Kausiruokaa

_Z4A4247_1.jpg

Minulla on jo pitkään ollut ajatus perehtyä enemmän kausiruokaan ja opetella laittamaan kauden vihanneksia ja juureksia. Kausiruoka-ajattelu perustuu siihen, että kasvukauden aikana tuotetut kasvikset ja hedelmät tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin muina aikoina. Kausiruoan suosiminen on paitsi ilmastoystävällistä, myös taloudellista, sillä kasvukauden ulkopuolella korkeammat tuotantokustannukset näkyvät usein kasvisten hinnassa. Vertaa esimerkiksi mansikoiden hintaa kesällä ja talvella. Tässä muita esimerkkeja eri kausien ruoista, joita kannattaa suosia:

Talvi: Peruna, juurekset, kaali, kuivatut pavut ja herneet, idut

Kevät: Nokkonen, villivihannekset, retiisi, raparperi

Kesä: Varhaisperunat, mansikat, salaatit, sipuli, kurkku, tomaatti, herne, porkkana, yritit, kesäkurpitsa, mustikka, vadelma

Syksy: Tuoreet pavut, purjo, peruna, juurekset, mustikka, puolukka, karpalo, omena, sienet

 

_Z4A4250.jpg

Sain Kausiruokaa -kirjan lähtiäislahjaksi edellisestä työpaikastani, silloin kun vielä asuimme Helsingissä ja löysin kirjan uudelleen nyt viimeksi muuttolaatikoista Tukholmaan muuttaessamme. Olin jo ennestään kokeillut kirjasta paria reseptiä, ihan hyvällä menestykselläkin, mutta en ollut ehtinyt syventyä tarkemmin kirjan muuhun informaatioon. Sitä nimittäin riittää! Kirjassa kerrotaan mm. ilmastonmuutoksesta ja ruoan osuudesta siinä, eri raaka-aineista ja niiden hiilijalanjäljen laskemisesta sekä siitä, miten kannattaisi syödä mahdollisimman ilmastoystävällisesti. 

Kaikista ilmastoystävällisin ruokavalio on ehdottomasti vegaaninen kausiruokaan perustuva ruokavalio, mutta kirjasta löytyy ohjeita jokaiselle ruokavaliolle. Tärkeintä olisi muistaa syödä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä niiden oikeina sesonkiaikoina. Kirja onkin kätevästi jaoteltu osiin eri vuodenaikojen perusteella, ja talviosiosta löytyi mm. tämä Voipapupasta -ohje, jota olenkin jo ehtinyt testata. Kaikki ruokaohjeet ovat suhteellisen yksinkertaisia, eikä niihin tarvitse mitään ihmeellisiä vegekaupoista ostettavia aineksia, vaan ihan tavallisia sesongin kasviksia ja vihanneksia. 

_Z4A4253_1.jpg

Netistä löytyy onneksi paljon tietoa ja reseptejä kausiruokaan liittyen. Tästä lähtien jääkööt tuoreet vadelmat näin talviaikaan ostamatta. Haasteena annan itselleni sen, että opettelen tekemään ruokaa kotimaisista juureksista!

 

hyvinvointi mieli vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.