Einessushia?
Jo käsite ”einessushi” kuulostaa lähtökohtaisesti ihan …väärältä. En oikein tiedä, miksi muuksikaan kutsuisin tällaista erikoisuutta, jota pääsin maistelemaan tänään kauppareissulla. Kyseessä oli HOK-Elannon Sushi Bag, jonka missiona on tuoda kylmä japanilainen ruoka päivittäistavarakauppoihin. On näitä varmaan muillakin lounastiskissä. Hyvä idea sinänsä – ajattelen jo tulevaa muuttoamme ja mahdollista eloa väliaikaisesti ilman keittiötä – mutta eihän siitä mihinkään pääse, että vähän pahvilaatikoltahan tuo maistui. Mitä voisi odottaakaan sushilta joka on, noh, pahvilaatikossa?
En ole valitettavasti päässyt koskaan Japaniin asti maistamaan, miltä sushi oikeasti maistuu. Luulenpa kuitenkin, etteivät esimerkiksi Helsingissä monet sushiravintolat ole ihan väärillä jäljillä. Olen aina mieltänyt sushin valmistukseen liittyvän jotain seremoniallista, asiaan keskittymistä kuten teen valmistuksessa. Lisäksi olen ollut siinä käsityksessä, että sushi tulisi nauttia mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Jääkaappilämpötilassa säilyttäminen myyntipäivän ajan jos mikä saa sushin maistumaan pahvilta. Vai onkohan tämä vaan lähipiiristäni tarttunutta sushi-hifistelyä, kuten väite, että kirkkaanvihreää wasabia ei kannata syödä…?
Todennäköisesti sen tulevan muuttorumban koittaessa olen kaikista väitteistäni huolimatta kaivelemassa lähikaupan sushihyllyä. Ihan sen takia että sushi on hyvää, pahvilaatikkosushi on lähellä ja helposti kotiin kannettavissa sekä vaihtelun vuoksi, ettei ihan joka päivä tarvitse turvautua naapurin kebab-intialaisen antimiin…