Lehmänruhon alta on taas herätty vastustamaan transihmisten oikeuksia

Feministinen tietotoimisto poimii uutisista olennaiset palat ja analysoi niitä feministisestä näkökulmasta.

Fasismin nousu

Italia on saanut hallituksen, joka on fasistisin Mussolinin jälkeen. Älykkäimmät ehtivät jo iloita tasa-arvon etenemisestä, sillä Giorgia Meloni on Italian ensimmäinen naispääministeri. Toisaalta hän myös vastustaa aborttia ja sateenkaariväen oikeuksia, kuten heidän oikeuttaan avioitua ja adoptoida lapsia, joten jos tasa-arvo on menossa valinnan jälkeen johonkin suuntaan niin todennäköisesti taaksepäin.

Samaan aikaan oikeisto voitti vaalit myös Ruotsissa, ja ruotsidemokraateista tuli maan toiseksi suurin puolue, joskaan sitä ei luultavasti taaskaan huolita hallitukseen. Yllättäen etenkin nuoret kannattivat natsisympatioistaan tunnettua puoluetta.

Myös Ranskassa oikeistopuolue Rassemblement National kasvatti ryhmäänsä parlamenttivaaleissa.

Suomessa oikeistokonservatiivit joutuvat odottamaan vielä tovin valtaannousuaan, mutta oppositio petaa jo tulevaa asemaansa vaatimalla kovaäänisesti rajoja kiinni. Oppositio on myös moittinut hallitusta liian hövelistä velanotosta, mutta kovin konkreettisia ehdotuksia siitä, miten koronan, Ukrainan sodan ja energiakriisin aiheuttamaan tilanteeseen sitten olisi pitänyt reagoida, ei sieltä ole saatu.

Koska perussuomalaiset ovat nyt profiloituneet Venäjän kiivaina vastustajina, vaikka vielä muutama vuosi sitten puolueessa oli eniten Venäjä-myönteisiä kansanedustajia, oli tietysti suuri loukkaus, kun viestintäjohtaja Mikael Jungner kutsui Putinin tuomitsevaa kantaa sukupuolen korjaamiseen persuhenkiseksi.

Perussuomalaiset kiirehtivät tuoreeltaan pahoittamaan asiasta mielensä Twitterissä, vaikka jokunen vuosi sitten lanseerattu perussuomalaisten tyttö-poika-kampanja kyseenalaisti kokonaan sukupuolivähemmistöjen olemassaolon.

Puolue on myös tunnettu anti-gender-puheistaan, joiden mukaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus nakertaa ydinperheen ja yhteiskunnan perustaa. Perussuomalaiset on myös esittänyt huolensa siitä, että alaikäisille tarjottaisiin ”sukupuolenvaihdosleikkauksia”, mikä ei ole totta yhdessäkään maassa eikä yksikään ihmisoikeusjärjestö ole sellaista esittänyt.

On siis vaikea sanoa, mikä Putinin transvihamielisessä kannanotossa ei ollut persuhenkistä.

Translaki ja seksuaalikasvatus

Uutinen, joka ei yllättänyt ketään, oli se, kun keskustan kansanedustaja kertoi, ettei aio äänestää translain puolesta. Hallituspuolueen jäsen siis kertoi avoimesti, ettei aio kannattaa hallituksen omaa aloitetta.

”En missään tapauksessa voi äänestää tämän puolesta. Minun mielestäni tämä kuuluu näihin kysymyksiin, joissa edustajilla pitää olla omantunnon vapaus”, kommentoi kansanedustaja Pekka Aittakumpu päätöstään.

Helsingin Sanomien mukaan tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että vastikään muutamat hallituspuolue vasemmistoliiton jäsenet eivät suostuneet äänestämään hoitajien pakkolain puolesta. Mainitsematta jäi, että translaki on alusta asti kuulunut hallitusohjelmaan toisin kuin pakkolaki.

Translaista on käyty Twitterissä kiivasta disinformaatioon perustuvaa keskustelua muun muassa kristillisdemokraatten kunnanvaltuutetun Susanna Koivulan johdolla (, joka on muuten nuoriso-ohjaaja, mikä on ikävä asia kaikkien hänen kanssaan toimivien (sukupuoleltaan moninaisten) nuorten kannalta.)

