Katastrofin keskellä

Tarkoitus oli kirjoittaa blogia heinäkuun lopussa ennen elokuista Suomen matkaa. Tai ainakin heti matkan jälkeen. Tai ainakin uuteen asuntoon kotiuduttuani. Tai ainakin uuden työn aloittamisen jälkeen. Kirjoittamista oli helppo siirtää aina hieman eteenpäin, kunnes…

..eilen sattui jotain, mistä ei voi olla kirjoittamatta heti.

alluvione.jpg

Lähes taukoamaton sade alkoi tiistaina. Voimakkaat sadekuurot olivat jatkuvia. Kun tiistaina juoksin töiden ja kokouksen välissä lähikioskille ostamaan ruokaa, kenkäni ja sukkani olivat täysin läpimärät, housut polviin asti kastuneet. ”En ole ikinä nähnyt tällaista sadetta. Suomessa voi sataa tällä tavalla kuuroluonteisesti – ei tunnista toiseen.” Keskiviikkona ja torstaina sade alkoi huvittaa – onhan tämän jossain vaiheessa loputtava. Rankkasateen kovaan ääneen jotenkin tottui ja jossain vaiheessa se muuttui tutuksi taustameluksi. Sitä vastoin lyhyet tihkusadetauot hätkähdyttivät hiljaisuudellaan.

Kovista sateista kyllä tiedotettiin sääennusteissa. Mutta genovalaiset ovat raivoissaan siitä, ettei torstain ja perjantain välisen yön sääriskeistä varoitettu etukäteen millään tavalla. Siis siitä, että yöllä puhkeaisi katastrofi – pahempi kuin vuoden 2011 tulva. Itsekin heräsin perjantaina aamulla valmiina lähtemään koululle töihin. Marion sisko oli kuitenkin laittanut ihmeellisen tekstiviestin klo02 yöllä: ”Genovan joki on tulvinut yli. Kaikki koulut on kiinni. Brignolen juna-asema on veden ja mudan peitossa. Yksi ihminen jo kuollut. Pysykää sisällä. Älkää missään nimessä antako teidän (suomalaisen) kaverin lähteä yksin ulos juna-asemalle.”

Aluksi uutinen vaikutti huonolta vitsiltä. Mutta television uutiskuvat vahvistivat asian – asuntomme alla oleva joki, joka on normaalisti käsittämättön säälittävä kuiva ruppana, oli tosiaan täyttynyt yön aikana vedestä ja vesi oli lähtenyt tulvimaan pitkin Genovan katuja rikkoen näyteikkunoiden laseja, kuljettaen autoja mukanaan ja levittäen valtavia mutakerroksia kaduille laajalle alueelle. Asuntomme on aivan katastrofialueella, kuitenkin onnekkaasti niin korkealla, että kaikki lähikatumme olivat kunnossa. Aluksi tunsin pientä riemua yllättävästä vapaapäivästä. Kuvittelin jo viettäväni päivän loikoilemalla korkkaamattomassa kylpyammeessamme ja paistamalla tuoretta focacciaa, kunnes tajusimme kylässä olevan suomalaisen ystäväni kanssa erään asian. Hänen täytyisi lentää Milanosta Helsinkiin klo19 samana iltana.

Salamat välkkyivät ja ukkonen jyrisi, kun yritin puolentoista tunnin verran tilata ystävälleni taksia, joka veisi hänet Genovan keskustan toiselle juna-asemalle – olihan lähiasemamme veden ja mudan vallassa ja siksi suljettu. Taksia ei saatu, joten lähdimme raahautumaan kohti lähintä bussipysäkkiä. Odotettuamme bussia vuotavien sateenvarjojen alla yli 20 minuuttia, kuulimme, että kyseinen bussi ei kulje. Onnistuimme onneksi löytämään erikoisreittiä ajavan bussilinjan, joka vei meidät vihdoin asemalle. Asemalle, jossa kuulimme, että kaikki Genova-Milano -junat on peruttu. Busseja olisi voinut mennä kysymään eräältä piazzalta, joka oli juuri pahimmalla tulva-alueella. Ei kiitos. Kello 13 haahuilimme yhä asemalla yrittäen googlettaa tietoa siitä, olisiko ystävälläni mitään mahdollisuutta ehtiä lennolle. Silloin törmäsimme sattumalta erääseen Marion ystävään, joka lupasi säätä uhmaten ja suljettuja autoteitä kiertäen heittää ystäväni isänsä autolla Milanoon.

Ystäväni ehti kuin ehtikin lennolle, joten meidän seikkailumme päättyi hyvin. Sitä vastoin monen genovalaisen seikkailu on vasta alussa, kun nyt aletaan tutkia katastrofin aiheuttamia tuhoja. Paikalliset asukkaat ovat todella raivoissaan siitä, ettei Genovassa panosteta luonnonkatastrofien ennaltaehkäisyyn vaan jälleen vain kauhistellaan jälkikäteen tapahtunutta. Ja ainakin viimeöisen maailmanlopun kuuloisen ukkos- ja salamashown jälkeen voisin sanoa, ettei tämä ole vielä ohi.

alluvione_2.jpg

 

 

 

Hyvinvointi Mieli Uutiset ja yhteiskunta

Terveisiä paratiisista!

