Vegaanin ruokapäiväkirja

Multa kysellään aika paljon siitä, mitä ihmettä vegaani syö. Lihaan tympääntynet frendit toivovat vinkkejä vegekokkailuun. Vegaanitoverit eivät keksi mitä söisivät välipalaksi tai ottaisivat evääksi. Itse koin, että vegaaniuden alkutaipaleella en löytänyt mistään nopeita ja helppoja arkiruokareseptejä, joiden aineosia ei tarvinnut googlata (psyllium, seitan, toco) tai etsiä kissojen ja koirien kanssa jostakin eksoottisesta ekoputiikista. Niinpä ajattelin vastata (kuvitteelliseen?) kysyntään uudella postaussarjalla nimeltä Vegaanin ruokapäiväkirja!

Alustavasti suunnittelen julkaisevani vegaanin ruokapäiväkirjan noin kerran viikossa, ja tarkoituksena on enemmin inspiroida ja antaa ideoita, kuin julkaista tarkkoja reseptejä kustakin syömästäni ateriasta. En muutenkaan arjessa koskaan mittaa mausteita tai aineosia. Kokkailen aina fiilispohjalta ja usein kuvittelen mielessäni, minkä tyylisen aterian tänään tahtoisin syödä: intialaista monivivahteista ja tulista safkaa, Suomen kesää henkivän aterian vaiko simppelin, mutta muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta valmistetun italialaisen pastan. Suosittelen kokeilemaan ajatusleikkiä! Mielikuvittelun jälkeen on paljon helpompi lähteä hahmottamaan, mitä raaka-aineita kyseisen annoksen valmistamiseen tarvitaan, esim. mikä on ehdottoman oleellista italialaisessa keittiössä (oliiviöljy, suola, mustapippuri) tai mitkä mahdolliset mausteet tai ainekset voit skipata, koska jääkaappi ammottaa tyhjyyttään.

Muutama juttu vielä syömisrutiineistani: Syön useimmiten päivässä kolme aika tuhtia ateriaa: aamupalaksi tuorepuuron, yliopiston ravintolassa Unicafessa niin paljon kuin kehtaan ja illalla kotona. Tämän lisäksi kannan usein eväänä banaania ja omenaa tai porkkanoita, jos nälkä yllättää kaupungilla. Salipäivinä juon treenin päätteeksi soijaproteiinijuoman. Aamuisin juon ennen aamiaista litran vettä ja pitkin päivää aina, kun muistan. Lisäksi nappaan monivitamiinitabletin päivittäin, sillä kasvipohjaisesta ravinnosta ei saa B12-vitamiinia. Kaikki syömäni vihannekset ja hedelmät ovat joko suomalaista tai luomua (paitsi avocadot, liian kallista!!), ja syön ne pitkälti kypsentämättöminä. Ostan myös pähkinät, öljyt, pavut, tofun, kahvin jne. luomuna. Riisi ja pasta ovat täysjyvää ja vaihdellen luomua tai ihan normia. Ruokaan mulla menee kuukausittain rahaa noin 150-200 euroa (sisältää Unicafe ruokailut à 2,60).

Sitten vielä pari huomiota vegaanin ruokapäiväkirjan tarkoituksesta: Ruokapäiväkirjassa ei välttämättä (tai useinkaan..?) näy aina kaikki päiväni syömiset, sillä tarkoitus ei ole pitää fitness-tyyppisesti tarkkaa kirjaa kaloreista yms. vaan antaa teille ideoita vegaani- ja kasvipohjaiseen kokkailuun. Tarkoitus ei ole myöskään kirjoittaa päivän liikuntoja päiväkirjan yhteyteen, mutta saattaa olla, että joskus teen niin. Katsotaan uteliaisuudella, mihin suuntaan vegaanin ruokapäiväkirja kehittyy :D!

Tässä ensimmäinen vegaanin ruokapäiväkirja, jossa on muistaakseni toissa viikon torstain eli mun ensimmäisen lomapäivän safkat! BON APPETIT!

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Aamiaiseksi kaksi kotitekoista cappucinoa kauramaidolla. Makeutettu soijamaito toimii kuitenkin mielestäni kauramaitoa paremmin! Lisäksi joka-aamuinen kulho eli tuorepuuro (ks. resepti täältä). Tuorepuuroa varten liotan yön yli pellavan- ja seesaminsiemeniä, saksanpähkinöitä, cashew-pähkinöitä ja manteleita.

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Lounaaksi erittäin random nuudelikeittoa. Teki mieli tulisia vehnänuudeleita, ja neuvokkaana kippasin salaattitarpeita nuudelikeiton sekaan. Muassa on mm. tomaattia, sipulia ja keltaista paprikaa. Lisäksi maustamatonta tofua ja kidneypapuja. Tomaatin kanssa suosittelen varovaisuutta: Kuumennetusta tomaatista tulee paljon nestettä ja liiallinen määrä syö makua (nimim. kokemusta on). P.S. Yleensä syön lounaan jossakin yliopiston Unicafeista, eli vegaanin ruokapäiväkirjoissa tulette tuskin jatkossa näkemään kuvia lounaistani.

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Illaliseksi tortilloja. Täytteenä kastike jossa muistaakseni marinoitua tofua, papusekoitusta, Samba Oalekia, kaurakermaa, paprikajauhetta, valkosipulia, kevätsipulia ja sitten muisti loppuukin kesken :D. Muut täytteet: vegeneesi (vegaaninen versio majoneesista), hummus (Baban hummus on parasta, jota Suomesta saa!!), Samba Oalek-kastike, maustamaton soijajogurtti, avocado, parsakaali, tomaatti, kevätsipuli ja paprika. Tosi simppeliä, tällä kertaa en jaksanut sekoitella erikseen kastikkeita tai muutakaan fancyä (ks. täältä monikäyttöinen avocado- ja jogurttikastikeohje, joka sopii myös tortilloihin!).

 

vegaanin ruokapäiväkirja

Lättyinä ruisjauhopohjaisia tortillalättyjä.

 

Vielä kerran: Bon appetit! Ja kertokaa, mitä tykkäätte ekasta vegaanin ruokapäiväkirjasta!

Bisous, Niina

 

Lue myös:

Healthy French toast à la Niina (vegaani, gluteeniton – vegan, gluten-free)

Kesäkeitto (vegaani, gluteeniton) / Traditional Finnish summer soup (vegan, gluten-free)

Vegaanin grilli kuumana ja elämää parvekeella

 

unepetitelife@gmail.com | Facebook | Instagram

 

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.