Mikä on Rikosuhripäivystys?

Kaupallinen yhteistyö: Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys (RIKU) on vuonna 1994 toimintansa aloittanut yhteistyösopimukseen perustuva toiminta. Sitä ylläpitävät Suomen Punainen Risti, Ensi- ja turvakotien liitto, MIELI – Suomen mielenterveys ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Setlementtiliitto ja Kirkkohallitus. Toimintaa koordinoi valtakunnallisesti MIELI – Suomen mielenterveys ry.
-Rikosuhripäivystys

Nykyisin Rikosuhripäivystys on Oikeusministeriön rahoittamaa, sillä rikoksen uhrien oikeudet paranivat merkittävästi Euroopan unionin ”uhridirektiivin” (2012/29/EU) ratifioimisen jälkeen ja nykyinen lainsäädäntö velvoittaa valtion järjestämään tarvittavan tuen rikoksen uhreille. Merkittävimmät lakimuutokset tulivat esitutkintalakiin (805/2011) takaamaan rikoksen uhrien oikeuksia. Tästä linkistä löydät Oikeusministeriön valmisteleman oppaan rikoksen uhrin oikeuksista. RIKUn funktio tässä on parantaa rikoksen uhrin, uhrin läheisten ja todistajien asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla tukipalveluita.

Rikosuhripäivystyksen palvelut kuuluvat sinulle, jos olet rikoksen uhri, läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi, olet todistajana rikosasiassa, kaipaat kokemukseesi liittyen neuvoja ja keskusteluapua tai haluat ammattilaisena neuvoja asiakkaasi tukemiseksi. Mitä Rikosuhripäivystys sitten oikein tekee? RIKUn matalan kynnyksen palveluihin kuuluu auttava puhelin, juristin puhelinneuvonta, RIKUchat ja syrjinnän vastainen neuvonta. Muita palveluita ovat tukihenkilö uhrille rikosprosessin ajaksi, todistajan tukihenkilö oikeudenkäyntiin, sekä Visitor-toiminta. Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi. Kaikki RIKUn järjestämät palvelut ovat käyttäjälle ilmaisia.

Miksi rikoksen uhri sitten saattaa tarvita tukea koko rikosprosessin ajaksi? Aikaväli rikosilmoituksen tekemisestä käräjäoikeuden istuntoon on usein noin vuoden. Sille välille kuuluu poliisin esitutkinta, sekä syyttäjän syyteharkinta. Prosessi on pitkä ja varsinkin traumaattisten tapahtumien äärellä erityisen kuluttava.Rikosuhripäivystyksen tukihenkilö tulee kanssasi halutessasi jo poliisiasemalle rikosilmoituksen tekoon. Lisäksi hän on mukanasi esitutkinnan kuulusteluissa, auttaa käytännön asioissa ja ohjeistaa mitä tulee seuraavaksi. Tukihenkilö tulee halutessasi mukaan myös käräjäoikeuden istuntoon.

Oikeusistunto kauhistuttaa, mutta en ole hankkinut itselleni tukihenkilöä. Mitä teen? Rikosuhripäivystyksellä on muun muassa Tampereen käräjäoikeudessa Visitor-päivystys tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 8.15-11.45. Päivystyksessä on RIKUn koulutettuja vapaaehtoisia, joilta saa tietoa oikeudenkäynnin kulusta, tukea ja tarvittaessa päivystäjä tulee tukihenkilöksi oikeuden istuntoon. Päivystäjiltä saa myös yllä näkyviä infolappusia, jos keskustelu ei inspiroi, mutta haluaisi saada tietoa.

Haluaisin auttaa, mutta en ole ammattilainen..? Kuka tahansa, jolla on oma elämä hyvin hallussa, voi tukea rikoksen uhriksi joutuneita, sillä vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään ammatillista taustaa. Halu auttaa ja mahdollisuus sitoutua riittää. Vapaaehtoistyötä Rikosuhripäivystyksessä tehdään puhelimessa, verkossa ja tukihenkilönä. Puhelin- ja chat-päivystystä voi tehdä kotoa käsin, silloin kun sinulle sopii. Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja RIKUn työntekijät tarjoavat myös vapaaehtoisille työnohjausta. Lue lisää täältä!

Lisää RIKUn toiminnasta voit lukea täältä.

-Pinja

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *