Mustien transnaisten murhista on tullut epidemia

Kuvassa nainen suutelee miehen otsaa. Mies on sulkenut silmänsä. Hänen korvansa edessä on kolme sydäntatuointia. Kuvatekstin mukaan 20-vuotias philadelphialainen Maurice Willoughby tappoi itsensä vainoamiseksi yltyneen kiusaamisen vuoksi. Syy kiusaamiseen oli se, että hän seurusteli transsukupuolisen Faith Palmerin kanssa. Istun bussissa ja minua alkaa itkettää.

Myöhemmin Marsha P. Johnson Institute tiedottaa, että Palmer on jättänyt kumppaninsa väkivallan takia. Willoughby oli uhannut tappaa ensin kumppaninsa mutta tappoikin lopulta itsensä. Tunnen itseni tyhmäksi, sillä en ole selvittänyt taustoja.

Monet järjestöt kutsuvat transnaisiin kohdistuvaa väkivaltaa epidemiaksi. Kriisi koskettaa, kuten Palmerin tapauksessa, erityisesti niitä, jotka eivät ole valkoisia.

”Kuolemaan johtava transsukupuolisiin ihmisiin kohdistuva väkivalta on kasvussa Yhdysvalloissa, ja suurin osa urheista on mustia transsukupuolisia naisia”, kirjoitti lääketieteen tohtori S. Bobby Mukkamala Yhdysvaltain lääkäriliiton AMA:n tiedotteessa. Mukkamala on AMA:n on hallituksen jäsen.

Osa transnaisiin kohdistuvista viharikoksista jää pimentoon, sillä tapauksista ei aina ilmoiteta ja toisinaan poliisi määrittelee uhrin virheellisesti mieheksi.

”Mustien transnaisten murhista on tullut Amerikassa kriisi. Meidän täytyy tunnistaa se ja taistella sitä vastaan, kunnes jokainen on vapaa olemaan oma itsensä vailla pelkoa”, twiittasi demokraattisenaattori Elizabeth Warren heinäkuussa.

Myös muut ensi vuoden presidentinvaaleja pohjustavat demokraattiedustajat Bernie Sanders mukaan lukien ovat kauhistelleet pitkään jatkunutta ongelmaa.

”Kukaan heistä ei kuitenkaan ole esittänyt toimia sen ratkaisemiseksi”, kirjoittaa toimittaja Katelyn Burns The Voxissa.

Itse asiassa he ovat jopa vaikeuttaneet ongelmaa.

Seksityön rajoittaminen vaarantaa transnaiset

Yleisen uskomuksen mukaan transnaisia murhataan usein tilanteissa, joissa cis-sukupuoliselle heteromiehelle selviää yllättäen, että hänen seksikumppaninsa on transsukupuolinen. Tästä on muodostunut trans panic -argumentti, jota on käytetty oikeudessa murhaajan puolustuksen argumenttina. Sen käyttö on kielletty kuudessa osavaltiossa.

Jos tämä olisi ainut syy transnaisten tappamiselle, valkoisia ja rodullistettuja transnaisia murhattaisiin yhtä paljon, Burns kirjoittaa. Näin ei kuitenkaan ole: rodullistettujen transnaisten murhat ovat huomattavasti yleisempiä.

”Syy rodullistettujen transnaisten murhiin on monimutkainen köyhyyden, liiallisen poliisivalvonnan, asumisen epävarmuuden ja rodun yhdistelmä”, Burns jatkaa.

Transsukupuolisten on muita vaikeampi saada töitä ja työttömyys on heidän keskuudessaan yleisempää. 34 prosenttia mustista transnaisista ja 9 prosenttia valkoisista transnaisista elää epävarmoissa oloissa. Termi housing insecurity viittaa ala-arvoiseen asumisen tasoon, taloudellisiin ongelmiin, asunnon kokoon nähden liian suureen ihmismäärään ja jatkuvan muuttamisen pakkoon.

Koska transprosessiin liittyvät leikkaukset ovat kalliita ja rodullistetut transnaiset ovat usein taloudellisesti huonossa asemassa, moni ryhtyy rahanpuutteessa seksityöläiseksi. Ja tässä demokraattiedustajat osoittavat Burnsin mukaan tekopyhyytensä.

Warren ja Sanders kannattivat molemmat FOSTA-SESTA-lakia, joka teki seksityötä mainostavien nettisivujen toiminnasta laitonta. Tämä on vaikeuttanut omasta tahdostaan seksityötä tekevien transnaisten elämää, sillä heiltä on viety tärkeä nettiyhteisö, jonka kautta on aiemmin voitu esimerkiksi varoittaa vaarallisista asiakkaista.

Lain hyväksymisen jälkeen seksityöläisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt. Sittemmin demokraattiedustajat ovat vihjanneet, että he saattaisivat ehkä muuttaa kantansa.

Transaktivistit ovat myös yrittäneet kumota joutilaisuuden kieltävän lain, jota on käytetty etenkin transsukupuolisten seksityöntekijöiden vainoamiseen kaduilla.

Trump ja Bolsonaro edistävät viharikoksia

Syy transihmisten murhiin on hallituksessa, sanoo Washingtonissa asuva transsukupuolinen Ruby Corado The Washington Postissa.

”Johtajuus vaikuttaa ihmisiin. Meillä on hallinto, jonka narratiivi marginalisoi jo valmiiksi marginaalissa eläviä ihmisiä. Meillä on hallitus, joka lietsoo suvaitsemattomuutta.”

Samantyyppinen tilanne on Brasiliassa, joka on yksi vaarallisimmista maista transsukupuolisille ihmisille. Siellä tapahtuu järisyttävät 45 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvista rikoksista maailmassa.

”Erityisesti transnaisten kohtaaman väkivallan julmuus aivan omassa luokassaan”, kirjoittaa Heidi Nummi kestävään kehitykseen keskittyvällä Maailma.net-sivustolla.

Transihmisten eliniänodote on maassa 36 vuotta. Jos olisin transnainen Brasiliassa, kuolisin todennäköisesti tänä vuonna.

Paikallisen Rafaelly Wiestin mukaan (sademetsiä mielipuolisesti polttavan) transfobisen Bolsonaron hallitus on vaikeuttanut transihmisten asemaa entisestään.

Vaikka Meksiko ja Brasilia ovat transihmisten murhien suhteen omassa hirviömäisessä luokassaan, ongelma ei koske vain Amerikkaa.

Marraskussa 2018 Thomson Reuters -säätiö julkaisi uutisen, jonka mukaan transnaisten murhat ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Säätiön mukaan edeltävän 12 kuukauden aikana 65 prosenttia Iltaliassa, Portugalissa, Ranskassa ja Espanjassa murhatuista transnaisista oli maahanmuuttajia. Kaksi kolmesta tapetusta transnaisesta oli seksityöläisiä.

Transfaith-yhdistyksen johtaja Louis Mitchell pitää patriarkaattia suurimpana syynä transnaisten murhiin.

”Kun yhdistämme rasismia suojelevan yhteiskunnan misogyniaan ja transfobiaan, se luo ylitsepääsemättömät kertoimet. Kyse on kansainvälisestä pandemiasta”, Mitchell sanoo Times-lehdessä.

”Ongelma on – ja se tulee usein intiimiltä kumppanilta – ajatus siitä, että kukaan ei tule etsimään näitä naisia, että he ovat täysin kertakäyttöisiä. Piittaamattomuuden taso on hirvittävä.”

puheenaiheet tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *