Mielenterveyshäiriöt tulevat kalliiksi

Kuka muka enää seuraa sotekeskustelua? En minä ainakaan. Silti en voinut välttyä huolestuttavalta uutiselta: Psykologeja ei ole kaavailtu lainkaan tulevien sotekeskusten henkilökuntaan. Miltä kuulostaa?

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että psykologin palvelut olisivat saatavilla vain erikoissairaanhoidossa (maakunnan liikelaitoksissa) eivätkä lainkaan matalan kynnyksen perusterveydenhuollossa (sotekeskuksissa). Sotekeskuksilla ei ole lainkaan velvoitetta järjestää matalankynnyksen mielenterveyspalveluita, siis muitakaan kuin psykologipalveluita. Hulluutta, sanon minä! Lue myös tämä uutinen asiasta! Tässä postauksessa perustelen, miksi kaavailtu soteuudistus on järjetön, sekä miksi sotekeskuksissa tarvitaan mielenterveysosaajia.

 

hybrid-493962-unsplash.jpg

Terveisiä hallitukselle 🙂

 

Olin itse aika huuli pyöreänä: Tämä ei nyt ihan vastaa ennaltaehkäisevän mielenterveystyön ja matalan kynnyksen hoidon tarpeeseen, vai mitä? Nykytilannekaan ei ole hääppöinen: Psykologin pakeille ei pääse yleensä ilman lähetettä, ja moni kokee jo nyt hoitoon pääsyn pitkäksi ja kiviseksi prosessiksi. Tätä ilmeisesti ei olla muuttamassa ainakaan parempaan suuntaan. Myös psykoterapian korvattavuudesta käydään vääntöä, mutta siihen en mene tässä postauksessa.

Vuonna 2017 työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä 42 prosenttia jäi eläkkeellä mielenterveyssyistä (1). Otetaan esimerkin vuoksi tarkasteluun masennus. Masennus on yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista: Aikuisista ainakin 5 % kärsii vakavasta masennustilasta vuoden aikana, lievemmistä masennushäiriöistä puhumattakaan. Masennushäiriöihin liittyviä sairauspäivärahakausia on vuosittain jopa 27 000. Lisäksi uusia työkyvyttömyyseläkkeitä myönnetään masennushäiriöiden takia vuosittain 3 500. Masennuksen Käypähoito-suositukset alleviivaavat psykoterapian ja psykososiaalisten hoitojen tärkeyttä masennuksen hoidossa. Hoidon teho kasvaa lääkehoitoa ja psykoterapiaa yhdistämällä, ja molempien avulla voidaan ehkäistä masennuksen uusiutumista. (2).

Jos inhimillinen kärsimys ei liikauta, myös kylmät luvut puhuvat puolestaan: Mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn sijoitetun euron on arvioitu säästävän jopa 4-6 euroa mielenterveyden hoitokuluissa (3)! Hallituskin myöntää, että jos nyt ei satsata mielenterveyspuoleen, niin kustannukset kasvavat. Ennaltaehkäisevä työ tuottaa hedelmää usein pitkällä aikavälillä, ja säästöt saattavat näkyä vasta vuosikymmenen tai vuosikymmenien päästä, mikä ei vastaa yksityisten toimijoiden bisnesintresseihin, mutta on kansanterveydellisesti ja taloudellisesti kestävintä. Luulisi olevan aika selvää pässinlihaa, että on lyhytnäköistä leikata nyt ja säästää lyhyellä aikavälillä, kun pitkässä juoksussa tulee inhimillistä ja taloudellista tappiota tuutin täydeltä.

Mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisy ja hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen tulee vielä kalliimmaksi.

 

Mitä ajatuksia tai huolia soteuudistukset herättävät? Onko mielenterveyspalveluiden saatavuus mielestäsi riittävä? Millaisia kokemuksia sinulla on hoitoon pääsystä?

Helkkari, tuntuu ettei soteilussa ole mitään järkeä. Mielenterveyspalvelut tulee saada sotekeskuksiin!  

Amen,

Niina

 

Lue lisää:

Aamulehti: Psykologiliitto tyrmistyi – sote-keskuksiin ei tulisi psykologeja – ”Valinnanvapauteen pitäisi kuulua keskusteluhoito”

MTV: Psykologit halutaan sote-keskuksiin – ”Sote-uudistuksessa on unohdettu mielenterveys”

Kansan Uutiset: Terveydenhuollon tulevaisuus: Sote-keskus hoitaa kropan, maakunta mielen

Suomen Psykologiliiton lausunto: Tulevista sote-keskuksista puuttuu mielenterveysosaaminen

Psykologiliiton asiantuntijablogi: …Who’s afraid of psychologist?

 

Lähteitä:

1. Eläketurvakeskus

2. THL – Mielenterveyshäiriöt        

3. Ennakkoarvio sote-järjestämislakiluonnoksen vaikutuksista mielenterveyspalveluihin    

 

Kuva: Unsplash

@unepetitelife | FB: Une petite life | unepetitelife@gmail.com                 

Kommentit (2)
 1. Julia Jokiniemi
  1.6.2018, 19:40

  Samaa mieltä! Ihan tuntuu hulluilta nää kaikki viimeaikaiset uudistukset etenkin mielenterveyden kannalta..

  1. Niina Maria V.
   2.6.2018, 12:20

   Kiva, kun kommentoit 🙂 Jep, aika tyrmistyneenä näitä uusia sotemallinnuksia on seuraillut, toivottavasti eivät mene läpi tuollaisenaan! Aurinkoista viikonloppua sinne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *