Espanjalainen ruokakulttuuri osa 1: tapakset

Olemme molemmat innokkaita ruokaintoilijoita, joten odotimme suut kuolassa kaikkia espanjalaisia herkkuja, joita reissulla pääsisimme maistamaan. Parissa viikossa olemme saaneet jo jonkinlaisen käsityksen perinteisistä pohjoisemman Espanjan ruokatottumuksista, joten haluamme jakaa niistä muutama sana. Kerrottavaa riittää, joten jaamme nämä ruoka-aiheiset kirjoitukset muutamaan osaan. Ensin luvassa hieman asiaa tapaksista. 

Tapakset ovat pieniä annoksia, joita syödään usein alkupaloina tai napostellaan esimerkiksi viinin tai oluen seuraksi. Meidän näkemämme mukaan näitä pikkuherkkuja syödään myös esimerkiksi myös lounaana tai kevyenä illallisena. Tapaksia voidaan valmistaa lähes mistä tahansa, mutta tyypillisiä espanjalaisia tapaksia ovat muun muassa perunamunakas (tortilla), oliivit sekä erilaiset kinkut (mm. jamon de serrano) ja makkarat (mm. chorizo).  

Pohjois-Espanjassa pikkusuupalat tunnetaan pinchoina tai pintxoina. Pincho tarkoittaa espanjaksi ”seivästettyä” ja Baskiseudun ja Navarran alueen pinchoille ominaista onkin, että ne pysyvät koossa pienten hammastikkujen avulla. Hammastikulla on myös toinenkin tarkoitus: tarjoilijat voivat pitää kirjaa siitä, kuinka monta annosta asiakas on syönyt. Pinchot eroavat myös perinteisistä tapaksista siinä, että ne tarjotaan vaalean patongin päällä. Tyypillisimpiä näkemiämme pinchoja olivat juuri munakkaat erilaisilla täytteillä, oliivit ja anjovikset sekä kalatäytteiset pinchot tonnikalasta. Vanhoista kaupungeista löytyy tapasravintoloita lähekkäin. San Sebastianissa kävimme muutamissakin paikoissa. Alla olevat pinchot söimme La Cepa-tavernassa. Toinen hyvä paikka oli Gandarias vain muutaman kymmenen metrin päässä.

la cepa pincho tapas espanja san sebastian

tapas pincho spain san sebastian

tapas pincho san sebastian

Bilbaon tapastarjonnasta voimme suositella ainakin Baster-nimistä ravintolaa. Tämä nuorekas ja valoisa kahvila sijaitsee aivan vanhan kaupungin ytimessä. Siellä tarjoillaan traditionaalisten pinchojen lisäksi suurempia annoksia sekä aamupalaa. Suuntasimmekin sinne yhtenä aamuna läheiseltä hostelliltamme. Tuore appelsiinijuoma, kahvi sekä mustekalapinchot ja pienet filotaikinanyytit saivat veden kielellemme. Paikka oli ehkä hiukan kalliimpi kuin muut vierailevamme kahvilat. Sijainnista ja tunnelmasta maksoi silti mieluusti vähän ekstraa.

baster cafe pinch late breakfast tapas bilbao

 

Baster, Casco Viejo-Bilbao C/ Correo 22, Bilbao
Gandarias, 31 de Agosto 23, San Sebastian
La Cepa, 31 de Agosto 7, San Sebastian

Koti Ruoka ja juoma