Ilman muuta myös perussuomalaiset, jotka hetkeä aikaisemmin loukkaantuivat itsensä vertaamisesta Putinin kielteisiin transkantoihin, kunnostautuivat keskustelussa.

Samaan aikaan Twitterissä vouhkattiin kiivaasti myös siitä, onko väärin, että päiväkoti-ikäiset lapset saavat seksuaalikasvatusta.

Monen mielikuvat molemmista aiheista näyttävät yllättäen liittyvän seksirikoksiin ja pornoon, mikä kertoo enemmän näiden ihmisten psykologisista kantimista kuin translaista tai seksuaalikasvatuksesta.

Käydään tämä asia läpi vielä kertaalleen: oikeus sukupuolen juridiseen vahvistamiseen ei ole missään maassa johtanut siihen, että miehet ahdistelisivat laajamittaisesti naisia pukuhuoneissa, vessoissa tai vankiloissa. Sen sijaan on tutkimusnäyttöä siitä, että sukupuolivähemmistöjä ahdistellaan yleisissä vessoissa. Oikeus sukupuolen juridiseen vahvistamiseen omalla ilmoituksella vähentäisi myös transihmisten itsetuhoisuutta. Sukupuolen korjaamiseen liittyvää psykologista arviointia on pidetty paikoin ihmisarvoa alentavana.

Ihminen ei vaihda passinsa sukupuolimerkintää ”hyödyn” tai ”huvin” vuoksi, ja jos nyt kaivat alt-right-netin uumenista esiin ne pari linkkiä, jotka kertovat sukupuolivähemmistöihin kuuluvista seksirikollisista vankiloissa ”todisteena” sukupuolen korjaamisen helpottamisen vaaroista, on perusteltua kysyä, pidätkö myös kaikkia heteromiehiä potentiaalisina raiskaajina siksi, että osa heistä syyllistyy rikoksiin.

Seksuaalikasvatus taas opettaa lapselle, että hänellä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Uusien asioiden ymmärtäminen voi olla joskus vaikeaa, mutta opiskelu kannattaa aina.

Hengenvaaralliset sukupuolijuhlat

Brasilialaista pariskuntaa epäillään ympäristörikoksesta, sillä he värjäsivät vesiputouksen siniseksi gender reveal -juhlissaan Mato Grosson osavaltiossa. Vesiputous oli läheisen kylän tärkein vedenlähde kuivuuden kurittamalla alueella.

Gender reveal -juhlien tarkoitus on kertoa ystäville ja läheisille, mitä sukupuolta vanhemmat arvelevat lapsensa olevan. Juhlat ovat äityneet ympäri maailman niin hurjiksi, että niissä on kuollut useita ihmisiä. Juhlissa on esimerkiksi sytytetty metsäpaloja, räjäytetty putkipommeja, poltettu autoja ja aiheutettu lentokoneonnettomuuksia. Niitä on pidetty paitsi hengenvaarallisina, myös vanhanaikaisina.

On vaikea ymmärtää, miksi aikuisella ihmisellä on pakkomielle vauvansa sukupuolielimistä ja miksi he haluavat aggressiivisesti kertoa siitä lähipiirilleen. Onko sukupuoli, jonka aikuiset lapselleen määrittävät, jonkinlainen saavutus? Mikä tekee ”paljastuksesta” niin merkityksellisen, että ihmisten pitäisi menettää sen vuoksi henkensä?

”Jos haluat kertoa lapsesi sukupuolielimistä ihmisille, lähetä sähköposti”, ehdottaa aktivisti Matt Bernestein Instagram-postauksessaan.

Trendin aikanaan aloittanut bloggaaja Jenna Karvunidis kertoo katuvansa tekoaan, sillä juhlat pönkittävät haitallisia sukupuolinormeja.

”Jumalan tähden, lakatkaa polttamasta asioita maan tasalle kertoaksenne ihmisille, että lapsellanne on penis. Kukaan ei välitä teistä”, hän kirjoitti Facebookissa jo pari vuotta sitten.

Brasilialainen pariskunta ei tiettävästi ole lukenut postausta.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan tasa-arvo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *