Suomalaisen ruuan arvostus
Ruokablogit, ruokaohjelmat ja suosikkireseptit ovat täynnä ranskalaista, italialaista, espanjalaista, amerikkalaista ruokaa; siis reseptejä kaikkialta maailmasta. Samaan aikaan puhutaan ekologisuudesta, slowfoodista, luomuruuasta ja lähiruuasta. Suomessa kasvatetaan hyvää ruokaa, mutta arvostaako sitä enää kukaan. Kuinka moni innostuu suomalaisesta kaurapuurosta, juureksista tai vaikkapa mämmistä? Muistatteko vielä, kuinka tehdään kuivakakkuja ja keksejä kahvin kaveriksi? Perinteiset kahviherkut ovat herkullisia ja helppoja tehdä, mutta tuleeko niihin liikaa kermaa, voita ja sokeria.
Tänään pohdin, onko suomalaisten perinteisten reseptien suosio laskussa vai kokkaatteko edelleen perinteistä lihakastiketta perunoiden kera ja makaronilaatikkoa? Onko kuitenkin mukavampi syödä espanjalaisia tapaksia tai viekö avakadopasta kielen mennessään? Kuinka moni yhdistelee taitavasti sekä suomalaista ruokakulttuuria että ulkomaiden herkkuja keittiössään? Millä perusteella valitsette ruokanne kaupassa; merkitseekö hinta, maku vai kotimaisuus eniten?
Itse kaipaan välillä perinteisiä herkkuja; mikä olisikaan parempaa, kuin kunnon puuro aamupalaksi maidon ja voisilmän kera. Rakastan uusia reseptejä Euroopasta, Amerikasta tai vaikkapa Aasiasta. Keittiössäni tuoksuu chili ja valkosipuli, toisinaan perunamuussi lohen kera. Opiskelijabudjetissa hinta on tärkeä, mutta rakastan hyvää ruokaa, joten joskus täytyy voida panostaa. Usein katson alkuperämaita, ostan luomukananmunia ja valitsen sesonkituotteita, mutta haluaisin vielä useammin valita ekologisesti kestävää ruokaa. Innostun ruuasta yhä uudelleen, joten tästäkin tulossa lisää kirjoituksia. 🙂