Hoivakoti Udland

Maanantaina aloitin gerontologisen hoitotyön harjoittelun hoivakoti Udlandissa, jossa jo moni muukin vaihtari on. Udland on kaukana keskustasta, joten työmatkaan pitää varata noin puoli tuntia aikaa, ensin 20min bussissa, sitten 10min kävellen. Udland on kolmekerroksinen iso palvelukeskus, jossa on useita osastoja, joille kaikki vaihtarit ovat jakautuneet. Itse aloitin osastolla, jossa on somaattisesti sairaita vanhuksia sekä muutama dementikko. Osasto on mukavan kodikas ja asukkailla on omat isot huoneet + parveke ja kylpyhuone. Asukkaita on vain 8 ja hoitajamitoitus on aamuvuoroissa 1 sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa, sekä ilta- ja yövuoroissa 1 sairaanhoitaja ja 1 lähihoitaja. Minun lisäkseni osastolla on kaksi norjalaista lähihoitajaopiskelijaa, joten kiirettä ei ole ollut missään vaiheessa. Kukaan vaihtari ei oikein piittaa olla Udlandissa juurikin tekemisen puutteen vuoksi. Ärsytystä on aiheuttanut myös se, että suuri osa henkilökunnasta ei puhu englantia. Itselläni kävi ohjaajan ja osaston suhteen hyvä tuuri, että ohjaajani sekä pari muuta hoitajaa kyllä osaavat englantia. Luulen, että tällä jaksolla opin paremmin puhumaan myös norjaksi, koska asukkaat tykkäävät jutella PALJON.

                                  Kevätjuhlan yhteislaulu 🙂

Täällä asukkailla on aika hyvät oltavat, koska hoitajilla on heille niin paljon aikaa ja tarjolla on joka viikko erilaista ohjelmaa, kuten hengellisiä tapahtumia, bingoa, jumppaa, musiikkia.. Meillä on tietysti myös muutamia hyvin huonokuntoisia asukkaita, jotka näihin eivät jaksa mennä.

Eilen oli alakerrassa kevätjuhla, johon kaikki talon asukkaat saivat osallistua noin 20e hintaan. Meidän osastoltamme veimme 4 asukasta sinne. Kaikki pukeutuivat parhaimpiinsa ja juhlassa tarjoiltiin pöytiin erilaisia leipiä, joiden täytteenä oli esim. graavilohta ja katkarapuja, pihviä… Niiden lisäksi tarjoiltiin viiniä, kakkua ja kahvia. Parasta oli kuitenkin illan ohjelma. Paikalla oli bändi, joka soitti norjalaista iskelmämusiikkia, oli sketsihahmoja, salsatanssijoita, yhteislauluja, arvontaa… Oli todella hauskaa ja mahtavinta oli nähdä miten asukkaat nauttivat.

Tänään sitten olikin taas osastolla perustylsä perjantai. Rutiinipäivä menee suurinpiirtein näin:

  • klo 8.30 asukkaat ylös, pikkupesut ym.
  • klo 9.30 aamupala, eli leipiä erilaisilla päällisillä esim. hillo+homejuusto, muna+silli, hillo+herajuusto…
  • klo 10.30 haavanhoitoa tai muita toimenpiteitä jos tarvetta.
  • klo 13.30 päivällinen, joka on päivän ainoa asukkaille tarjottava lämmin ruoka.
  • klo 15.30 kakkukahvit
  • klo 18.00 iltapala, eli taas samanlaisia leipiä kuin aamupalalla.
  • klo 22.00 mennessä asukkaat nukkumaan.

Näiden välissä siistitään paikkoja, hengaillaan asukkaiden kanssa, ulkoillaan, vastaillaan kelloihin, asentohoidetaan jne. Missään välissä ei ole kiire eikä tarvi juosta. Täällä saa kaiken tehdä kaikessa rauhassa. Jos haluat hoitajana helpon työn hyvällä palkalla, niin voin suositella norjan kielen opiskelua ja tänne muuttoa. Itselle tämä on vähän liiankin leppoisaa, mutta kiva nähdä että tällaisiakin paikkoja on.

                                        Bussin odotusta Udlandista kotiin.
hyvinvointi terveys tyo opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *