Kuka mä oon?

Miksi aloitin kirjoittamaan? Olen ollut koko ikäni atoopikko, ja sairastan siis atooppista ekseemaa. Kuulostaa tylsältä että sairastaa jotain. Ihottuma ei ole mikään pikku juttu vaan se saattaa olla oikeasti elämää isosti rajoittava ja haittaava ongelma. Siksi varmasti moni atoopikko koittaa etsiä vastauksia millä itsensä saisi parannettua. Vuosikausia on tylysti todettu että atooppista ekseemaa ei voida parantaa. Kurtistan kulmia enkä suostu uskoon siihen enää.

Muistelisin että ihan pienenä ihoni oli todella kuiva ja ihottumaa oli taipeissa etenkin, mutta sitten se alkoi leviämään. 10-vuotiaana halkesi kaula,korvat,ylä-ja alaluomet ja ihottumaa oli päästä varpaisiin. Yliopistollisen sairaalan asiakkaaksi pääsin 10-vuotiaana ja siellä tuli tutuksi rasvaamiset,verikokeet, ihonäytteiden otot ja ties minkälaiset testit. Diaknoosina vaikea atooppinen ekseema. Hoitona tuhatmäärin perusrasvaa, kortisonia, allergialääkettä ja joskus antibioottikuuria. Siihen aikaan käskettiin välttää kaikkea jotka vähänkin aiheutti oireita ja sille tielle jäin. Rasvat eivät tuoneet parannusta enkä muista että helpotustakaan. Olin n. 15-vuotias kun lääkäri määräsi uutta takrolimus-voidetta. Nykyään se tunnetaan nimellä Protopic. Protopicin avulla iho vaaleni ja haavat hävisi. Koskaan se ei ole vienyt 100% ihottumaa pois. Sain kuitenkin mahdollisuuden elää vähän normaalimpaa elämää ja olla kuten muutkin teinit. En ole tähän päivään mennessä uskaltanut jättää protopicia kokonaan pois.

Olen kuitenkin jo pitkään vähän huonolla omallatunnolla sitä käyttänyt. Protopicissa sanotaan olevan pieni ihosyövän riski ja lisäksi se on sen verran uusi lääke että pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Olen nyt muutaman kuukauden aikana tietoisesti vähentänyt rasvan käyttöä- vaikken aikoihin olekaan sitä enää levittänyt kun tipan sinne-tänne.

Parannuskeinojen etsimiseen olen käyttänyt valehtelematta tuhansia tunteja, puhumattakaan euroista!  Olen aloittanut etsimään tietoa aktiivisesti vuodesta 2010 ja kokeillut tänä aikana erilaisia parannusmenetelmiä. Näistä kerron erikseen lisää.

 

blogiin.jpg

tämä kuva otettu kun protopic oli vielä kuvioissa

Kaksi viikkoa sitten päätin, että nyt se on loppu. En laita enää lääkerasvoja. Pelottaa, mutta toisaalta olisi pakko miettiä muita keinoja itsensä parantamiseen. Lääkerasvat ihottuman hoidossa on lähes sama kun rakennuksen kosteusvaurio joka maalataan piiloon, eikä selvitetä mistä vaurio johtuu.

Tuntuu etten tällä hetkellä syö juurikaan mitään ja herkistyn kaikelle mitä alan syödä. Viljat olen jättänyt jo vuosia sitten. Noin puoli vuotta sitten jäi maitotuotteet ja kananmuna ja pähkinöihin ja mereneläviin en ole koskenut kun viimeksi ihan naperona. Lisäksi tähän listaan vielä monia muita yksittäisiä allergioita ja yliherkkyyksiä. Nyt olisi aika lähteä selvittään mikä tän kurjuuden oikeasti aiheuttaa!

Kirjoittamalla näistä aiheista saa omaa päätä selvitettyä. Ehkä joku voi myös saada vinkkejä ja toinen jakaa omiaan 🙂 Tällä hetkellä tuntuu hullulta lähteä koittaan pärjään ilman lääkkeitä, mutta toisaalta olisi hullua jos vaan sulkisin silmäni ja kuvittelisin, että pieniä kiviä syömällä ja lääkerasvaa lätkimällä voisin koskaan saada elää vähän huolettomammin.

Kettu kuittaa.

 

blogiin2_0.jpg

nyt reilu viikon jälkeen kaula kutiaa :/ pikaisesti uusia kujeita käyttöön ennenkä homma levahtaa..

 

Kaikki tiedot ja vinkit on tervetulleita! Etenkin ne joilla on minkäänlaista herkän ihon ongelmaa, pliis jakakaa tietonne 🙂 Mitä kaikkea olette kokeilleet?

 

 

 

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (3)
 1. Moi! Et ehkä kirjoita tätä blogia enää, mutta miten kävi kokeilusi?? Kärsin juuri samankaltaisista ongelmista ja atoopikon elämää varjostaa aina ahdistus siitä, mihin iho seuraavaksi reagoi. Olis mahtavaa tietää, löysitkö uusista elitavoista vastauksen?

 2. Hei!

  terveisiä perheestä, jossa kaksi atoopikkoa ja yksi psoriaatikko. Siinä ne ”pintaviat”, mutta noiden päälle vielä moniallergiat ja suolisto-ongelmat, joiden kanssa telmutessa on elelty vuoristoratameinigillä ja erinäisillä kotiapteekkivarastoilla varsin mielenkiintoista elämää.

  Onko sinulla testattu miten tarkkaan allergiat? Ja tutkittu suolistoa? Mies, joka on pisinpään ja pahiten atooppisesta ihosta & allergioista kärsinyt passitettiin viisi vuotta sitten suoliston tähystyksiin ja sieltähän löytyi krooninen tulehdus.
  On pohdittu josko suoliston tulehdus on aiheutunut allergioista & atopiasta vai vice versa.
  Anyways, kun suolistotulehdusta alettiin lääkitä, alkoivat myös iho-oireet helpottua!
  Hänen ihonsa on kuitenkin jo melkein menetty tapaus, koska pienestä pitäen (pienen paikkakunnan lapsena) hoitona ihoon on ollut aina vain vahvemmat kortisonivalmisteet ja jo parikymppisenä hänen ihonsa oli kuin yhdistelmää norsun nahkasta ja pergamentistä.
  Enää ei kuitenkaan tule niitä päiviä, että syötyään jotain juuri sinä päivänä sopimatonta, alkaa iho rapsahdella rikki ja veripisaroita tihkuu haavoista. Nyt vääristä suupaloista aiheutuu ”vain” kutinaa.

  Meillä syödään myös jonkinverran kalenterin mukaan, moniallergikkona ristiallergioiden miettiminen ja muistaminen tekee välistä tiukkaa, mutta kaikessa monimutkaisuudessaan helpottaa oloa. Esim. kun siitepölykausi alkaa, loppuu sinapin & valkosipulin syönti, mutta talvella niitä voi käyttää kun ei nyt ihan kauhalla lapa.

  Tyttären kanssa on ollutkin helpompaa, kun jutut on jo tulleet tutuiksi. Ja tietysti naispuoleinen nyt tylysti yleistäen hoitaa ihoaan ja itseään muutenkin paremmin kuin keskiverto mies 😉 Ja tyttären iholle ei ole kortisonia lotrattukaan kuin extreme-tapauksissa, joten hänen ihonsa on pysynyt vahvempana.

  Tuosta protopicistä ei miehelle ole ollut apua, mutta minä olen tyytyväisenä käyttänyt sitä kasvojen psoriläikkiin, jos niitä milloin (onneksi tosi harvoin) on ilmestynyt.

   

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *