Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, l’on y danse!

maanantai, 16. maaliskuu 2015

Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, l’on y danse!

12.3.15

Tässä hiustenvärjäystauolla aattelin kirjotella vähän kuulumisia 🙂 Viime viikonlopun vietin lauantai-iltaa lukuunottamatta tiukasti kirjoituspöydän ääressä. Tein Montréalin vaihtoa varten motivaatiokirjettä ja muita dokumentteja plus vinon pinon läksyjä. Hetkittäin iskee aina stressi, kun tää viikonloppu reissataan Avignonin ja Montpellieriin, Etelä-Ranskaan, ja seuraavaksi viikonlopuksi mun äiti ja pikkuveli tulee käymään (jee<3!!!), niin joutuu aina etukäteen organisoimaan kouluhommat, että pystyy pitämään viikonloput vapaina.

 

15.3.15

Enempää en sitten ehtinytkään/jaksanutkaan kirjoittaa tolloin 12pv. Huomaa kyllä, että nyt on ollu koko ajan enenevässä määrin enemmän menoa ja meininkiä (mikä tarkoittaa oikeesti vaan enemmän läksyjä, huoh), kun ei meinaa blogia ehtiä kirjoittaa. Tässäkin nyt rustaan vähän yöunien ja kouluhommien kustannuksella. Vietettiin meidän viiden hengen uskomattoman mahtavalla porukalla (ranskaksi: Les Incroyables) viikonloppu Avignonissa ja Montpellierissä, kummassakin yks yö, ja oltais kyllä voitu jäädä pariksi viikoksi..

 

 

 

 

IMG_5345.jpg

 

Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, l’on y danse!<3

 

 

 

 

 

IMG_5191.jpg

 

 

 

montp1.jpg

Hullut puhelinmyyjät 😀

 

 

montp8.jpg

 

 

 

IMG_5181.jpg

 

 

Avignonissa meillä oli eriskummallinen hostelli leirintäalueen keskellä, ja siellä saatiin meidän omaan käyttöön kuuden hengen dormi. Ensitekijöiksemme käytiin tanssahtelemassa Avignonin kuuluisalla sillalla, Pont d’Avignonilla, jonka nimi on oikeasti Pont Saint-Bénézet, mikä pettymys!. Silta itsessään oli musta aika ruma, tai ruma on väärä sana, mutta semmoinen beesinruskea silta, joka ei edes ollut silta, vaan ⅔ kohdalta katki :D. Vierailun teki käymisen arvoiseksi puhelimet, joista saatiin kuunnella sillan historiaa, ja mikä parasta erilaisia versioita kuuluisasta biisistä (kaikki, jotka ovat lukeneet ranskaa koulussa varmasti tunnistavat!):

 

Sur le pont d’Avignon,

L’on y danse, l’on y danse,

Sur le pont d’Avignon

L’on y danse tous en rond.

 

Mun lemppari oli country-sovitus :D.

 

 

 

 

 

IMG_5219.jpg

 

 

Illalla korkattiin aperitiivien merkeissä terdekausi, ja löydettiin tosi hyvä ravintola. Ihana saada kunnon safkaa, en viitsi ilmaista tätä nyt niin rumasti kuin haluaisin, mutta täällä(kin) on huomattu että kaikennäköistä ravintoloitsijaa on liikkeellä, ja ei todellakaan kannata mennä mihinkään ilman Tripadvisorin tai paikallisen suositusta.

 

 

IMG_5227.jpg

Kuuban metricocktailit!

 

 

Ravintolassa meille suositeltiin illan menomestaksi Kuuba-teemaista tanssibaaria (kuulostaapa keski-ikäiseltä..). Musiikki oli ihan täydellistä!! Just sellasta, mitä tykkään tanssia. Aluks katteltiin, että vaan jotkut kilpalattaritanssijat tyyliin uskaltautuivat tanssilattialle, mutta tilattuamme yhteensä kolme metriä cocktaileja, sain meidän porukan suostuteltua danssaamaan ( ja silloinhan PETO ON IRTI!! 😉 joo-o, valitettavasti tänne Ranskaankin asti on kantautunut tämä Antti Tuiskun ihana uusin kappale..). Huippu ilta!! Eksyttiin vähän kotimatkalla, tai ei oikeastaan eksytty vaan illan huumassa käveltiin liian pitkälle, ja jouduttiin palaamaan takaisin. Hostelli oli lukinnut ainoan portin, josta pääsee sisään, ja niinpä me kiivettiin aamuyöstä piikkilanka-aidan yli sisäpihalle, ja vilkutettiin varmuuden vuoksi joka suuntaan valvontakameroiden varalta. Jatkettiin iltaa vielä hostellilla pelaamalla ”totuutta vai tehtävää” (ihana ala-astemeininki<3!!).

 

 

 

 

 

montp7.jpg

Peto on irti…

 

 

Seuraavana päivänä käppäiltiin läheiseen pikkukylään Villeneuve-lès-Avignoniin, ja se oli kyllä niiiin pieni ja söpö!! Ostettiin siellä torilta piknikeväät (ihanaa hummusta, aurinkokuivattuja tomaatteja, valkosipulia, olliiveja, tuoretta leipää ja juustoa), ja paistateltiin päivää nurtsilla. Ehdittiin vielä ennen Montpellierin junan lähtöä käydä tsiigaamassa Palais des Papes, eli vanha palatsi Avignonin keskustassa, oli komea ja mikä parasta, ylhäällä oli panoraamaterassi, jossa lekoteltiin ihanassa auringonpaisteessa.

 

 

 

 

IMG_5233.jpg

 

 

 

IMG_5235.jpg

 

 

 

IMG_5239.jpg

Piknikmesta.

 

 

IMG_5257.jpg

Piknikainekset.

 

 

IMG_5245.jpg

Mes chéries<3

 

 

IMG_5207.jpg

Palais des papes.

 

 

IMG_5263.jpg

 

 

 

IMG_5282.jpg

 

 

Montpellierissä suunnattiin heti saavuttuamme rannalle, koska sunnuntaiksi oli luvattu sadetta. Ainiin meidän hotellihuoneessa oli ihan mahtava king size -sänky!! Oltais kaikki voitu kevyesti nukkua meidän tyttöjen “kolmen hengen” huoneessa, jossa oli yhteensä nukkumatilaa viidelle henkilölle, koska jättipetiin mahtui helposti kolme :D. Ärsytti hetken, koska maksettiin turhaa kahdesta huoneesta, mutta ei mulla ollut valittamista toisaalta, koska sain kuningaspedin kokonaan ittelleni!

 

 

 

 

 

IMG_5293.jpg

Modelling vol.1

 

 

IMG_5294.jpg

Modelling vol. 2

 

 

Rannalla laulettiin kaikkia biisejä, mitä tuli vaan mieleen eli pääasiassa Abbaa ja Leijonakuningasta, osa kahlaili paljain jaloin meressä, ja katseltiin kun eräät harjoittelivat kouluratsastusta samaisella biitsillä. Valkoista hiekkaa ja rantaa riitti valehtelematta silmänkantamattomiin, tänne tullaan kesällä uudestaan!! Mulla on itseasiassa Couchsurfingin kautta yksi ranskalainen tuttu, jota meidän piti tavata, mutta suunnitelmat eivät menneet ihan yksiin, mutta ens kerralla matkustan varmaa yksin ja majoitun sitten hänen luonaan, siistiä!

 

 

 

 

 

IMG_5296.jpg

 

 

 

IMG_5299.jpg

 

 

 

IMG_5318.jpg

 

 

IMG_5319.jpg

 

 

 

IMG_5325.jpg

 

 

 

IMG_5323.jpg

 

 

 

montp4.jpg

 

 

 

IMG_5330.jpg

 

 

 

IMG_5328.jpg

 

 

 

IMG_5338.jpg

 

 

 

IMG_5340.jpg

 

 

Sunnuntaina satoi, ja kovaa :((. Päädyttiin syömään herkullinen brunssi, ja sen jälkeen mentiin pitämään sadetta Musée Fabreen.  (Pakko kertoa tähän väliin, että mun naapuri tuli vaan äsken klo 23.23 koputtamaan ja tuomaan mulle yllätyksenä itse tehtyjä kreppejä!! Täällä on kaikki niin ihania!!) En tykänny yhtään museon taideteoksista, tai siitä maalaustyylistä, jolla ne oli tehty. Hauskuutettiin itseämme matkimalla maalausten poseerauksia, ja saatiin lähes joka kerta vartijat niskaamme, mutta oli todellakin niiden naurujen arvoista!! Meitä luultiin taidealan opiskelijoiksi, varmaan koska vietettiin museossa (sateen takia!!) niin kauan aikaa :D! Aateltiin jopa sanoa, että tää on meidän koulutehtävä ottaa tälläsia kuvia, eläytyä taulujen henkilöihin mahdollisimman vahvasti, mutta ei sitten sanottu.

 

 

IMG_5349.jpg

Brunssi.

 

 

kollaasi.jpg

We, messing with the master pieces :D.

 

 

montp.jpg

Katottiin irtooko vielä kunnon teinipose, ja kyllähän se sieltä tuli kuin itsestään!

 

 

montp2.jpg

Museopummit.

 

 

Oli taas niin hauska viikonloppu, tällä porukalla ei vaan voi epäonnistua!! Katottiin just, että meillä tulee olemaan enää maksimissaan kaksi yhteistä reissuviikonloppua, koska yks meistä lähtee omille teilleen jo toukokuun alussa… Tuli tosi surullinen mieli sitä ajatellessa, haluun et tää jatkuu ikuisesti!!

   

 

IMG_5137.jpg

 

 

Hyvää yötä! Nyt meni kyllä totaalisesti illan pasmat sekaisin: Sen sijaan, että olisin valmistautunut huomista ryhmätapaamista varten, menin keittiöön hengaamaan ja juttelemaan ja kirjoitin blogia. Mutta vanhempien ja yliopiston tiedoksi, että ei mulla mitään hätää ole, oon saanut kaikki kouluhommat aina ajallaan tehtyä ja oon saanut kaikesta tähän mennessä hyviä arvosanoja!! Nii!

 

Bisous!

 

<3: Niina

 

kulttuuri suosittelen opiskelu matkat

Vegaanin ruokapäiväkirja

Multa kysellään aika paljon siitä, mitä ihmettä vegaani syö. Lihaan tympääntynet frendit toivovat vinkkejä vegekokkailuun. Vegaanitoverit eivät keksi mitä söisivät välipalaksi tai ottaisivat evääksi. Itse koin, että vegaaniuden alkutaipaleella en löytänyt mistään nopeita ja helppoja arkiruokareseptejä, joiden aineosia ei tarvinnut googlata (psyllium, seitan, toco) tai etsiä kissojen ja koirien kanssa jostakin eksoottisesta ekoputiikista. Niinpä ajattelin vastata (kuvitteelliseen?) kysyntään uudella postaussarjalla nimeltä Vegaanin ruokapäiväkirja!

Alustavasti suunnittelen julkaisevani vegaanin ruokapäiväkirjan noin kerran viikossa, ja tarkoituksena on enemmin inspiroida ja antaa ideoita, kuin julkaista tarkkoja reseptejä kustakin syömästäni ateriasta. En muutenkaan arjessa koskaan mittaa mausteita tai aineosia. Kokkailen aina fiilispohjalta ja usein kuvittelen mielessäni, minkä tyylisen aterian tänään tahtoisin syödä: intialaista monivivahteista ja tulista safkaa, Suomen kesää henkivän aterian vaiko simppelin, mutta muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta valmistetun italialaisen pastan. Suosittelen kokeilemaan ajatusleikkiä! Mielikuvittelun jälkeen on paljon helpompi lähteä hahmottamaan, mitä raaka-aineita kyseisen annoksen valmistamiseen tarvitaan, esim. mikä on ehdottoman oleellista italialaisessa keittiössä (oliiviöljy, suola, mustapippuri) tai mitkä mahdolliset mausteet tai ainekset voit skipata, koska jääkaappi ammottaa tyhjyyttään.

Muutama juttu vielä syömisrutiineistani: Syön useimmiten päivässä kolme aika tuhtia ateriaa: aamupalaksi tuorepuuron, yliopiston ravintolassa Unicafessa niin paljon kuin kehtaan ja illalla kotona. Tämän lisäksi kannan usein eväänä banaania ja omenaa tai porkkanoita, jos nälkä yllättää kaupungilla. Salipäivinä juon treenin päätteeksi soijaproteiinijuoman. Aamuisin juon ennen aamiaista litran vettä ja pitkin päivää aina, kun muistan. Lisäksi nappaan monivitamiinitabletin päivittäin, sillä kasvipohjaisesta ravinnosta ei saa B12-vitamiinia. Kaikki syömäni vihannekset ja hedelmät ovat joko suomalaista tai luomua (paitsi avocadot, liian kallista!!), ja syön ne pitkälti kypsentämättöminä. Ostan myös pähkinät, öljyt, pavut, tofun, kahvin jne. luomuna. Riisi ja pasta ovat täysjyvää ja vaihdellen luomua tai ihan normia. Ruokaan mulla menee kuukausittain rahaa noin 150-200 euroa (sisältää Unicafe ruokailut à 2,60).

Sitten vielä pari huomiota vegaanin ruokapäiväkirjan tarkoituksesta: Ruokapäiväkirjassa ei välttämättä (tai useinkaan..?) näy aina kaikki päiväni syömiset, sillä tarkoitus ei ole pitää fitness-tyyppisesti tarkkaa kirjaa kaloreista yms. vaan antaa teille ideoita vegaani- ja kasvipohjaiseen kokkailuun. Tarkoitus ei ole myöskään kirjoittaa päivän liikuntoja päiväkirjan yhteyteen, mutta saattaa olla, että joskus teen niin. Katsotaan uteliaisuudella, mihin suuntaan vegaanin ruokapäiväkirja kehittyy :D!

Tässä ensimmäinen vegaanin ruokapäiväkirja, jossa on muistaakseni toissa viikon torstain eli mun ensimmäisen lomapäivän safkat! BON APPETIT!

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Aamiaiseksi kaksi kotitekoista cappucinoa kauramaidolla. Makeutettu soijamaito toimii kuitenkin mielestäni kauramaitoa paremmin! Lisäksi joka-aamuinen kulho eli tuorepuuro (ks. resepti täältä). Tuorepuuroa varten liotan yön yli pellavan- ja seesaminsiemeniä, saksanpähkinöitä, cashew-pähkinöitä ja manteleita.

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Lounaaksi erittäin random nuudelikeittoa. Teki mieli tulisia vehnänuudeleita, ja neuvokkaana kippasin salaattitarpeita nuudelikeiton sekaan. Muassa on mm. tomaattia, sipulia ja keltaista paprikaa. Lisäksi maustamatonta tofua ja kidneypapuja. Tomaatin kanssa suosittelen varovaisuutta: Kuumennetusta tomaatista tulee paljon nestettä ja liiallinen määrä syö makua (nimim. kokemusta on). P.S. Yleensä syön lounaan jossakin yliopiston Unicafeista, eli vegaanin ruokapäiväkirjoissa tulette tuskin jatkossa näkemään kuvia lounaistani.

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Illaliseksi tortilloja. Täytteenä kastike jossa muistaakseni marinoitua tofua, papusekoitusta, Samba Oalekia, kaurakermaa, paprikajauhetta, valkosipulia, kevätsipulia ja sitten muisti loppuukin kesken :D. Muut täytteet: vegeneesi (vegaaninen versio majoneesista), hummus (Baban hummus on parasta, jota Suomesta saa!!), Samba Oalek-kastike, maustamaton soijajogurtti, avocado, parsakaali, tomaatti, kevätsipuli ja paprika. Tosi simppeliä, tällä kertaa en jaksanut sekoitella erikseen kastikkeita tai muutakaan fancyä (ks. täältä monikäyttöinen avocado- ja jogurttikastikeohje, joka sopii myös tortilloihin!).

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Lättyinä ruisjauhopohjaisia tortillalättyjä.

 

Vielä kerran: Bon appetit! Ja kertokaa, mitä tykkäätte ekasta vegaanin ruokapäiväkirjasta!

Bisous, Niina

 

Lue myös:

Healthy French toast à la Niina (vegaani, gluteeniton – vegan, gluten-free)

Kesäkeitto (vegaani, gluteeniton) / Traditional Finnish summer soup (vegan, gluten-free)

Vegaanin grilli kuumana ja elämää parvekeella

 

unepetitelife@gmail.com | Facebook | Instagram

 

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma