Hipsterimiesten salattu sovinismi

Tiina The Feminist

Älä anna pieteetillä hoidetun parran, hyvin istuvan paitapuseron, laadukkaiden, eettisesti tuotettujen kenkien ja yliopistotutkinnon hämätä. Hipsterimies voi olla yhtä paha sovinisti kuin populistipuolueen lannantuoksuinen kannattaja, jonka mielestä tasa-arvo on mennyt liian pitkälle. Hän saattaa olla jopa pahempi.

Ironinen seksismi, hipsterisovinismi tai hipsteriseksismi on nyt trendikästä ja hyvää liiketoimintaa. "Särmikkäät hahmot ovat tarranneet antiikkiseen käytökseen - seksismiin, rasismiin, puritanismiin, tieteen pelkoon jne. - niin usein viime aikoina, että siitä on tulossa pieni trendi", kirjoittaa Erin Gloria Ryan The Daily Beast -lehdessä. Se toimii, koska kaikki tietävät, että se on vitsi. Vaan ei ole.

Tutustuin ilmiöön ensimmäistä kertaa kuusi vuotta sitten, kun We Love Helsingin järjestämistä juhannustansseista nousi kohu. Se alkoi siitä, kun nuori nainen kritisoi dj:n välispiikkiä tapahtumassa. Tanssilattialla oli tanssinut vain naisia, ja tästä harmistuneena dj oli houkutellut miehiä hakemaan naisia tanssimaan. Kritisoija olisi halunnut etukäteen tietää, että kyseessä ovat vain heteroille suunnatut tanssit. Pian kommenttiketjuun kertyi satoja kommentteja. Monet niistä olivat avoimen vihamielisiä, homofobisia ja sovinistisia.

Eräs närkästynyt hipsterimies oli erityisen aktiivinen. En pysty tässä toistamaan kirjaimellisesti, mitä hän kirjoitti, koska se on liian kuvottavaa. Hän kuitenkin ilmoitti, että haluaa kasvattaa otsaansa sukupuolielimen ja tunkeutua sillä keskustelun aloittajan ruumiinonkaloon.

Myöhemmin hän haukkui Facebookissa naispuolista toimittajaystävääni rumaksi läskiksi.

Nykyisessä Instagram-profiilissaan hän kertoo olevansa nuori ja lahjakas mies, joka pitää luomuruoasta, rytmimusiikista ja pyöristä. Selvästi myös ironisista viiksistä. Lisäksi hän näyttää käyneen hipsterien rakastamilla Flow-festivaaleilla.

No, vuonna 2012 aihe levisi myös mediaan, kun hulvattoman hauska Jami Järvinen kirjoitti pitkän blogipostauksen aiheesta. Järvinen kutsui keskustelun aloittajaa kansalaistuohtujaksi, käyttää sanaa heterofobinen ja naureskeli sille, että hipstereitä tunnutaan nyt vertaavan perussuomalaisiin, mikä on tietysti kaikkein järjettömintä.

Sadat vihakommentit Järvinen kuittasi sanomalla, että "härnäämiesmielessä kirjoitettuja kommentteja ei missään tapauksessa saisi ottaa vakavissaan, mikäli haluaa säilyttää maineensa ajattelukykyisenä ihmisenä."

Minusta kyse oli jostain ihan muusta. Siitä, että jos mies kuvittelee olevansa tiedostava, sivistynyt, koulutettu, laatua ja autenttisuutta rakastava älykkö, hän ei tietenkään voi olla oikeasti homofobinen tai sovinisti. Mikä on tietysti harha. Termin hipster sexism lanseerasi Alissa Quart The Cut -lehdessä: "Hipsteriseksismi objektivoi naisia tavalla, joka hyödyntää ivaa, lainausmerkkejä ja paradokseja." 

Quartin mukaan hipsteriseksismi sisältää oletuksen siitä, että sen viljelijä on sovinismin yläpuolella, koska hän heittää seksististä läppää ironisesti. Koska hän tiedostaa, että naisia ja vähemmistöjä sorretaan sukupuolen ja seksuaalisuuden perusteella ja koska hän ei tietenkään oikeasti vastusta tasa-arvoa. Siispä hän voi hyvin vähätellä akkojen ja homojen typerää ruikutusta.

Mutta minähän olen feministi

Tiedän trendikkään miesohjaajan, joka hakkasi kaverini päätä lattiaan parisuhteessa.

Tiedän kuvaajan, joka huusi ystävälleni homofobisia ja sovinistisia syytöksiä ja uhkauksia aggressiivisesti, toivoi ystäväni kuolemaa eikä lopettanut edes, kun ystävä itki ja poistui huoneesta. Syy? Mies ei hyväksynyt tyttöystävänsä ja minun ystäväni välisiä tunteita. 

Nettisivujensa kuvassa miehellä on pörröinen tukka ja lempeä hymy. Referenssivideoista löytyy feminismiä, vähäosaisuutta ja hipsterimuusikoita.

Tiedän eronneen hipsterimiehen, joka kertoo olevansa feministi mutta ei missään nimessä halua, että hänen lapsensa kasvaa sateenkaariperheessä.

Tiedän mediatyöläisen slash konsultin, joka ihmetteli jatkoilla, miten tunnettu miespoliitikko on onnistunut saamaan lapsen, kun on kerran homo.

Näiden miesten yhteinen nimittäjä on se, että he kuvittelevat olevansa hyviä tyyppejä. Jotain ihan muuta kuin öyhöttävät perussuomalaiset tai eltaantuneet sedät, jotka taputtelevat naisia pepulle. He kutsuvat itseään kirkkain silmin feministeiksi tai sitten kyseenalaistavat feminismin tarpeellisuuden muka-särmikkäällä, älykkäällä tavalla. 

Tilannetta hankaloittaa se, että he saattavat olla meidän työkavereitamme, ystäviämme tai jopa kumppaneitamme. Oman viiteryhmän sisällä kuplivaa vihaa ja epätasa-arvoa on paljon vaikeampi tunnistaa ja todistaa saati eliminoida kuin ilmiselvää öyhötystä.

Moni hipsterisovinisti esiintyy julkisuudessa maailmanparantaja ja tasa-arvon kannattaja tasan siitä syystä, että se on trendikästä. Yksityisesti he ovat jotain ihan muuta. Eihän kukaan itseään arvostava kulttuuri- tai mediatyöläinen halua assosioitua takapajuisiin juntteihin, jotka ovat cooliuden vastakohta. Ironiaton sovinismi on noloa, ironinen sovinismi hauskaa.

Kuten Erin Gloria Ryan kirjoittaa: kun kulttimedia Vicen toinen perustaja Gavin McInnes pitää kampusraiskauksia tekaistuina, puolustaa Trumpia seksiskandaalisyytöksissä ja sanoo, että sukupuolten tasa-arvo on myytti, viiksivaha ja tatuoinnit eivät tee hänen kommenteistaan yhtään vähemmän järkyttäviä.

Sovinisti on sovinisti vaikka voissa paistaisi. Asiaa ei muuta sekään, että voi on luomulaatuista ja se on tuotettu eettisesti lähitilalla rytmimusiikin soidessa.

Kommentit

Kuu (Ei varmistettu)

feministi on feministi, vaikka voissa paistaisi. Moinen yksipuolisuus ja ahdaskatseisuus tekee maasta ahdistavan. Muutto ulkomaille voisi sivistaa ja avata silmia. En muutenkaan tajua,kuinka joku voi olla noin epareilu, kaikki isot tasa-arvokysymykset elinikaodotteesta,syrjaytymiseen ja koulupudokkuuteen liittyy miesten huonompaan asemaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olet valitettavasti ymmärtänyt feminismin väärin. Feminismi edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Luettelemasi isot "tasa-arvokysymykset" eivät liity mitenkään feminismiin eivätkä ne johdu feminismistä. Päinvastoin feministit kannattavat sukupuolten tasa-arvoista kohtelua kouluissa, työelämässä ja ihan kaikkialla yhteiskunnassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Saapuihan nää miesfeministit tänne mansplainaamaan mitä feminismi tarkoittaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miesfeministit?

Minä (=postauksen toinen kommentoija) olen kyllä nainen.

Feminismi on siitä hankala nimitys, koska feminismin vastustajat ymmärtävät sen usein väärin, joskus tahallaankin ja kärjistävät asioita. He ajattelevat feminismin olevan perinteisen feminismin mukainen aate eli naisasialiike. Moderni feminismi taas edistää eri sukupuolten sekä erilaisten seksuaali-identiteettien tasa-arvoista ja kunnioittavaa kohtelua yhteiskunnassa ja koko maailmassa.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Feminismiä on monessa muodossa, se pitää hyväksyä. Et voi esim. kieltää etteikö mies joka pakottaa naisensa pukeutumaan burkhaan olisi femninisti.
Tarkista Wikipediasta mitä feminismi tarkoittaa ja sitten vasta voit päteä.
Jos joku sanoo olevansa Feministi niin sitten hän on tasa-arvon puolella. Ei ole vaihtoehtoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Tarkista Wikipediasta mitä feminismi tarkoittaa ja sitten vasta voit päteä."

Feministiset käsitykseni eivät perustu Wikipediaan vaan mm. sukupuolentutkimuksen opintoihin yliopistossa. En ole käynyt lukemassa Wikipediasta asiasta. Yleensäkään Wikipediaa ei voi käyttää luotettavana lähteenä, varmaan ymmärrät miksi. Tosin joskus Wikipediassa jonkin artikkelin lähteenä saattaa olla käytetty "ihan oikeita" tutkimuksia eli vertaisarvioituja melko tuoreita tutkimuksia.

"Et voi esim. kieltää etteikö mies joka pakottaa naisensa pukeutumaan burkhaan olisi femninisti."

Ms.pena, voisitko perustella?
Mielenkiintoista, että koet naisten pakottamisen pukeutumaan burkhaan tasa-arvoisena. Voisit todella opetella argumentoimaan.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Haa. Aivan, olet täysin oikeassa.

Tilannehan on niin että miehille syötetään feminismiä ihanana ja kauniina, kaikki huomioon ottamisena. Tosiasiassa se on valkoisen, ylemmän keskiluokkalaisen naisen etuja ajava aate, jolla ei ole mitään empatiaa miehiä kohtaan. Juhlapuhessa ja blogeissa ehkä, Todellisuudessa ei pätkääkään.

Miehille koitetaan syöttää feminismiä argumenteillä: "Feminismi on Tasa-arvoa, jos kannatat sitä olet feministi!" Vaikka feminismi on kaukana siitä.
Jos tuota perustelua kyseenalaistetaan alkaa kamala feministinen öyhötys, joka sisältää mm. tuon "katso wikipediasta".

Haastankin nyt teidän tarkastelemaan aattettanne kriittisesti miehen näkökulmasta. Vaikka leikillänne ihan siitä omasta miesten stereotypiastanne. Voitte huomata kuinka kapeaa "tasa-arvoa" siinä tarjoillaan.
Tiedän, ei papinkaan ole helppoa kyseenalaistaa Jeesusta. :)

Tiina T
Tiina The Feminist

Ms.pena, oletko kuullut intersektionaalisesta feminismistä? Se lähtee ajatuksesta, että ihmisen etninen tausta, varallisuus, sukupuolen ilmaisu ja seksuaalinen suuntautuminen vaikuttavat hänen asemaansa merkittävästi. Vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat aivan erilaisen syrintäriskin alaisuudessa kuin valkoiset, cis-sukupuoliset ihmiset. Eli cis-sukupuolinen, keskiluokkainen, valkoinen nainen on paljon etuoikeutetummassa asemassa kuin vaikkapa ei-valkoinen, köyhästä taustasta tuleva lesbo tai transsukupuolinen ihminen. Tästä ajatuksesta on tullut feminismin valtavirtaa viimeistään 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, minä feministinä kannan huolta miesten tasa-arvo-ongelmista: asevelvollisuudesta, syrjäytymisestä, väkivallan kohteeksi joutumisesta ja siitä, että miehen perinteinen rooli vahingoittaa miehiä syvästi. Mikä osa feminismistä on siis "kaukana tasa-arvosta"? 

Ms.pena (Ei varmistettu)

Hii. Aika rimpuilua.
Jep, olen kuullut myös tuosta feminismistä. Onko se sitten feminismiä vai feminismi sitä? mites jos määrittelen että on xxyy- feminismiä ja siinä määritellään että asia on xx ja yy, Onko sekin sitten feminismiä? Sitten voisin kovaan ääneen julistaa että XX ja YY tai muuten et ole tasa-arvon puolella.

Feminismillä on mukavaa ratsastella :)

Nämä kaikki selitykset aina vaan todistavat tätä ristiriitaisuutta ja aatteen ihmeellistä selittyä, Ehkä jopa hieman maalitolppiakin siirrellään.

Mikä osa feminismistä on siis "kaukana tasa-arvosta"?
Tosiaan sanoit että kannat huolta myös miehistä. Wow! Sitten taidankin olla aivan väärässä. Miesten ongelmathan näkyvä suunnattomasti feministien puheissa ja teoissa.
Eikun tosissaan, et varmaan pysty kirkkain silmin sanoa että feminismin tarkoituksena on puuttua milloinkaan miesten ongelmiin.

Tiina T
Tiina The Feminist

Mistä ihmeestä oikein puhut? Mitä rimpuilua? Intersektionaalinen feminismi on nykyfeminismin valtavirtaa myös tutkimusten mukaan. Esim. feministipuolueen perustaja Katju Aro ja monet julkifeministit haluaisivat avata Naisasialiitto Unionin jäsenyyden miehille myself included.

Jokainen feministi, jonka tunnen, vastustaa miesten asevelvollisuutta ja on sitä mieltä, että miesten syrjäytymistä sekä huonoa koulumenestystä pitäisi korjata ennen kaikkea kulttuurin ja kasvatuksen muutoksella: opettamalla pojille tunnetaitoja. 

Vaikuttaa siltä, ettet tunne kovin hyvin feminististä keskustelua etkä sen nykymuotoa, koska et näytä olevan selvillä edes perusasioista.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Aivan.
Haluaisitte avata jäsenyyden Naisasialiitto Unioniin. Jes! Sitä me miehet halutaan! Voi pojat, se olisi sitten ihanan tasa-arvoista. :)
Ja vastustatte miesten asevelvollisuutta. Jep, se on hieno idea. Tosiasiassa vaan on niin että joka maassa on armeija. Joko oma tai vieraan vallan.
On helppoa vastustaa asiaa joka on käytännössä pakollinen olla olemassa. Miksi ette kannata pakollista palvelusta kaikille. No, se kyllä tiedetään.

"Vaikuttaa siltä, ettet tunne kovin hyvin feminististä keskustelua etkä sen nykymuotoa, koska et näytä olevan selvillä edes perusasioista."

Kai ymmärrät kuinka tyhmä argumetti on että et voi keskustella "tasa-arvosta" kun et ymmärrä perusasioita.
Tästä päästään jälleen siihen että feminismi ei ole tasa-arvoa. Se on yksi teoria muiden joukossa.

Ps. Mitä veikkaat että parantuuko poikien koulumenestys opettamalla "tunnetaitoja" ? Seriously?

Tiina T
Tiina The Feminist

Nyt en enää tiedä, mitä ajat takaa. Haluatko vain riidellä? Mikä sinusta olisi hyvä tapa edistää tasa-arvoa?

Tuo lauseeni jäi kyllä keskeneräiseksi: piti sanomani, että kulttuuri, jossa ei ihannoida poikien rajuutta ja riehumista, pojat voisivat menestyä paremmin koulussa. Monelle tytölle tietynlainen tunnollisuus ja läksyjen tekemisen priorisointi ovat kulttuurisesti omaksuttuja tapoja, olisi hyvä, jos näitä taitoja painotettaisiin myös poikien kasvatuksessa. Olisi myös tärkeää, että miehet eivät saisi työelämässä etua sukupuolensa perusteella.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Ymmärrän että tämä voi hämmentää.
Haluan että tasa-arvoa ajetaan tasa-arvoisesti. Ei kummempaa. Näkökulmastani feminismi ei aja sitä tasa-arvoisesti, jos ollenkaan.
Tämä ei ole riitelyn aihe, vaikka toinen näkökulma saattakin mennä tunteisiin.

Mitä tulee kouluun ja poikiin. Koululaitos on hyvinkin naisvaltainen ja ei ehkä osaa ottaa huomioon että "pojat on poikia"- sanonnassa saattakin olla aika vinha perä. Se pitäisi myös ottaa huomioon opetuksessa, ainakin ala- ja yläasteella. Isolle osalle pojista pelkkä "hauki on kala" -opetus ei vaan toimi. Opetukseen tarvitaan konkretiaa ja touhua, ei pelkkää pänttäystä.
Esim. ammattilukio on hyvä esimerkki josta on hyviä tuloksia. Lukion pänttäyksen ohessa on käytännön töitä, sen tyylinen toimii pojille.

Sillä tosiasia on että: Keskimäärin tytöt ja pojat ovat aika paljon erilaisia. Kaikki sen tietävät mutta eivät halua hyväksyä.

Tiina T
Tiina The Feminist

Sanot näin, mutta onko sinulla todistusaineistoa siitä, ettei feminismi "aja tasa-arvoa tasa-arvoisesti"? Argumenttiesi perusteella vaikuttaa, että sinulla on hieman väärä käsitys siitä, mitä feminismi ylipäänsä ajaa. Kuten monta kertaa sanoin, kaikki tuntemani feministit haluavat korjata myös miehiä koskevia tasa-arvo-ongelmia.

Tutkimusten mukaan lasten aivot ovat hyvin muovautuvat. Ympäristöllä ja kasvatuksella on paljon enemmän vaikutusta kuin sillä, mitkä genitaalit vauvalla on syntyessään. 

Kehotan muuten tutustumaan uuteen opetussuunnitelmaan, hauki on kala -opetus on kaukaista historiaa. Opettajia on ihan turha syyttää ongelmasta, joka on kulttuurissa ja kasvatuksessa: pojat eivät menesty, koska heidän sallitaan alisuoriutuvan, ja poikia herkästi leimataan ryhmässä, jos he ovat ns. hyviä oppilaita. Se on väärin. Olen samaa mieltä siitä, että konkretia ja touhu tekee hyvää opetukselle - ihan kaikille sukupuolille suunnattu.

Keskimäärin tyttöjen keskuudessa ja poikien keskuudessa on enemmän eroja kuin poikien ja tyttöjen välillä. Tätä tukee erittäin kattava tutkimusaineisto.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Äh.
Onko minulla todistusainestoa vastaan? Onko sinulla todistusainestoa puolesta? Minun aineistoni olisi aivan yhtä uskottavaa kuin sinun "kaikki tuntemani.."

Jos minulla on väärä käsitys feminismistä niin pitäisiköhän minun tarkastaa Wikipediasta ;)
Tämä on sama kuin kommunisti kertoo ei kommunistille että teillä taitaa olla väärä käsitys. Käsitys jostain muodostuu havainnoimalla ympäristöä ja sitä kautta minulla tämä käsitys feminismistä on. Ja sitä puskee nykyään joka tuutista, nokkeline uudissanoineen. Vai oliko tämä nyt manspleinaamista?

Jos on näin:
"Keskimäärin tyttöjen keskuudessa ja poikien keskuudessa on enemmän eroja kuin poikien ja tyttöjen välillä."
Miten ollaan huolissaan poikien menestyksestä? Eikö olekin vähän ristiriitaista?

Tiina T
Tiina The Feminist

Tässä yksi julkifeministi tiivistää toivoakseni sinulle ymmärrettävästi asian: https://blogit.apu.fi/avemaria/tervehdys-sina-feminismista-hurjistunut-henkilo/

Tiina T
Tiina The Feminist

Edelleen: et ole esittänyt yhtäkään konkreettista ehdotust tasa-arvon parantamiseksi. Vänkäät vain, että feministit eivät sitä tee. Lue tuo blogi. Siellä pari esimerkkiä feministien toimenpiteistä.

Ms.pena (Ei varmistettu)

Luin blogin.
Tuonko raapustuksen sitten pitäisi vakuuttaa miehet että feminismi on ihanaa ja kivaa. Miksi feministeille on niin vaikeaa nähdä asioita toisten näkökannoista, tuleeko se jotenkin siinä hurahtamisen ohessa? Tuo blogi on vaan toistoa: "Typerä mies, Feminismi kyllä hyvä. Usko kun sanon niin!"
Ei asioita voi perustella noin. En usko että yksikään mies joka tuon lukee muuttaa mielipidettään. Tuo on kirjoitettu täysin feministien rinkirunk.. selkään taputtelua varten.
Mutta siinä kyllä paistaa läpi feminismin ydin. "Me ollaan oikeassa ja vähän parempia, sinä hiljaa!."

Konkreettisia ehdotuksia: Opetelkaa havainnoimaan ympäristöänne muidenkin kun feminististen lasien läpi, Ottakaa kritiikki vastaan. Älkää aina väkisin loukkaantuko, siinä ei ole mitään hienoa. Miettikää että jos teidän teoria ei sitten olekaan se maailman paras.

Tiina T
Tiina The Feminist

Hei, tarkoitin konkreettisilla ehdotuksilla asioita, jotka voisivat sinun mielestäsi parantaa maailmaa ja tasa-arvoa. Nyt ehdotat vain epämääräisesti, että ottakaa kritiikki vastaan ja katsokaa maailmaa muutenkin kuin feminististen lasien läpi. Mihin kohdistuva kritiikki meidän pitäisi ottaa vastaan? 

Tarkoitan tätä: en ymmärrä, mitä kohtaa feminismin tavoitteissa kritisoit. Mikä feministinen tavoite on huono? Mitä ehdotat tilalle?

Itse voin konkretisoida toiveitani maailman suhteen: lapsia tulee kohdella yksilöinä, ei tietyn sukupuolen edustajina. (Lapsia kohdellaan tutkimusten perusteella vauvasta asti eri tavoin sukupuolen perusteella.) Tyttöjä tulee kannustaa opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aloja. Johtoportaan diversiteettiä tulee lisätä siten, että naiset voivat edetä työelämässä yhtä helposti kuin miehet. Ei voi olla niin, että niin suuri osa johtajista on miehiä siksi, että he muka olisivat kaikessa aina parempia kuin naiset. Kyse on kulttuurista ja tottumuksesta. Palkkatasa-arvoa tulee lisätä ja vanhemmuuden kustannuksia tasata esim. 6 + 6 + 6 -mallin avulla. Toksisen maskuliinisuuden ylläpitäminen täytyy lopettaa. Tämä tapahtuu kasvattamalla: haitallinen tapa vähätellä tunteellisia poikia ja vaatia heitä karaistumaan miehekkäiksi tulee lopettaa. Jokainen poika saa olla niin herkkä kuin hän on. Pienestä pitäen lapsille tulee korostaa toisen ihmisen oikeutta koskemattomuuteen: metoo on seurausta kulttuurista, jossa naisten seksuaalista häirintää ja ahdistelua normalisoidaan. Miesten häirintä ei ole yhtään sen hyväksyttävämpää. Ylipäänsä kaikkien ihmisten stereotyyppinen näkeminen vain sukupuolen kautta - naiset ovat pehmeitä ja hoivaavia, miehet älykkäitä, kovia ja suoraviivaisia - pitäisi lopettaa. Kulttuurin muutos varmasti vähentäisi myös miesten syrjäytymistä.

Tiina T
Tiina The Feminist

Ja vielä tarkennus argumenttiin, joka on mielestäsi "tyhmä": en voi keskustella kanssasi järkevästi feminismistä, jos et tiedä, mitä se tarkoittaa. Puhumme selvästi eri asioista. En ole kenenkään nähnyt julkisuudessa puhuvan yhtä paljon miesten tasa-arvo-ongelmista kuin feministien. Jos et itse tiedä tätä, en voi auttaa. 

P.s.: Kirjoitin hipsterimiesten salatusta sovinismista. Sinä derailasit keskustelun jonnekin ihan muualle.

Tiina T
Tiina The Feminist

Hei Kuu. Olen erittäin huolissani miesten tasa-arvo-ongelmista. Ne ovat feminismin keskeistä sisältöä, ja nimenomaan feministit ovat pyrkineet aktiivisesti pitämään aiheita julkisessa keskustelussa. Minusta miesten asevelvollisuudesta tulisi luopua, miesten syrjäytymistä ehkäistä aktiivisesti ja poikien asemaa kouluissa parannettava. Koulumenestyksessä olennainen ongelma on se, että pojilla tietynlainen alisuoriutuminen on hyväksyttävämpää - siihen ohjaa sekä kasvatus ("pojat on poikia, eivätkä he osaa istua paikallaan") että myöhempi työelämä. Tutkimusten mukaan miehet etenevät työelämässä korkeampiin asemiin vähäisemmällä pätevyydellä kuin naiset. 

Jos toivon maailmaa, jossa naisia ei kohdeltaisi sovinistisesti, miten se on sinusta ahdistavaa/miehiltä pois? Sitä paitsi, suurin osa maailman huono-osaisimmista on köyhiä naisia. Naisten ongelmat - aborttioikeuden evääminen, työelämän eriarvoisuus, lähisudeväkivalta, raiskaukset, ahdistelu, seksismi ja vähättely - ovat kaikki seurausta miesten vallankäytöstä naisiin. Sen sijaan miesten heikko eliniänodote ja julkisilla paikoilla koettu väkivalta johtuu miesten elintavoista ja muista miehistä, ei naisista. Heikko koulumenestys ja syrjäytyminenkään ei ole naisten vika, tosin miesten syrjäytyminen liittyy kokonaiseen kulttuuriin, eli sikäli se on kaikkien eikä kenenkään vika. Olennaisinta olisi opettaa pojille pienestä pitäen tunnetaitoja ja empatiaa, jotta heidän ei tarvitse yrittää pärjätä yksin, omillaan, olla tosimiehiä, jotka eivät puhu eivätkä näytä tunteitaan. Eivät mene lääkäriin eivätkä hae apua. Tämä on se suurin syy syrjäytymisen takana.

Realisti (Ei varmistettu)

Tässä kirjoituksessa näkyy tämän länsimaisen tekofeminismin ongelmat oikein kauniisti. Kuten "mies sanoo olevansa feministi, mutta ei halua missään tapauksessa lapsensa kasvavan sateenkaariperheessä" MItä tekemistä sateenkaariperheellä on aidon feminismin kanssa? Ei yhtään mitään. Se on niputettu tähän pullamössöfeminismiin aivan kuten naisten alistamiseen käytetty islamin huntu. Vanhoollisen islamin komppaaminen on sinänä mielenkiintoista myös joka vie aidot feministit ja suomalaiset säärikarvan kasvattajat kauaksi toisistaan. Jokainen saa pukeutua huntuun. Se on vapautta se. Mutta suomifeministi ei kysy saako hän halutessaan ottaa hunnun myös pois? Tätä oikeutta vaativat ja kysyvät aidot naisten oikeuksien puolustajat Iranissa ja Saudeissa jotka päivittäin vaarantavat henkensä taistellakseen tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta. Nämä feministit edustavat henkilökohtaisilta arvoiltaan kaikenlaisia suuntauksia. Heitä yhdistää vain taistelu naisten oikeudesta tasa-arvoon ja vapauteen

Tiina T
Tiina The Feminist

Realisti, näyttää siltä, ettet tiedä, mitä feminismi tarkoittaa. Sateenkaari-ihmisten oikeudet ovat feminismin ydinsisältöä, ne liittyvät feminismiin aivan olennaisesti. En ole maininnut sanallakaan islamia, miten se liittyy tähän asiaan? Minä sanoisin, että jos et pidä vähemmistöjen oikeuksia oikeana feminisminä, edustat itse todella omituista tekofeminismiä. "Maahanmuuttokriitikot" käyttävät naisten oikeuksia keppihevosena, jolla muita maita kritisoidaan, mutta auta armias, jos joku kääntää katseen länsimaiden epätasa-arvoon. Naisten oikeudet eivät olekaan minkään arvoisia. 

Mieti elämänvalintojasi ja lue kirjoja. Seriously.

Henri L (Ei varmistettu)

Moikka,

Haluamatta puuttua yleisesti esiin nostamaasi perusongelmaan, niin pakko kommentoida yhtä yksityiskohtaa. Tekstissäsi kerrot:
"Tiedän kuvaajan, joka huusi ystävälleni homofobisia ja sovinistisia syytöksiä ja uhkauksia aggressiivisesti, toivoi ystäväni kuolemaa eikä lopettanut edes, kun ystävä itki ja poistui huoneesta. Syy? Mies ei hyväksynyt tyttöystävänsä ja minun ystäväni välisiä tunteita.

Nettisivujensa kuvassa miehellä on pörröinen tukka ja lempeä hymy. Referenssivideoista löytyy feminismiä, vähäosaisuutta ja hipsterimuusikoita."

Vaikka kaveri yleisellä tasolla kannattaisi feminismiä, niin siinä tilanteessa kun mono-gaamiseksi oletetussa parisuhteessa käy ilmi, että kumppani on löytänyt uuden rakkauden kohteen, pysyy aika harvalla ihmisellä paletti kasassa. Miesten ( tai no, sosiaalisesti cis-miehen roolikasauman omaavien) kesken nuo tilanteet eskaloituvat usein helposti väkivallan puolellekkin.

Se, että siinä tilanteessa epätoivonsa myrskyssä raivoaa koko loukatun liskoaivon kapasiteetilla, kumppanin uudelle ihastuksen kohteelle ei varmaan ihan täysin sulje pois yleistä feminististä suhtautumista, vaikkei haukkumatermejä valitessaan ihan intersektionaalisen feminismin ihanteisiin yltäisi.

Vai oletko sitä mieltä, että jos tuossa "retkahtaa", niin turha sitten muuallakaan on koittaa feminstisiä ideaaleja edistää?

Tiina T
Tiina The Feminist

Hei, kyse ei ollut tämän miehen parisuhteen purkautumisesta ja uudesta rakkaasta. Raivoamiseen liittyi todella vakavia ja uhkaavia, jopa väkivaltaisia piirteitä, joita en ala tässä erittelemään. Sanotaanko, että itse olisin soittanut paikalle poliisit. Eli ei, tämä ei minusta ole ymmärretävä feministin lipsahdus.

Leijona (Ei varmistettu)

Kiitokset hyvästä blogista! Mun feminismini on globaalia ja intersektionaalista sekä vapautta tehdä omia valintoja. Kaikkien voimavarat ja tarpeet huomioidaan. Miksi feminismi aina halutaan ymmärtää väärin?Onko pelko se, että feminismi vie vallan ja tekee maailmasta paremman paikan elää?
Mitä tulee huivin käyttöön, niin se voi olla myös poliittinen valinta eli itsensä näkyväksi tekeminen. Islamin feministit ovat aktiivisia. Jokainen voi edistää asioita ja pyrkiä tekemään feministisiä tekoja päivittäin.
Tiina kerro mulle mistä johtuu tälläinen ilmiö, jonka olen huomannut, että korkeasti koulutetut naiset lopettavat työnsä ja alkavat jooga ohjaajiksi? Onko ajatus kapitalismin riistosta ajanut naiset umpikujaan ja lasikattojen rikkominen ei enää kiinnosta.

Tiina T
Tiina The Feminist

Kiitos itsellesi palautteesta, Leijona! Tuo on vaikea kysymys. Tavallaan kyse on siitä, ettei mikään ole enää pakko - ei ole pakko mennä naimisiin, olla hetero, saada lapsia, näyttää tietynlaiselta tai edes olla nainen - ja toisaalta ei ole pakko rikkoa lasikattoja, jos ei halua. Varmasti on joogaohjaajiksi ryhtyviä, jotka allekirjoittavat feminismin tavoitteet ja arvostavat niitä mutta tekevät valintansa yksilöllisistä lähtökohdista käsin. Koska ihmisellä on mahdollisuus keskittyä hyvinvointinsa varjelemiseen, hän myös tekee niin. Sukua tälle ilmiölle on kysymys hoitovapaista. Perheet tekevät yksilöllisiä valintoja, mutta jostain syystä nämä yksilölliset valinnat muistuttavat toisiaan: nainen jää kotiin ja mies menee töihin. Nämä yksilölliset valinnat sitten vinouttavat työmarkkinoita ja johtavat siihen, että naiset ovat heikommassa asemassa työelämässä. Tämä ylläpitää miesten parempia palkkoja. Ja koska miehillä on parempi palkka, naiset jäävät kernaammin kotiin. Kierre on valmis. Yksilön oikeutta valintoihin ei voi kiistää, mutta joskus valinnoilla on kollektiivisia seurauksia. Itse kannatan lastenhankinnan kustannusten tasaamista heterovanhempien työnantajien välillä. 

Mutta palatakseni joogaohjaajiin - moni varmasti kokee, ettei pysty toteuttamaan arvojaan päivätyössä. Mitataan tuottavuutta, ei inhimillistä hyvinvointia. Mikään työ ei tietenkään ole terveyden ja mielenrauhan - ja varsinkaan itsekunnioituksen - menettämisen arvoinen. Siksi he hakevat ratkaisua toisesta ammatista.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että self help -kulttuuri, jossa yksilö voi rajattomasti vaikuttaa asemaansa, hyvinvointiinsa ja terveyteensä vain omalla tahdonvoimallaan, elintavoillaan ja asenteellaan, on kova, oikeistolainen ja valheellinen. Jooga ja positiiviset ajatukset eivät paranna köyhyyttä. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja naisia, jotka haluavat taistella niiden puolesta. Ongelma vain on, että se on tehty meille niin pirun vaikeaksi. Mukaan on saatava myös miehet, jotka ovat lasikatotkin rakentaneet.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, kai sitä voi olla ihan pelkkä feministikin ilman tuota muodikasta pakettia, johon kuuluu nuoruus, trendikkyys, pyörät, vegaanisuus ja LGBTQ-oikeudet ja kirkasotsaisuus. Vaikka ihan hyviä asioitahan nuo on kaikki.

Tiina T
Tiina The Feminist

On aika loukkaava väite, että lgbtiq-oikeudet olisivat vain trendi. Olen itse parisuhteessa naisen kanssa. Minulle vähemmistöjen oikeudet ovat aivan keskeistä feminismiä. Ilman niitä feminismi olisi vain irvokas kuori.

Vierailija (Ei varmistettu)

En kai minä niin sanonut. Viittasin lähinnä hipsteriyyteen.

Tiina T
Tiina The Feminist

Minusta ei voi olla feministi, jos ei kannata ja halua ajaa vähemmistöjen oikeuksia tai jotenkin rajaa sen feminismin ulkopuolelle.

saarah
visual diary

Ah, kiitos tästä tekstistä! Tunnen juurikin yhden miehen joka on JUURI TUOTA enkä ole tajunnut että sille on määritelmäkin. Olen lähinnä vaan ollut TODELLA ärsyyntynyt. 

Lisää tällaisia asiablogeja!

Tiina T
Tiina The Feminist

Kiitos Saara! <3 Otan vastaan myös hyviä aiheideoita. :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos mahtavasta blogista ja asiallisesta, kärsivällisestä vastailusta pihalla olevien kommentteihin. Lisää tätä!

Tiina T
Tiina The Feminist

Kiitos itsellesi, vänkään miltei maailman tappiin asti tarpeen vaatiessa. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo ja nää miehet tykkää käyttää sitä feministiä että ois woke jäbä mutta ilmentävät kiinnostusta vain jos puhutaan miesten asioista. Muuten kaikki väkivaltaiset ahdistelijat ja sovinistit saa anteeksi, jos "ne nyt vaan on sellasia" tai jos ne on jotain hänen suosikkikulttuurituottajiaan. Eikä ne edes huomaa puoliakaan seksismistä jne.

Tiina T
Tiina The Feminist

Woke jäbä on muuten niin riemastuttava kategoria, että siitä saisi kirjoitettua ihan oman postauksensa. :D 

ahhahahaha (Ei varmistettu)

Vain yhdenlainen mielipide voi olla sallittua feminatsismissa. Puhdistukset alkakoon. Sieg Femi!

Ormos (Ei varmistettu)

niin, kai tuon jutun olisi voinut tiivistää lauseeseen: jotkut hipsteritkin ovat kusipäitä

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.