Kun pää lyö tyhjää

Mä en ole ikinä mun 14 vuotisen elämän aikana unelmoinut kirjailijan urasta, vaikka tykkäänkin kirjoittamisesta. Mulla monesti niitä päiviä, kun mä en haluaisi tehdä muuta kuin kirjoittaa mutta en koskaan ole ajatellut, että haluaisin joskus tehdä sitä työkseni.

Jotta mä pystyn kirjoittamaan, tarvitsen valmiin ja omasta mielestäni hyvän aiheen sekä oikea fiiliksen. En pysty kirjoittamaan mitään järkevää, jos joku lätkäisee mun eteen tyhjän paperin ja sanoo, että kirjoita nyt jotain. Etenkin kyse on yleisimmin musta itsestäni, koska mun mukamas pitäisi vielä kirjoittaa jotain, vaikka oikeasti siihen ei ole mitään tarvetta.

Eiköhän se tule tästä tekstistä jo aika selvästi, miellän asian niin, että mulla on pienoinen tyhjän paperin kammo. Sen huomaa varsinkin silloin, kun mä huomaan, että on jo perjantai ja haluan saada postauksen ulos lauantaina. Ei kamalasti auta, että tuijottelen tyhjää Word asiakirjaa.

Mun tyhjän paperin kammo on tosin pienentynyt kovasti viimeisen muutaman kuukauden aikana. Ennen kesälomaa ja tämän kammon pienenemistä saatoin ajatella, että okei, lauantaina täytyy kirjoittaa uusi postaus. Tosiasiassa mun ei todellakaan täydy kirjoittaa yhtään mitään, etenkään blogia. Ei kukaan siitä suutu, vaikka yhtenä lauantaina en kirjoittaisikaan mitään ja seuraavalla viikolla saisinkin ulos huolellisemman ja loppuun saakka tehdyn postauksen. Oikeastaanhan se on vaan kaikkien mielestä mukavempi; puolivalmiit postaukset eivät miellytä ketään.

Nykyisin kirjotan postaukset ja kaikki muutkin tekstit sillä periaatteella, että nyt mä haluan kirjoittaa tästä aiheesta. Yleensä saatan kasailla ajatuksia monta päivää ja suunnitella tekstille runkoa jo ennen kuin alan oikeasti kirjoittaa sitä. Silloin kirjoittaminen sujuu helpommin enkä jumitu jokaiseen lauseeseen.

Vaikken ammattiluokan kirjoittaja olekkaan, niin pystyn antamaan muutaman vinkin sitä hetkeä varten, kun täytyy päästä yli tyhjän paperin kammosta tai kirjoittamiseen tulee stoppi, etkä saa tekstiäsi vietyä eteenpäin.

Jos kirjoittamisen aloittaminen ei onnistu, mieti mikä siinä on pielessä. Jos olet aloittamassa kirjoittamaan pidempääkin tarinaa mieti, oletko vielä jumissa hahmojen keksimisessä vai onko keksimässäsi juonessa jokin iso aukko, joka estää sua aloittamasta. 

Muista, että kaikkein ankarin kriitikkosi olet sä itse. Älä tuomitse omia kirjoitelmiasi heti kättelyssä.

Stressaantunut mieli ei ole luova mieli. Jos stressaat liikaa kirjoittamisesta, et myöskään saa kirjoitettua sellaista tekstiä kuin haluaisit.

Jos kirjoittaminen ei edisty tai siitä tulee pakkopullaa, tee välissä jotain muuta. Unohda koko kirjoittaminen ja lue vaikka hyvää kirjaa tai käy kävelyllä.

Älä pelkää tehdä virheitä teksteissäsi, ne saa aina korjattua.

Kun saat ideoita teksteihin, kirjoita ne ylös. Kun olet jumissa jonkin tekstin (tai sen tyhjän paperin) kanssa, kirjoita jotain muuta. Vaikka vain ihan lyhyt pätkä, se helpottaa varsinaisen tekstin kirjoittamista.

Silloin, kun keskityt kirjoittamiseen ja olet oikeassa mielentilassa, varaa aikaa kirjottamiselle – voit imuroida myöhemminkin.

Luota omiin ideoihisi. 

Muista, että joskus on ihan okei miettiä yhtä lausetta koko päivä, aina se ei ole paha asia.

Tee tarvittaessa ajatuskarttoja, henkilökuvauksia ja muistiinpanoja, jotka auttavat viemään tekstiäsi eteenpäin.

Tämmönen kirjottamisaiheinen postaus on ollut työn alla jo suhteellisen pitkään ja oon tätä ideaa pyöritellyt päässäni ties miten paljon, joten oon enemmän kuin ilonen saadessani tän vihdoin blogiin!

Kuvat: Vio/Katastrofikaksoset -blogi

Xxx Tuuli

Kulttuuri Runot, novellit ja kirjoittaminen

Katastrofikokki – Parhaat herkut leffailtaan!

Kun mä olin pieni, käytiin ehkä kerran tai pari saman kuukauden aikana pizzalla samassa paikassa, mä tykkäsin jo sillon pizzasta ihan kamalan paljon. Siinä paikassa pizzat tehtiin myyntitiskin lähellä niin, että siihen näki. Mulla oli joka kerta tapana jäädä katsomaan, kun niitä tehtiin. Jos multa olisi sillon kysytty, että mikä musta tulee isona, olisin varmaan vastannut, että pizzerian pitäjä.

Varmaan 7 vuotta myöhemmin mä tykkään edelleen pizzasta ihan yhtä paljon, ehkä jopa enemmänkin. En ole kuitenkaan ikinä tehnyt pizzaa pohjasta alkaen itse. Pitäähän sekin nyt kokea! Tai ei varmaan pidä, mutta tekee vaan kamalasti mieli pizzaa…

Uskon kyllä, että jos joku kaipaa ohjeita pizzan tekemiseen, niin niitä löytyy monia hetkessä, eli eipä mikään kovin kummoinen ohje tällä kertaa. Tästä huolimatta aion kuitenkin ohjeen pizzapohjan tekoon tähän postaukseen laittaa, täytteisiin kun kukaan tuskin mitään ohjeita tarvitsee.

Aluksi mulla oli suunnitelmissa vaan tehdä pizza ja siinä se. Kävi kuitenkin niin, että sain olla Hetan kanssa muutaman tunnin kahdestaan, joten päätin pitää pienen leffahetken (joka kuitenkin riistäytyi sarjojen katseluun) ja tehdä pizzan kaveriksi dippivihanneksia. Omia suosikkejani dippivihanneksiksi ovat porkkana ja kukkakaali, mutta myös esim kurkku toimii hommassa loistavasti.

Dipin halusin tehdä itse, kun löysin sattumoisin ohjeen erään ruokabloggaajan mielestä maailman parhaaseen dippiin. Ohje tosin koki pieniä muutoksia ja mun ohjeen löydät tuolta postauksen lopusta. Itse tykästyin tähän dippiin sen verran kovasti, että veikkaan ettei hetkeen tule mitään kaupan dippejä syötyä.

Xxx Tuuli

Aivan paras dippi kasviksille & sipseille

Ainekset

100 g
Philadelphiaa
200 g
kermaviiliä
pieni nippu
ruohosipulia
3
pientä sipulia
2 tl
sipulijauhetta
oman mauan mukaan
valkosipulijauhetta & paprikajauhetta
30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

  • Dippi on itsessään nopea tehdä, mutta jossei sinulla ole valmiiksi karamellisoituja sipuleita, joudut tekemään ne ensin; pilko sipulit ja kuullota pannulla miedolla lämmöllä 15 minuutin ajan. Lisää ruokalusikallinen sokeria ja paista kunnes sipulit ovat kullanruskeita.
  • Sekoita kermaviili, Philadelphia ja reilu ruokalusikallinen hyvin pilkottua ruohosipulia. Lisää karamellisoidut sipulit, sipulijauhe, valkosipulijauhe ja paprikajauhe.
  • Sekoita ja nostele niin kauan, että ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.

Pizzapohja

Ainekset (4 annosta)

25 g
hiivaa
2 dl
vettä
n, 0,5 tl
suolaa
0,5 dl
öljyä
5 dl
vehnäjauhoja
30 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut ainekset ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
  • Anna pizzataikinan kohota rauhassa liinan alla.
  • Taputtele tai kauli pizzataikina pellille. Anna sen kohota vielä hetki, ennen kuin laitat täytteet, jotka voit valita oman makusi mukaan. Itse laitoin vain tomaattikastiketta ja juustoa.
Koti Ruoka ja juoma