Silakat Granadasta ja sitruunarisotto

Aiemmin kirjoitin tekemästäni ruokarotaatiolistasta. Listalle pääsi monta reseptivihkoni ruokaa, joita ei ole tullut tehtyä aikoihin ja joitain ei koskaan. 

Tällä viikolla ruokalista ehdotti tekemään silakoita ystävältäni saadun reseptin mukaan. Tykkään kalasta, mutta lähinnä tulee tehtyä lohiruokia, koska en oikein tiedä hyviä reseptejä muiden kalojen laittoon. Tämä vähän erityylinen silakkaruoka tuo siis virkistävää vaihtelua meidän kalalistalle. Ja koska tämä on mielestäni hauska resepti, jaan sen mielelläni myös teidän kanssa!

***

Silakat Granadasta

600 g perattuja silakoita

suolaa

1 tl tuoretta timjamia

2 tl paprikajauhetta

2-4 silputtua valkosipulinkynttä

laakerinlehtiä

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl viinietikkaa

 

Lado silakat limittäin öljyttyyn uunivuokaan (mieluiten saviseen). Sirottele samalla kerroksittain väleihin suolaa, timjamia, paprikajauhetta ja valkosipulia. Lisää koko keon päälle muutama laakerinlehti. Sekoita oliiviöljy ja etikka keskenään ja kaada seos silakkavuoren päälle.

Paista silakoita 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna silakoiden jäähtyä ja vetäytyä viileässä 1-2 päivää ja tarjoile ne kylmänä. 

 

Itse tein hieman isomman erän ja käytin reilun kilon silakoita. Vuokana oli se sellainen isompi Kokki-vuoka, joka tulikin tuosta määrästä silakoita sopivan täyteen. Silakoita riitti meille kahdelle aikuiselle ja yhdelle pikkulapselle parille aterialle. Liinakin tykkäsi, tosin toisella ruokailulla (väsyneen lapsen) suusta löytyi useampaan otteeseen muutama häiritsevä pieni ruodonpala, joten ihan pienille en näitä tarjoaisi. Silakoiden ruodot kyllä pehmenevät kivasti uunissa ja vetäytyessään, joten yleisesti ottaen niistä ei ole haittaa

***

Alunperin ajattelin valmistaa silakoiden kaveriksi jotain perunalisuketta, mutta päädyinkin sitruunarisottoon. Yhdistelmä osoittautui varsin toimivaksi! 

Sitruunarisotto

3 salottisipulia

1 rkl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

1 l kasvislientä

sitruunan mehu ja raastettu kuori

1/2 dl tuoretta timjamia

kananmunan keltuainen

1 dl raastettua parmesania

4 rkl ranskankermaa

mustapippuria

 

Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää riisit ja kuullota sekoitellen puulastalla. Kaada joukkoon kasvislientä muutama desilitra kerrallaan (itse olen laiska ja lisään kaiken nesteen kerralla). Sekoita hyvin ja anna liemen imeytyä. Lisää taas sama määrä nestettä, sekoita välillä. Jatka kunnes riisi on kypsää.

Ota kattila pois liedeltä. Sekoita loput ainekset tasaiseksi massaksi ja lisää risoton joukkoon.

***

Silakat ja sitruunarisotto.jpg

 

Osuiko muidenkin kuin minun makuhermoon? Voisin kuvitella, että silakoita voisi syödä myös vaikkapa alkupaloina tai leivän päällä. Kannattaa kokeilla!

 

 

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma