Hämeenlinnan SoHo kateissa

Harvemmin otan kantaa aktiivisesti kaupunkimme puheenaiheisiin. Mutta nyt kuitenkin on pakko.

Sivustaseuraajana totean, että Hämeenlinnan kaupunki on tuuliajolla kaupungin vetovoiman kehittämisessä saati edes sen ylläpitämisessä. Muuttomagneetti näyttää tällä hetkellä kahta samannimistä, jotka hylkivät toisiaan ja syy on selvä: Hämeenlinnan kaupungin houkuttavuus 25–35-vuotiaiden silmissä näyttää  kalkkeutuneelta.  Kehityksessä mennään väärään suuntaan niin keskustan, kuin koulujenkin suhteen. Sulkemalla pienet koulut ja rakentamalla suuria laitoksia tilalle, saadaan aikaan vielä enemmän vastareaktiota.

Kanta-Hämeessä väestökehitykseen vaikuttaa suuresti alhainen syntyvyys, joka vaikuttaa myös kaupungin rakenteeseen ja kehitykseen. Nyt kaupunkimme päättäjät haahuilevat toinen toistaan omalaatuisimmilla ehdotuksilla yrittäessään tekohengittää kaupunkiamme väkisin. Ensisijainen tarkoitus kai kuitenkin olisi brändäytyä juuri omanlaiseksi kaupungiksi, joka houkuttaa ja koukuttaa. Yksittäiset ja erityiset paikat, kaupunginosat, kujat ja näkymät ovat juuri niitä joita tulisi korostaa entisestään.

Verkatehtaan alue on yksi Hämeenlinnan helmistä, jossa täyttyisi myös vaatimukset Hämeenlinnan omalle ”SoHo-kaupunginosalle”.  Trendikäs ja tunnelmallinen sisäpiha mukulakivineen ja tehdasrakennuksineen, Suistoklubi, kulttuuririennot ja kahvilat ovat boheemeja näyttäytymispaikkoja  nuorille ja vähän vanhemmallekin väestölle.

Kaupunkimme alueista myös Myllymäki omaksutaan viihtyisäksi ja erityiseksi paikaksi lähellä kaupungin sykettä, mutta kuitenkin niin omassa rauhassa omanlaisessa miljöössä. Tällaiset yksittäiset ja erityiset paikat avartavat  keskustelua myös kokonaisiin kaupunkeihin. Myllymäen koulun lakkauttaminen ei siis näin ollen lisäisi alueen saati kaupungin vetovoimaa entisestään. Arvokkaalla sijainnilla sijaitseva vanha koulurakennus tuo paljon enemmän iloa, kuin korkea rakennus, joka peittäisi alueen viehätyksen ja tunnelman.

Perheellämme on tontti Hämeenlinnan länsipuolelta lähellä Myllymäen koulua, jossa itsekin olen pienenä tyttösenä taivaltanut. Nyt mietimme, kannattaako sittenkään enää rakentaa ja sijoittaa Hämeenlinnan tulevaisuuteen jos suunta on tämä.

Mielummin rakentaisin kalastajakaupunkiin kuin betonilähiöön. Kaupungin brändäyksellä on suuri merkitys muuttoliikkeeseen…

Pienet koulut kaupunkimme raiteilla ovat juuri se vetovoima, joka edesauttaa brändäämään mukulakiviset katumme tunnetuiksi ja houkuttaviksi alueiksi kaupunkimme sisällä. Pienillä ja yksityiskohtaisilla asioilla ratkaistaan mielestäni enemmän kuin suurilla linjavedoilla.

Mutta tokihan tämäkin on yksi tapa ratkaista näitä ongelmia; Peittelemällä huonoja sopimuksia vielä huonommilla päätöksillä.

En sano mitään, mutta outoa on.

-Inka-

p.s. Hämeen Linnan rantareitti ja sen ympäristö on myös erittäin potentiaalinen kehityskohde kaiken muun vouhkaamisen sijasta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *