Kivun-ja stressinhallinta

Tammikuu on nyt mennyt, ei tosin ihan niinkuin suunnittelin. Ruokavalio meni liian tiukaksi ja siten mahdottomaksi toteuttaa. Helmikuussa onkin tarkoitus pärjätä ilman sokeria ja gluteeniviljoja. Viime kuussa meni 11 tai 12 päivänä triptaaneja (luulen, että yksi päivä jäi merkkaamatta). Ajattelin helmikuussa koettaa pärjätä kokonaan ilman niitä. Tuleepahan samalla testattua, onko osa ongelmaa niiden syömisessä 

 
Aloitin tällä viikolla Migreeniyhdistyksen Kivun-ja stressinhallintakurssin. Sisällöt vaikuttavat pitkälti tutuilta, jo aiemmin kokeilemiltani jutuilta. Koetan kuitenkin nyt syventää tietämystäni aiheesta. Olen siis jo aiemmin perehtynyt mindfulnessin, hengityksen, rentoutumisen ja joogan jne. apuun kivun-ja stressinhallinnassa ja hyödyn niistä erityisesti stressaavassa tilanteissa. Migreenin ja sen oireisiin en ole kuitenkaan kokenut saavani merkittävää apua. 
 
En tiedä, onko ongelma siinä, etten halua hyväksyä kipujani ja muita migreenin oireita osaksi jokapäiväistä elämääni. Haluan pystyä elämään normaalia elämää!

Hyvinvointi Mieli Terveys

Ruoalla ja nukkumiselle terveeksi

Aloitan huomenna kokeilun, jonka tarkoituksena on vaikuttaa migreeniin ruokavalion avulla. Eri lähteitä tutkittuani päätin jättää pois sokerin, gluteeniviljat, maitotuotteet (voita käytän edelleen), maissin, tomaatin, kananmunat, kalan sekä makeutusaineet. Nämä vaikuttavat olevan yleisiä triggereitä. Muutaman viikon päästä alan testailla pois jätettyjen ruoka-aineiden vaikutusta migreeniin.

Ruoka-aineiden pois jättämisen lisäksi pyrin myös pitämään ruoka-ajat säännöllisinä. Saa nähdä kuinka vaikeaa tulee, listalla on nimittäin paljon päivittäin käytössä olevia ruokia. Lisähaastetta tulee parin viikon päästä, kun liikuntaharrastukset taas alkavat. Joudun yleensä syömään tuntien välillä, jottei migreeni yllättäisi. Normaalisti eväänä on ollut banaani tai proteiinipatukka, sillä ne ovat helppoa ja nopeaa syötävää.  Nyt pitää kehitellä jotain muuta mukaan otettavaa.

Toinen asia, mikä elintavoista pitää saada kuntoon, on tasainen unirytmi. Olen usein huono nukkuja ja paikkailen yöunien puutetta päikkäreillä ja nukkumalla pitempään viikonloppuisin. Yritän nyt kuitenkin saada unirytmiä tasaisemmaksi, sillä sekä lyhyet että pitkät yöunet aiheuttavat migreeniä. Pienet päikkärit saattavat silti olla tarpeelliset, sillä ne helpottavat usein migreeniä sen verran että pystyn illallakin tekemään muutakin kuin pötköttelemään huoneessa paikoillaan.

Vaikeimpia muutoksia ovat varmastikin unirytmi ja ensimmäisen viikon aikana sokerin pois jättäminen. Tiedän jo kokemuksesta, että migreeni pahenee muutamaksi päiväksi. Onneksi olen lomalla niin voin ottaa rauhallisesti ja lepäillä tarpeen mukaan.

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys