#Selviytymisen käsikirjaa osa 4. Kuntotutkimuksista

erhe Jantunen kuskeina toimii nelkyt+risainen pariskunta, joka osti toiveidensa unelmatalon, mutta elämä livauttikin kauppakassiin talokatastrofin ja evakkomatkan. 

Tervetuloa mukaan seuraamaan, kuinka askel kerrallaan ponnistellaan pohjamudista, risukasan alta valoa kohden aurinkoon. Suunta on eteen ja ylöspäin. Täältä tullaan, elämä!

Tämä käsikirjani on kiireisiä ranskalaisia viivoja, muistikirjan välistä tipahtelevia post it -lappuja, ihan vain Note to myselffiä, mutta toivottavasti ehkä jollekin hyödyksi. Nämä näkökulmat perustuvat vain kokemuksiimme, eivätkä välttämättä toimi toisissa olosuhteissa.

TÄTÄ TEKSTIÄ ON EDITOITU MATKAN VARRELLA USEASTI ja kantapään kautta opitaan vielä lisää, joten teksti saattaa tulla muuttumaan.

 

heppa.jpg

 

 

Vaikka kuinka olettaisit tietäväsi vaurioiden paikat ja syyt, kannattaa silti ottaa ensin paikalle hyvät suositukset saaneet homekoirat. Homekoirien merkkausten perusteella on hyvä aloittaa kuntotutkimukset.

Kuntotutkijoita kannattaa etsiä esim. täältä 

Kysy aina ennen toimeksiantoa tekijöiltä referenssejä. Aina! Kysy vertaisryhmästä kokemuksia, sillä niitä jaetaan nykypäivänä erittäin auliisti, mikä on tärkeä ja hyvä asia. Siinä, missä kuntotutkijat ovat Suomessa pieni, verkostoitunut piiri, ovat asiakaskunta valtava, erittäin tiiviisti toisiaan auttava ja neuvoja jakava vahvasti verkostoitunut ryhmä. Huonoista kokemuksista on tärkeä jakaa tietoa muille, kuten myös hyvistä tietysti.

 

Kysy ennen toimeksiantoa, millaisia korjaustapoja tutkija yleisesti ottaen suosittelee home- ja kosteusvaurioisille taloille ja mihin korjaustapaehdotukset perustavat.

 

Tutkijan lausunnossaan antamissa korjaustapaehdotuksissa on huomioitava, että talo pitää korjata sellaiseksi, että se on terveellinen ja turvallinen asua ja se voidaan myös myydä. Mikäli homeita tai kosteusvaurioindikaattoreita sisältäviä rakenteita vain tiivistetään, tämä ei tee talosta enää myyntikelpoista, ilman, että hintalapussa on merkittävä alenus.

 

Kirjallinen toimeksianto aina! Ja tarkastuta se jollain asioista tietävillä.

Kuntotutkimuksiin kannattaa satsata. Varaudu siihen, että  tonneja palaa paljon. Kysy kustannusarvioita ja laskutusperusteista etukäteen.  Järjestä etukäteen rahoitus  tilaamillesi palveluille, sillä laskutus voi olla melko nopeaa.

Meidän tutkimukset on aloitettu kuntotutkimuksina. Tällöin ei ole määritetty etukäteen tutkittavia kohtia, vaan tutkija etenee tutkimuksissa löydösten perusteella. Meillä kuntotutkimukseen (eli ei tavarantarkastukseen) päädyttiin siksi, että vaurioiden sijainnit, määrä ja laajuus olivat aluksi täysin auki.

Tutkimukset voidaan tehdä myös tavarantarkastuksena, jolloin tutkimus tehdään etukäteen määritellyn toimeksiannon mukaisesti. Ks. esim. https://kauppakamari.fi/tavarantarkastus/

 

Tavarantarkastus on oikeudessa painava todistus vaurioista.

 

Meidän kohdalla tutkija oletti vaurioiden olevan tietyissä kohdin. Tutkimuksissa paljastui kuitenkin vaurioita myös muista, yllättävistä kohdista. 

Kuntotutkimuksiin ei tarvitse pyytää myyjää paikalle. Myyjälle ja hänen asiantuntijoilleen on järjestettävä paikan päälle pääsy kuntotutkimusten lausuntojen valmistuttua. Osa meitä neuvoneista ohjeistaa, että myyjille kannattaa ilmoittaa tutkimuksista, ja jopa kutsua paikan päälle.

Selvitä, jos mahdollista, lähialueella asuneilta heidän muistikuviaan talon aiemmista vaiheista, esim. remonteista. Talon historiasta saattaa remontteja, joista teille ostajille ei ole kerrottu.

 

Kuntotutkimuksiin ei tarvitse ottaa mukaan lakimiehiä. Tällöin kuntotutkijat saavat täyden rauhan tutkimusten tekemiseen. Jotkut ottavat paikan päälle lakimiehet. Joissain tapauksissa lakimies määrittää mistä kuntotutkija näytteet ottaa. 

Vastapuolesta riippuen heidän kuvausoikeuksiaan voi rajoittaa tutkimustilanteissa esim siten, että saavat ottaa kuvan vain luvan talon omistajalta kysyttyään.

 

Kuntotutkimuksia ennen tutkijalle toimitetaan kaikki taloon ja sen mahdollisiin aiempiin remontteihin liittyvät piirustukset ja muut dokumentit.

 

Kuntotutkimusten lausunnot annetaan vastapuolelle vasta sitten, kun ne ovat kokonaisuudessaan valmiit.

 

Kun saat kuntotutkimuksen raportin / lausunnon, luetuta se jollain toisella vastaavalla alan ammattilaisella. Mikäli lausunto ei ole kunnossa,  siinä on epäselvyyksiä tai virheitä, siitä kannattaa reklamoida kuntotutkimuksen tehneelle tutkijalle viiveettä.  

Lisäys: Kuntotutkimuksen päätteeksi kuntotutkijalta (tai toiselta kuntotutkijalta) on saatava kustannusarvio. Mikäli kustannusarvio nousee niin korkeaksi, ettei korjaaminen tule kysymykseen, korjaussuunnitelmaa ei kannata teettää. Mikäli sinulle tarjotaan kuntotutkimuksen yhteyteen suoraan korjaussuunnitelmaa, joka on huomattavasti kalliimpi kuin pelkkä kustannusarvio, tähän ei kannata suostua ennen kustannusarviota ja päätöstä korjaukseen lähtemisestä. Kysy lisää, jos asia jäi askarruttamaan.

Tuuletuksia  Facessa Bloglovinissa Lily.fi:ssä Twitterissä Pinterestissä Blogspotissa

Tervetuloa mukaan matkaamme!
<3 Jantunen

Hyvinvointi Sisustus Hyvä olo Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.