Espanjalainen ruokakulttuuri osa 1: tapakset

Olemme molemmat innokkaita ruokaintoilijoita, joten odotimme suut kuolassa kaikkia espanjalaisia herkkuja, joita reissulla pääsisimme maistamaan. Parissa viikossa olemme saaneet jo jonkinlaisen käsityksen perinteisistä pohjoisemman Espanjan ruokatottumuksista, joten haluamme jakaa niistä muutama sana. Kerrottavaa riittää, joten jaamme nämä ruoka-aiheiset kirjoitukset muutamaan osaan. Ensin luvassa hieman asiaa tapaksista. 

Tapakset ovat pieniä annoksia, joita syödään usein alkupaloina tai napostellaan esimerkiksi viinin tai oluen seuraksi. Meidän näkemämme mukaan näitä pikkuherkkuja syödään myös esimerkiksi myös lounaana tai kevyenä illallisena. Tapaksia voidaan valmistaa lähes mistä tahansa, mutta tyypillisiä espanjalaisia tapaksia ovat muun muassa perunamunakas (tortilla), oliivit sekä erilaiset kinkut (mm. jamon de serrano) ja makkarat (mm. chorizo).  

Pohjois-Espanjassa pikkusuupalat tunnetaan pinchoina tai pintxoina. Pincho tarkoittaa espanjaksi ”seivästettyä” ja Baskiseudun ja Navarran alueen pinchoille ominaista onkin, että ne pysyvät koossa pienten hammastikkujen avulla. Hammastikulla on myös toinenkin tarkoitus: tarjoilijat voivat pitää kirjaa siitä, kuinka monta annosta asiakas on syönyt. Pinchot eroavat myös perinteisistä tapaksista siinä, että ne tarjotaan vaalean patongin päällä. Tyypillisimpiä näkemiämme pinchoja olivat juuri munakkaat erilaisilla täytteillä, oliivit ja anjovikset sekä kalatäytteiset pinchot tonnikalasta. Vanhoista kaupungeista löytyy tapasravintoloita lähekkäin. San Sebastianissa kävimme muutamissakin paikoissa. Alla olevat pinchot söimme La Cepa-tavernassa. Toinen hyvä paikka oli Gandarias vain muutaman kymmenen metrin päässä.

la cepa pincho tapas espanja san sebastian

tapas pincho spain san sebastian

tapas pincho san sebastian

Bilbaon tapastarjonnasta voimme suositella ainakin Baster-nimistä ravintolaa. Tämä nuorekas ja valoisa kahvila sijaitsee aivan vanhan kaupungin ytimessä. Siellä tarjoillaan traditionaalisten pinchojen lisäksi suurempia annoksia sekä aamupalaa. Suuntasimmekin sinne yhtenä aamuna läheiseltä hostelliltamme. Tuore appelsiinijuoma, kahvi sekä mustekalapinchot ja pienet filotaikinanyytit saivat veden kielellemme. Paikka oli ehkä hiukan kalliimpi kuin muut vierailevamme kahvilat. Sijainnista ja tunnelmasta maksoi silti mieluusti vähän ekstraa.

baster cafe pinch late breakfast tapas bilbao

 

Baster, Casco Viejo-Bilbao C/ Correo 22, Bilbao
Gandarias, 31 de Agosto 23, San Sebastian
La Cepa, 31 de Agosto 7, San Sebastian

Koti Ruoka ja juoma

Rento ja maukas San Sebastian

San Sebastian on hieman vajaan 200 000 asukkaan kaupunki Baskimaalla lähellä Ranskan rajaa. Sen kiehtova ruokakulttuuri ja laguunimainen ranta tarjoavat loistavat lähtökohdat lomailuun. Turismi onkin keskeinen tulonlähde alueella. Tämän huomasi saman tien etenkin kaupungin vanhassa osassa, sillä kuulimme siellä ensimmäistä kertaa matkan aikana englantia.

Vaikka San Sebastian tunnetaan rantakohteena ja aurinkolomapaikkana, on kaupunki talviaikaan kylmempi ja sateisempi. Vietimme kaupungissa tammikuussa kolme päivää, joista jokaisena satoi ainakin hetken aikaa. Tekemistä löytyy kuitenkin myös sateisille päiville.  

 

Parte vieja

San Sebastianin historia ulottuu 1100-luvulle.  Sieltä löytyy siis myös vanhakaupunki eli parte vieja. Vertasimme sitä ehkä tahtomattakin Bilbaon vanhaan kaupunkiin ja mielestämme siihen nähden alue ei ollut aivan yhtä tunnelmallinen. Bilbaon kadut olivat kapeampia ja korkeampia sekä värikkäämpiä. San Sebastianin vanha kaupunki oli myös toki nätti keltaisine sävyineen, mutta leveämmät kadut eivät samalla tavalla saaneet aikamatkaamaan taakse päin. Vanhasta kaupungista löytyy runsas kattaus tavernoita ja baareja, jotka tarjoavat toinen toistaan herkullisempia pinchoja. Ravintolat ovat sijoittuneet lähelle toisiaan, mikä tekee tavernoista toiseen siirtymisen (aka pincho hoppingin) helpoksi.

san sebastian parte vieja old town

Pincho-maistelun jälkeen voi tehdä kinkunsulattelukävelyn näköalapaikalle, joka sijaitsee vanhan kaupungin yläpuolella, rantojen välissä. Sieltä voi ihailla aaltoilevaa merta.  Kun meri osuu betonivalliin, se muodostaa suuret tyrskyt. Aaltojen ja tyrskyjen seuraaminen on rauhoittavaa ja meditoivaa, joten niiden katselemiseen saattaa huomaamattaan uppoutua pidemmäksikin aikaa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä suurimmat aalloista saattavat pärskyä myös kävelytien puolelle.

meri san sebastian wild ocean

 

Rannat

Kaupungin keskustasta löytyy jopa kaksi rantaa vesipedoille. Zurriola on näistä surffareiden suosima. Surffauksen aloittaminen täällä on helppoa, sillä ranta on pitkä ja leveä. Rannalta löytyy myös paikallinen surffikoulu noviiseille. Sesonkiaika on keväästä syksyyn, mutta kävellessämme rannalla tammikuisena päivänä näimme surffareita yllättävän paljon. Nämä rohkeimmatkin kaverit vetivät kuitenkin aallonharjoilla paksuilla märkäpuvuilla. Itse tyydyimme vain kokeilemaan vettä, joka oli hyisevän kylmää.

san sebastian zurriola beach playa

zurriola beach spain san sebastian ranta

Toinen rannoista on uimarantana tunnettu La Concha. Rannalla oli paljon koiria ulkoiluttajineen, erilaisten urheilulajien harrastajia ja löytyipä täältäkin innokkaita uimareita. Sen yllä kulkee bulevardi, joka on täydellinen niin lenkkeilyyn kuin rauhallisiin kävelyihin.

la concha san sebastian ranta espanja spain

 

San Sebastianissa yhdistyy mielenkiintoisesti kaksi hieman erilaista puolta. Ydinkeskusta on viimeistelty sekä kaikin puolin siisti ja huoliteltu. Kaupunkia ja rantoja ympäröivät vuoret tuovat mieleen Keski-Euroopan. Toisaalta kaupungissa vallitsee laid back –surffikulttuuri eli tunnelma on rento ja ihmiset ystävällisiä. Tämä teki San Sebastianista helposti lähestyttävän ja kotoisan tuntuisen kaupungin. Voimmekin suositella sitä matkakohteeksi kaikille arjesta irtipääsyä toivoville!

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat