Riittääkö Puolet?
Riippuu siitä, mistä on kyse, mutta jos kyse on elintarvikkeista se ei riitä Hyvää Suomesta -merkkiin,
sillä sen kotimaisuusaste on 75 % – Avainlippuun se riittää.
Mihin sitten riittää tieto, että tuote on valmistettu Suomessa?
Se riittää ainakin luomaan mielikuvan, että tuote on suomalainen, vaikka
raaka-aineet olisikin tuotu ulkomailta…
…ja sitten särähtää korvaan ja pistää silmään Reissumies leivän mainos….
”Leipä joka L E I V O T A A N Suomessa”
Tekeekö Suomessa leipominen leivästä suomalaista vai onko mainoksen tarkoitus liputtaa suomalaista työtä?
… työtä, jonka tekevät koneet – ehkä jopa ulkomailla valmistetut koneet?
… ja tiedän, että leipään käytetystä rukiista on puolet viljelty ulkomailla – se ei kyllä
suomalaista työtä lisää!!
”Syy ulkolaisen rukiin käyttöön ei ole leipomoiden, sillä ruis on vaativa viljeltävä Suomen olosuhteissa ja sen tuottajahinta on ollut pitkään alhainen, siksi sen viljely ei ole ollut kovin suosittua ja ja ja……”
Mutta voiko näiden tietojen pohjalta Ruisleivän kohdalla liputtaa suomalaisen työn puolesta tai suomalaisuutta??
Kyllä tämä kaikki taas hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kuluttajaa….
**********
Ps. Ulkolaisen rukiin osuus ruisleivässä koskee kaikkia muitakin myynnissä olevia ruisleipiä, ei pelkästään Reissumiestä. Poikkeuksena voi löytyä pienten paikallisleipomoiden ruisleipiä, jotka on valmistettu täysin suomalaisesta rukiista – eli kannattaa suosia lähiruokaa, jos haluaa suosia suomalaista!