Halusimme Marion kanssa lähteä lomalle.

Suuri suunnitelmamme oli matkustaa villisti Kroatiaan tai Montenegroon ja seikkailla siellä viikko. Sopivia ja käteviä lentoja ja lauttoja ei kuitenkaan millään löytynyt ja lopulta meidän oli tyydyttävä kakkosvaihtoehtoomme, Korsikaan.

Suustani saattoi päästä jotain vastaavaa kuin ”äh, ihan liian lähellä. Olisin halunnut seikkailla. Saaret on jo nähty.”

Joka tapauksessa laivaliput hankittiin, luksus-motorino vuokrattiin ja teltta ostettiin.Valmistelimme matkaa päiväkausia pakaten partiolaishenkisesti kaikki tavaramme minipurkkeihin ja pusseihin. Perjantai-iltana ahdoimme luovasti motorinon täyteen tavaraa erilaisilla köysiviritelmillä ja huristimme Genovan satamaan, jossa hauska napolilainen laivamies otti meidät vastaan. Nukahtaessani laivan penkille vaatekasa tyynynäni, en tiennyt, että elämäni upein lomareissu oli juuri alkanut.

mappa-corsica.jpg

Olimme päättäneet keskittyä vain Korsikan helmiin ja siksi huristimme heti Bastiaan saavuttuamme suoraan etelän valkoisille hiekkarannoille. Joku oli tosin unohtanut varoittaa meitä etelän tuulesta, joka nosti rannan hiekan silmiini ja meinasi siepata herkullisen eväspaninoni mukanaan. Korsikalaisten temperamentista meitä puolestaan oli varoitettu. ”Älä suututa niitä.” ”Älä puhu siellä Ranskasta äläkä vertaa saarta mihinkään.” Silti kolmiöisen leirintäpaikkamme tomera tiukkismamma oli meille yllätys. Ehkä se oli reppana telttamme tai yrityksemme puhua ranskaa (vaikka kaikki korsikalaiset osaavat italiaa) – joka tapauksessa mamma kohteli meitä kauniisti toisin kuin monia muita leiripaikan asiakkaita.  Tukikohtamme oli Porto Vecchion ja Bonifacion välissä ja riideltyämme lauantaina väsymyksemme pois, aloitimme kaksipäiväisen tutkimusretken lähialueiden henkeäsalpaaville rannoille ja saarille.

Lempikaupunkimme Bonifacion satamasta astuimme valkoiselle risteilijäpaatille, joka kiidätti meidät Lavezzi-nimiselle saarelle suurissa aalloissa. Suolainen vesisuihku kasteli monta huono-onnista matkustajaa ja sateenkaari seurasi meitä paatin takana saarelle saakka. Saari on uskomattoman kaunis ja karu. Siellä ei ole mitään muuta kuin luontoa ja useita huikeita rantoja. Onneksi en lähde minnekään ilman riittäviä eväitä ja neljän tunnin saarikierros sujui ilman pyörtymisiä tai muita tuttuja ongelmia. Meinasin tosin aluksi tukehtua meriveteen ennen kuin opin käyttämään putkea, jonka avulla voi hengittää veden alla. Kikatin turkoosissa vedessä kuin pikkulapsi, kun pääsin tutkimaan maskin ja putken avulla vedenpinnan alla olevaa maisemaa. Pikkukaloja näkyi ympärilläni paljon – viimevuotista vihollistani MEDUUSAA ei yhtäkään. Eräällä rantahietikolla oli sen sijaan kymmenisen kuollutta, meren sinne kuljettamaa meduusaa. Ilkuin pitkään näille kaatuneille vihollisilleni, jonka kohtalo kosti tuomalla polulla eteeni mustan käärmeen. Luulin myös nähneeni meressä meduusan enkä uskaltanut enää sen jälkeen siellä uida. Risteilyseikkailusta selviydyttyämme, haahuillessamme Porto Vecchion iltakujilla, kuulin erään pariskunnan puhuvan suomea. Jotakin hyvin perisuomalaista pöyrähti sisälläni – pysyin tietysti vaiti enkä paljastanut henkilöllisyyttäni.

img_20140713_152003.jpg

Nähtyämme tarpeeksi etelän rantoja ja tuulta, päätimme vaihtaa maisemaa ajamalla kohti pohjoista Aleriaan saakka, josta Corten ja vuoristojen kautta pääsee sympaattiseen satamakaupunkiin Portoon. Tiesimme matkan kestävän seitsemisen tuntia ja siksi ”matkaan ei sitten todellakaan lähdetä iltapäivällä, vaan heti aamusta”. Kuitenkin erään ranta-melkeintyhjäbensatankki -episodin jälkeen saavuimme Corteen pari tuntia myöhässä ja vuorille nouseminen alkoi vasta kuudelta illalla. Pieni pelko vatsassa ja kaikki mahdolliset vaatteet niskassa lähdimme nousemaan kiemurtelevia teitä ylös viileille vuorille, joiden rinteellä kasvillisuus muistutti ihanaa tuttua suomalaista luontoa. Matkanteko oli hidasta kiemurtelevien teiden sekä niiden keskellä ajoittain möllöttävien lehmien, sikojen ja vuohien johdosta.

img_20140715_203900.jpg

Monen tunnin istumisesta kipeät pakarat ja julmasti muriseva maha unohtuivat, kun laskeuduimme auringonlaskun kultaamaan paratiisiin pilvien läpi elämäni kauneinta tietä pitkin mutkitellen. ”Mario, tältä näyttää paratiisi.” Laskeuduimme Portoon juuri pimeän hiipiessä kylään ja siksi hemmottelimme itseämme yöllä hotellissa, jonka terassilta avautui näkymä valaistulle uima-altaalle. Puhtaista lakanoista ja siististä suihkusta kiitollisina lähdimme metsästämään iltaruoaksi paikalle tyypillistä annosta – sinisipukoita ja ranskalaisia, koska emme tienneet, että annosta meille suositellut ystävä oli erehtynyt kaupungista. Emme siis löytäneet tätä erikoisannosta, mutta joka tapauksessa söimme hyvin.

img_20140715_205649.jpg

Napattuamme joka-aamuiset café au laitit ja brioche au chocolatit kahvilassa, kokosimme telttamme upealla leirintäalueella, jonka yksi työntekijä vei meidät myöhemmin pulahtamaan lähellä olevaan salaiseen luonnon uima-altaaseen. Vesi oli raikkaan viileää ja peilikirkasta. Emme olisi ikinä löytäneet paikkaa ilman tätä kultaista poikaa.

img_20140716_124858.jpg

Muutaman päivän takainen paattiretki saarelle oli harjoittelua iltapäivän nelituntiselle hard core -risteilylle, jolle suuntasimme seikkailunhaluisina. Grillasin kevään aikana kasvanutta pastapötsiäni auringonpaahteessa kurkkien samalla paatin laidan yli mereen, jonka säihkivän pinnan alla polski kauniita sinisiä kaloja. Sinisiä. Näimme korkeita lommoisia kallioseinämiä, joihin on joskus ammuttu kanuunoja. Viivyimme pitkään uskomattoman kauniin luonnonsuojelualueen Réserve naturelle de Scandola ympäristössä, jonka punaiset kalliot ja säihkyvä vesi saivat minut haukkomaan henkeäni. Retken loppuvaiheessa paatti junnasi hetken epäilyttävästi paikallaan ja mietin jo kauhuissani, kuinka pitkä matka olisi uida onnettomuuspaikalta rantaan, kunnes paatti sujahtikin äkkiä kallion sisässä olevaan luolaan! Retken huipensi paussi kauniilla rannalla, jossa köllötteli myös yksi tyytyväinen lehmä.

img_20140716_171612.jpg

Ennen lähtöä ihanasta Portosta eteenpäin livahdimme aamuvarhaisella pienelle rannalle, jonne vievä tie oli vaarallisen jyrkkä ja vailla mitään suojaa. Onneksi Mario ei ole hurjasteleva kuski ja minä heiluva kyytiläinen. Elämäni upein ranta oli sympaattinen ja hiljainen, vesi turkoosia, kalat polskivat ympärilläni ja merisiilit rellottivat meressä kalliota vasten. Kun keskipäivällä lähdimme Portosta, edes huikeat maisemat eivät saaneet haikeaa tunnelmaa tiehensä. Suuntasimme muutaman perusrannan kautta hienostuneeseen Calviin, jossa säästimme rahaa nukkumalla karsealla leirintäalueella ja jossa törsäsimme rahaa uuteen mekkooni ja satamabaarin kalliisiin jäätelöcocktaileihin. Calvista jatkoimme liian turistiseen L’Île-Rousseen, josta karkasimme nopeasti rantojen kautta ihanaan pikkukylään Saint Florentiin, jossa vietimme matkan viimeisen yön ja jossa näin matkan ainoan japanilaisen pariskunnan. Viimeisen illan kunniaksi nukuimme hotellissa ja söimme ravintolassa pitkän kaavan kautta aloittaen paikallisella alkujuomalla, Cap Corsella, maistellen taas Korsikan kuuluisia leikkeleitä ja tuorejuustoa, joka on todella monen eri ruokalajin raaka-aine – tällä kertaa pastan ”kastikkeena” tuoreen mintun kera. Korsikalaiset mirtot mahassa hoipertelimme sänkyyn ja aikaisin seuraavana aamuna olimme jo Bastiassa laivan kannella katselemassa tippa linssissä paratiisia, jonka olimme juuri aikeissa jättää taaksemme.

Jos voit valita yhden matkan, valitse Korsika.

img_20140717_105740.jpg

Hyvinvointi Mieli Matkat