Kaikkien ei tarvi olla ”go go go” -tyyppejä (ymmärrä energiatyyppiäsi paremmin).
Oon todella kiinnostunut Human Designista, joka ei nimenä välttämättä kerro kenellekään vielä mitään. Eksyin tutkimaan HD:tä varmaankin siitä syystä, että olen aina halunnut ymmärtää itseäni enemmän. Tämän lisäksi en ole myöskään koskaan uskonut, että kaikkien pitää olla samanlaisia ja olen etsinyt selityksiä esim. sille, miksi joku jaksaa luontaisesti painaa pitkää päivää ja joku toinen väsähtää aikaisemmin. Jotkut kiinnostuvat monesta asiasta ja vaihtelevat kiinnostuksen kohteita, kun taas joillekin on ominaisempaa elämässään paneutua vaan yhteen asiaan ja tulla siinä asiantuntijaksi. Human Design selittää tätä ja antoi minulle luvan hengähtää ja löytää selityksen ”itselleni”, että ah, minussa ei ole mitään vikaa – olen syntynyt tällaiseksi!
Human Design on todella laaja tiedekunta sekoittaen astrologiaa yms. Seuraan itse Jenna Zoeta (https://www.jennazoe.com/start-here/) instassa ja olen hänen avullaan syventänyt omaa osaamistani ja ymmärrystäni. Tiedän, että ”persoonallisuustestejä” on olemassa ties kuinka paljon, mutta tämä ei ole varsinaisesti persoonallisuustesti. HD ei selitä miksi teet, kuten teet eikä se erottele hyviä ja huonoja piirteitä toisistansa. Itse määrittelisin HD:n geneettiseksi kartaksi, jonka avulla pystyt selvittämään itsestäsi, onko jotkut piirteet täysin opittuja vai ”täysin sinua”. Minulla on esim avoinna ”tunnekenttä”, minkä takia koen todella selkeästi muiden tunteet ja joskus vedän niitä itseeni. Olen aina miettinytkin, miksi pystyn ”aistimaan” muiden tunteita ja tämä selittää asiaa hyvin!
Kannattaa aloittaa ensin selvittämällä oma persoonallisuuskartta täältä: https://www.mybodygraph.com/free-bodygraph/
Oma syntymäaika on laitettava minuutilleen tai koko energiatyyppisi saattaa olla väärin. Itse olen projector.Ihan ensimmäiseksi HD:stä on tärkein tietää energiatyyppisi, joita on viisi erilaista: Manifesting generator, manifestor, generator, projector ja reflector. Voin myöhemmin käydä läpi kaikki viisi energiatyyppiä, mutta selvennän sen verran, että esim. juurikin oma energiatyyppini projector on non-energy type, joka on tullut tänne nimenomaan ohjaamaan muita, ei toimimaan sellasena ”working bee:nä”, kuten esim. generator, jolla on sisäsyntyistä energiaa. Projectoreilla ei luonnostaan ole paljoa energiaa, eikä tarvikaan olla! Tämä ei tarkoita, etteikö projector voisi tehdä samoja asioita kuin kuka tahansa, tai etteikö energiaa olisi mihinkään; meidän täytyy olla vain erityisen tarkkana mihin tuhlaamme kallisarvoista energiaamme.
Projectorin aura on nimittäin erittäin läpitunkeutuvaa ja olemme parhaimmillamme 1-1 keskusteluissa ja tilanteissa. Auramme on todella läpäisevää, minkä takia me usein näemme toisen ihmisen paremmin kuin hän itse ja ikään kuin pystymme”lukemaan ajatuksia”. Siitä syystä energiaamme on tärkeää olla hukkaamatta turhalla työskentelyllä ja säästellä sitä oikeasti tärkeisiin asioihin. Projectorit ovat valitettavasti energiaryhmänä helpoiten burn outin saava, sillä vaikka näemme muut helposti ja meidän on helppo neuvoa muita, olemme usein itsemme huonoimpia asiantuntijoita.
Human Designissa on oikeastaan muutama perusasia, jotka kannattaa vähintään selvittää, ja jotka näkee kartasta heti:
1. energiatyyppi (esim. projector)
2. Strategia: Miten saavuttaa asioita. Jos noudatat omaa strategiaasi, miten toimit elämässä päätösten, muutosten jne suhteen, yleensä välttyy turhautumiselta ja turhalta energiantuhlaamiselta. Kerron taas esimerkin oman energiatyyppini kautta: Projectorin strategia on wait for inviation. Ja se tarkoittaa todellakin sitä, että meidän täytyy ensin tulla henkisesti ”kutsutuksi”, ennenkuin voimme vaikkapa jakaa neuvojamme. Projectorit ovat täällä ohjaamassa ja neuvomassa ihmisiä, koska näemme syvästi asioiden kokonaiskuvan ja muiden ihmisten ”sisälle”, mutta koska meillä onniin läpitunkeutuva aura, meidän täytyy odottaa, kunnes meidät ns. ”kutsutaan” neuvomaan. Itselläni on ollut usein vaikeuksia pidätellä itseäni muiden ongelmien äärellä, koska haluaisin päästä neuvomaan ja ratkaisemaan tilanteen, mutta ilman, että minulta pyydetään apua, minun on turha yrittää auttaa ilman, että vaikutan liian ”bossy”. Tästä syystä saatamme kasvaa usein katkerina, koska projectoreista usein tuntuu, että emme ”kuulu” porukkaan. Toinen hyvä esimerkki vaikkapa työnhakuun liittyen on, että olen saanut jokaisen työpaikkani siten, että joku on pyytäny, ei niin että olen itse hakenut. Eli silloin käytin strategiaani ”wait for invitation” ja asiat soljuivat eteenpäin.
3. Inner authority: Päätöksentekoelin. Kenenkään ei pidä tehä mielellä päätöksiä. Oma Authority on splenic, mikä tarkoittaa ikään kuin todella voimakasta intuitiota ja tässä hetkessä tietämistä. Koen päätöksenteon kehossa voimakkaasti, tiedän heti onko joku asia oikein vai väärin. Tämä on ollut erittäin tärkeä tietää minulle! Että voin luottaa sisäiseen ääneeni, joka minulla on usein voimakkaana. Siihen, joka jopa tuntuu huonona olona väärissä päätöksissä.
Muttahei, voin kirjoittaa tästä jatkossa lisää, kannattaa itse tutustua omaan karttaansa ensin!