Kysymys, joka voi muuttaa koko elämäsi

Ja taas aikamoisella otsikolla mennään, klikkejä ei säästellä. Mutta toivon, ja vähän uskonkin, että joku teistä saattaa oikeastikin saada pienen sysäyksen tai oivalluksen tästä kirjoituksesta, ja siinä tapauksessa en sortunut ihan turhaa klikkijournalismiin.

 

niina (3 of 315).jpg

 

Haluan esitellä teille Ihmekysymyksen (engl. miracle question), joka on eräs ratkaisukeskeisen psykoterapian tekniikoista.

”Kuvittele, että keskellä yötä nukkuessasi tapahtui ihme, ja toiveesi, tavoitteesi tai unelmasi toteutuisivat.

  • Mitkä asiat olisivat eri lailla herätessäsi?
  • Mikä olisi ensimmäinen pieni muutos käyttäytymisessäsi, jonka huomaisit?
  • Mitä ihmiset, jotka asuvat kanssasi huomaisivat?
  • Mitä ihmiset, jotka työskentelevät kanssasi huomaisivat?
  • Mitä käyttäytymisesi muutoksia, jotka kertoisivat, että ihme on tapahtunut viime kerran tapaamisen jälkeen, muut ihmiset havaitsisivat?

Valitse yksi pieni käyttäytymisen muutos, joka edustaisi askelta kohti ihmettäsi, ja harjoittele sen tekemistä.

Jos sinun on vaikea keksiä pieniä merkkejä ihmeesi tapahtumisesta, kokeile seuraavaa: Kuvittele, että sinulla on itsestäsi videonauha, joka alkoi pyöriä sillä hetkellä kun ihme tapahtui keskellä yötä. Mitä huomaisit itsesi tekevän, jos katsoisit videonauhaa itsestäsi ensimmäisenä päivänä (ja yönä) sen jälkeen kun ihme tapahtui? Mikä olisi ensimmäinen kuva tai kehys videonauhalla, joka osoittaisi sinulle, että ihme oli tapahtunut? Mikä olisi seuraava?

Harjoitus voi olla erityisen hyödyllinen, kun tunnet olevasi juuttunut paikoillesi tai lannistunut ongelmasi suhteen. Se auttaa sinua selventämään, miten toiveesi voisi tapahtua tai tavoitteesi toteutua todellisessa elämässä, ja se auttaa sinua tunnistamaan pienet askeleet, jotka ovat välttämättömiä päästäksesi kohti toiveesi tai tavoitteesi saavuttamista.” (Dolan, 2009: 162. Käännös A. M.)

Lähde: Tavoitteiden täsmentäminen. Antti Mattila Duodecim verkkojulkaisussa.

 

Ihmekysymyksen voi asetella myös niin, että mitä, jos aamulla herätessäsi kaikki olisikin hyvin? Kaikki ongelmasi olisivat ratkenneet ja murheet poistuneet. Mistä huomaisit ongelmiesi poistuneen? Millainen olo sinulla olisi? Mitä näkisit, tuntisit, haistaisit, maistaisit? Mitä tekisit ensimmäiseksi? Entä seuraavaksi?

Toivottavasti ihmekysymys auttaa teistä jotakuta hahmottamaan omia tavoitteitaan, saavuttamaan unelmiaan sekä huomaamaan, millaisilla hyvinkin pienillä muutoksilla on mahdollista lisätä omaa hyvinvointia ja parantaa elämänlaatua. Ihmekysymysharjoituksen tekemisestä itsestään tulee myös aika kiva olo, vaikka mitään suuria tai mullistavia oivalluksia ei syntyisikään.

Mahtavaa viikkoa kaikille!<3

Bisous, Niina

***

This miracle question –practice might help you clarify your dreams, goals and thoughts:

“Suppose our meeting is over, you go home, do whatever you planned to do for the rest of the day. And then, sometime in the evening, you get tired and go to sleep. And in the middle of the night, when you are sound asleep, a miracle happens and the problem that brought you here today is solved just like that (the therapist might snap his/her fingers at this point to add a bit of drama). But since the miracle happened overnight you don’t know that the miracle has happened. When you wake up the next morning, how are you going to start discovering that the miracle happened? … What else are you going to notice? What else?”

Reference: Ben Furman, Varieties of the miracle question

Wish you a lovely week<3!

Bisous, Niina

 

Kuva / Photo: Taru / Stuff About

 

Lue myös /Read also:

Unelmoi isommin / Dare to dream bigger!

Musiikki, psykologia ja aivot / Music, psychology and brains

Mielenterveyden ensiapukurssi ja Facebook-spämmiä

Valokuvaterapiaa, osa 2: Teoriaa – Phototherapy, part 2: Theory

 

 

Jos tykkäät blogistani, äänestä une petite lifea The Blog Awards Finlandin ehdokkaaksi 2017! KIITOS<3 / If you like my blog, please vote une petite life on Blog Awarsd Finland 2017! THANK YOU<3

unepetitelife@gmail.com | Facebook | @unepetitelife

suhteet oma-elama mieli syvallista
Kommentit (1)
  1. Olipa mielenkiintoinen juttu, pitääkin pitää itelleen kyselytuokio!! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *