Ensimmäiset kohteet: Bari ja Napoli (vihaan Napolia)

Lensimme ensimmäisenä Italia-päivänämme Prahasta Bariin. Oli ihanan lämmin, vaikka kello oli 23 illalla ja väsyneenä metsästimme taksia lentokentältä hotelliimme. Muistan epämääräisen kuskin, joka ajoi pimeitä valtateitä puhuen samalla puhelimeen ja viestitellen Whatsapilla. Toivoin hieman naureskellen, että toivottavasti selvitään jotenkin hengissä sen 10 kilometrin ajan.

Oon oppinut, että eka päivä uudessa kohteessa on aina aluksi hieman hankala. Ja varsinkin, kun saapuu yöllä uuteen paikkaan hikisenä, joskus salaa toivoisi olevansa vaan kotona. Hotelliksi oltiin valittu Best Western Hotel, joka oli IHAN OK. Oltiin päätetty olla muutama kilsa Barin keskustasta, lähellä lentokenttää, mutta lähellä pieniä, viehättäviä rantoja. Barissa meillä oli ainostaan yksi kokonainen päivä käytettävänä, joten haluttiin Prahan reissun jälkeen maata vaan kuumalla rannalla juoden kaljaa, syöden pitsaa ja tehden ristikoita. Onnistuttiin! Pieni Lido Beach oli just ihana mesta meille.

Illalla googletettiin pizzapaikkoja ja löydettiin ihan mahtava pizzeria: Pizza Familia. Kova suositus tälle! Oli maittavaa pizzaa ja tosi halpaa; heti kun ei oo turistialueella, niin löytyy laadukkaita pitsoja esim. viidellä eurolla.

Seuraavana päivänä matkustettiin junalla Barin keskustaan (maksoi 1.10e). Vietiin reput perinteisesti juna-asemalla oleviin laukkuvarastoihin eli baggage claimeihin(maksaa n. 6e laukku/reppu, joten kannattaa hyödyntää). Pyörittiin Barin keskustassa muutama tunti, ennen kuin varsinainen juna lähti kohti Napolia.

Suosittelisinko Baria? Hmm, en oo ihan varma. Oli sielläkin nähtävää, pieniä kujia vanhassa kaupungissa ja ihan näyttävä satama-alue. Shoppailtiin vähän, juotiin kahvit jossain satunnaisessa kahvilassa ja sitten kaupan kautta junaan. Itse Barista ei siis ole sinänsä erityisesiä suosituksia. Bariin matkustaessa pitäisin huolen ,että hotelli on jossain rannan lähettyvillä. Ei haittaa, vaikka hotelli ei ole keskustassa, sillä junanradan varrelta pääsi huoletta matkustamaan tosiaan sillä eurolla keskustaan.

Mutta oi voi pojat, kun Barin jälkeen saavuttiin Napoliin keskellä päivää. Mitä mieltä te ootte olleet Napolista? Menin sinne hieman takki auki, en ollut edes koskaan lukenut ristiriitaisia kommentteja kyseisestä kaupungista. Sen lisäksi, kun on matkustanut monessa paikassa ja sietää aika paljon, niin yllätyin omasta reaktioistani kyseiseen kaupunkiin.

En siis pitänyt! Voi olla, että pitkän analyysini jälkeen Napolin jäteongelma, pienet kadut (tuntui, ettei kaupunki avautunut yhtään, että ilmaa virtaisi sisään) ja meluisa liikenne yhdistettynä todella korkeaan helteeseen ei vaan ollut sen hetken juttu. Meillä oli tällä parin viikon reissulla kaikki hotellit/airbnbt varattuna aika läheltä juna-asemia ihan vaan logistisista syistä, eikä tämäkään ollut poikkeus. Voi olla, että rautatieaseman lähiö sijaintina sai myös aikaan vaikutelman, että en halua olla tässä kaupungissa. Ekaa kertaa missään jopa vähän pelkäsin, kun lähdin illalla käymään yksin eräässä paikassa. Airbnb, jossa majailimme oli kuitenkin siisti ja kaikki meni hyvin (B&B alla Ferrovia), joten sitä voin ihan suositella.

Napoli oli helleaaltonsa vuoksi aika fyysinen paikka ja julkinen liikenne toimi mielestäni huonosti. Vietimme siellä kuitenkin suhteellisen onnistuneesti kolme päivää. Mitä sitten tehtiin? Pizzan syönnin lisäksi!  Napolistahan löytyy esim Eat pray lovesta tuttu pizzeeria, joka on tosi suosittu. Näitä en lähde siis luettelemaan. Mutta muita vinkkejä ovat:

Kirpparit/Vintage-kaupat

Poikaystäväni rakastaa kiertää kirppareita, ja Italian second hand storet, humanat (paikallinen uff) ja vintage-kaupat eivät kyllä jättäneet kylmäksi tarjonnallaan. Sanotaan näin, että merkkivaatteita löytyi kyllä välillä kukkaroystävälliseen hintaan. Yleensä kaupoissa on myös ilmastointi, minne pääsee hetkeksi kuumuutta pakoon.

Elmon linna

Elmon linaan sisäänpääsy oli muistaakseni viisi euroa, mutta suosittelen linnaa tai sen ympäristöä ihan siitä syystä, että sieltä näkee koko Napolin.

Museokierros

Second hand -kauppojen lisäksi meidän yhteinen kiinnostuksenkohde on löytää mielenkiintoisia museoita. Erityisesti Italiassa on mahtavaa renesanssitaidetta. Suosittelen ehdottomasti Museo Capodimontea, jossa on todella vakuuttava kattaus maalauksia ja näyttelyitä. Kerroksia on monta ja nähtävää runsaasti. Pienenä lisäyksenä museossa oli nykytaiteen puolikin, jossa oli muun muassa Andy Warholin maalaus Vesuviuksesta. Museo on kauniissa puistossa, joka on myös itsessään nähtävyys. Puisto sijaitsee mäen päällä ja mehän päätettiin totta kai kävellä sinne pienessä darrassa. Ei ollut fiksua. Tultiin julkisilla sitten lopulta pois.

Perinteisemmän Capodimonten lisäksi käytiin lähtöpäivänä vielä nykytaiteenmuseo MADRESSA. Tää oli ihan ok, mutta ehkä Italiassa kiinnostavampaa ovat perinteisemmät museot.

Alue: Piazza Bellini

Pieni aukio täynnä viihtyisiä baareja. Istuttiin iltaa Primo Maggiossa, mutta ympärillä olevista paikoista varmasti muutkin olivat viihtysiä. Me mentiin vähä asiakaskunnan mukaan. Juotiin Aperol Spritzejä ja syötiin oliiveja. Seurasin paikallisten yltiösosiaalista käyttäytymistä, sitä oli mielenkiintoista katsoa vierestä. Suomeen verrattuna pienetkin lapset ovat myöhään hereillä vanhempiensa kanssa, eikä se näytä olevan kenellekään ”rasite”. Aperoleista vielä sen verran, että en oo ihan vakuuttunut niistä Suomessa, mutta Italiassa ne oli tosi hyviä.

En tiedä, menisinkö Napoliin enää uudestaan. Ymmärrän myös, mikä siinä viehättää ja se saattaisi olla viihtyisämpi, jos majoittuu esim. lähempänä satamaa ”siistimmällä” alueella ja ehkä hieman off-seasonilla, kun hellettä ei oo se 40 celsiusta. Sen lisäksi varaisin yhden päivän retkelle esim. Caprin saarelle tai sit lähtisin Pompeiihin tai Amalfille.

Sanotaan näin, että reissun jatkuminen Roomaan kolmen päivän Napolin jälkeen tuntui erittäin hyvältä. Siitä lisää myöhemmin!

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *