#Selviytymisen käsikirjaa osa 3. Lakimiehen toimeksianto

Tämä #Selviytymisen käsikirjamme on kiireisiä ranskalaisia viivoja, muistikirjan välistä tipahtelevia post it -lappuja, ihan vain Note to myselffiä, joista toivottavasti on vielä jollekin muullekin hyödyksi. Nämä näkökulmat perustuvat kuitenkin vain kokemuksiimme, eivätkä välttämättä toimi toisissa olosuhteissa.

 

Oma prosessimme on tässä vaiheessa tarinaa vasta alkumetreillä.

 

IMG_20180119_133504.jpg

 

Heti alkuun suosittelen lukemaan  Homeäidin päiväkirja – kirjan. Meidän juridinen prosessimme on vasta alussa.

 

Huomasin nopeasti, että aiemmin minulle tuntematon ihmisryhmä, asianajat, ovatkin ihmisiä, joilla on melko paljon inhimillisiä ominaisuuksia. Jep. 
Osa heistä on luonteeltaan agressiivisempia, lähtevät saman tien viemään asiaa riitaa ja oikeuden käsittelyjä kohti ja käyttäytyvät antaen hyökkäävän, häikäilemättömän, asiattomankin kuvan itsestään. Osa asianajajista taas on sovinnollisia, maltillisia, kaikille osapuolille diplomaattisia ja hakevat aktiivisesti alusta alkaen sovintoa tai ainakin sopuisuutta vuorovaikutuksessa.

 

Osa asianajajista makuuttaa papereita pöydällään pitkään, osa toimii napakassa aikataulussa tehokkaasti ja nopeasti. Kannattaa aina kysyä tässäkin kohtaa asianajasta kokemuksia muilta, esim. vertaisryhmästä.

 

Etsimme asianajajaa vertaisryhmän jäsenten suositusten perusteella. Otimme yhteyden eniten suosituksia saaneisiin sähköpostitse. Kerroimme heille tapauksemme lyhyesti ja kysyin suoraan, onko heidän käsityksemme mukaan meillä tämän hetkisten tietojen mukaan oikeuksia ja mahdollisuuksia vaatia myyjältä korvauksia onnistuneesti ja millä perusteella korvauksia voisi vaatia. Lisäksi kysyimme olisivatko kykeneviä ottaa asiani hoidettavaksi, jos siinä mahdollisuuksia korvausten hakemiseen olisi.

 

Valitsimme sen asianajajan, joka oli maantieteellisesti lähialueella, suositusten ja netistä löytyvien artikkelien pohjalta yksi pätevimmistä taloriitojen suhteen tässä maassa ja vastasi toiminta-ajatuksiltaan omaani. Lisäksi tämä lakimies vakuutti asianmukaisilla perusteluillaan.

 

Kun alkukeskustelut oli käyty ja halusimme asianajan palkata, teimme toimeksiantosopimuksen. Laskutus käynnistyi toimeksiantosopimuksen tekemisestä.

 

Asianajaja kirjoitti  reklamaation puhelinkeskustelumme ja hänelle toimittamieni asiakirjojen avulla. Asiakirjoista tärkeimmät olivat kuntotarkastus ja kauppakirja.

 

Edullisemmaksi olisi tullut, jos olisin hakenut reklamaation kirjoittamiseen neuvoa vertaisryhmistä tai lakimieheltämme ja kirjoittanut sen itse. Tämän jälkeen lakimies olisi tehnyt reklamaatioon tarvittavat muutokset. Eli – jos pystyt ja jaksat, kirjoita reklamaatio itse ja tarkistuta lakimiehellä, jonka jälkeen voit lähettää sen itse myyjälle. Meidän lähtö evakkoon oli niin nopea, etten itse pystynyt äkillisesti muuttuneessa tilanteessa yksinkertaisesti vain parempaan suoritukseen.

 

Talon tilanteen ollessa auki, reklamaatioon on tärkeä laittaa kaikki mahdolliset vaateet, eli esim. vaade hinnanalennuksesta (summat tarkentuvat vaurioiden selvitessä tutkimusten myötä) ja mahdollisesta kaupanpurusta. Näin voit tehdä alkuperäiseen reklamaatioon jatkossa päivityksiä.

 

Asianajaja lähetti reklamaation myyjälle, jolloin myyjä sai lähettää vastineen tai olla yhteydessä asianajajaamme vain oman asianajajansa kautta. Jälkiviisaana nyt lähettäisin reklamaation itse, jolloin ei tarvitse maksaa lakimiehille viestien pallottelusta.. Aina kannattaa harkita ja kokeilla, josko voisi olla ensin yhteydessä myyjään itse. Jos yhteyttä ei synny, lakimies on tarpeellinen ja välttämätönkin.

 

Missä tahansa vaiheessa lakimiehet voi laittaa ns tauolle eli toimeksiannon katkaista väliaikaisesti ja yhteydenpitoa voi käydä yhteisesti sovitusti myös suoraan osapuolten välillä.

 

Kaikesta osapuolten kesken käydystä keskustelusta on hyvä tehdä muistio, joka tarkistetaan tilaisuudessa ja lähetetään kaikille osapuolille.

 

 

Suhteet Sisustus Oma elämä Terveys