Elämäni ensimmäinen pataleipä, taivaallista!

Viimeinen vapaapäivä, sitten olis arkeen paluu ihan tosissaan kun kuukauden kestänyt loma koulun osalta loppuu. Aika siis aloittaa taas ”normaalimpi” elämänrytmi ja suunnattiinkin salille heti aamusta (klo 10 on näin lomalla aamu, eiksniin?). Oon tässä viikon verran ottanut tietoisesti vähän iisimpää: hyppinyt sängyllä, hengannut koko pävän vuoteessa, rempannut keittiötä, pyörinyt kaupoilla ja nauttinut tassuterapiasta.

Halusin tästä maanantaista hitusen vielä paremman maanantain ja tein eilen illalla pataleivän taikinan hautumaan yön yli, ja salin jälkeen paistoin tämän kaunokaisen. Ensimmäinen kerta ja tästä tuli kyllä ihan lemppari! Taitaa loppua leivän ostaminen kaupasta samantien. Yksinkertaista ja helppoa. Kupponen teetä, tuoretta leipää ja rakkaanikin vapaalla. Ei maanantait aina ole niin pahoja, niistä on vain tehtävä perjantain tuntuisia. 

Leipa1 kopio.JPG

Leipa3 kopio.JPG

Leipa2 kopio.JPG

Mulla käytössä Iittalan Sarpaneva pata.            

                                                                                     

Tässä pataleivän ohje:

3dl Sämpyläjauhoja

4dl Vehnäjauhoja

0,5tl kuivahiivaa

2tl suolaa

3,5 dl vettä

– Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi hieman kädenlämpöistä lämpöisempää vettä, sekoita nopeasti äläkä vaivaa taikinaa. 

– Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan 12-24 tunniksi, huoneenlämpöön kelmun alle. Itse kohotin taikinaa 16 tuntia. Leipään tulee sitä enemmän makua mitä pidempään sitä kohottaa.

– Kumoa taikina jauhoiselle pöydälle (saa käyttää aika paljon jauhoja). Edelleenkään ei saa vaivata taikinaa, mutta muotoile siitä leivän muotoinen ja jätä kohoamaan liinan alle vielä 30 minuutiksi.

– Laita kylmä uunipata uuniin ja käännä uuni tämän jälkeen 225 asteeseen. (Laita pata kannen kanssa uniin heti kun olet muotoillut leivän niin pata lämpeneen sen aikana kun taikina saa vielä kohota) Nosta taikina 30 minuutin päästä tulikuumaan pataan ja tee pinnalle muutama viilto sekä ripottele hieman jauhoja pinnalle. Pistä kansi päälle ja laita pata uuniin puoleksi tunniksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. 

Tadaaa, leipä on valmis! Kumoa leipä padasta, lähtee tosi helposti. Ei kannata peittää leipää leivinliinalla, jos haluaa säilyttää rapean kuoren.

 

Mukavia leipähetkiä! 🙂 

Näyttökuva 2016-01-05 kello 19.29.30.jpg

 

Kommentit (2)
  1. Kuulostaapa jännältä, varmaan aika erilainen pinta tulee leipään padassa paistamalla! Joskus aikoinaan olen maistanut leipäkoneella leivottua leipää ja niissä on aina ihanan rapea, paksu kuori. Voisin kuvitella, että tällä ohjeella leipään tulee melko samanlainen kuori. 🙂

    1. Tämä leipä oli erittäin rapsakka, juurikin tuon kuumennetun padan ansiosta. Maistui jopa paremmalta kuin kaupasta ostetut ja helppoudella voittaa esimerkiksi sämpylöiden tekemisen :)) ainut miinus on tuo että joutuu odottamaan yön yli jos iskee kauhea hinku saada samantien tuoretta itse tehtyä leipää. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *