Onko aika jo kypsä?

Tukholmassa on -15 astetta pakkasta, mutta kovan viiman ansiosta se tuntuu ainakin -20 asteelta. Onneksi olen pesunkestävänä oululaisena taistellut tuiskussa ja viimassa koko nuoruuteni, ja osasinkin aamulla pukea päälleni asiaankuuluvasti kolme (!) neuletakkia, suurimman kaulaliinan sekä ihan järkyttävän ruman, mutta lämpimän piponi. Uhmaan ruotsalaista tyylikäsitystä ja varmaan metrossa joku fashionista saikin kahvit väärään kurkkuunsa, kun ilmestyin sinne Michelin -ukkovarusteissani. Kai se on niin, että kun ikää tulee tarpeeksi, niin mukavuus ajaa ulkonäön edelle!

soppa.jpg

Käyn lähes päivittäin hakemassa lounasta työpaikkani lähellä sijaitsevasta Stockholms Stadsmissionin lounasravintolasta. Ja koska ilma on mitä on, tästä päivästä tuli keittopäivä. Inspiroiduin tulisesta linssikeitosta niin, että muistin lounastaolla vielä katsoa loppuun paljonpuhutun Cowspiracy -dokumentin Netflixistä. Tämä dokumenttihan siis ”paljastaa” sen, kuinka tehomaatalous tuhoaa luontoa ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Olen ollut kasvissyöjä (tosin vaihtelevalla menestyksellä) 14-vuotiaasta saakka, joten en voi sanoa, etten olisi jo ollut tietoinen tehomaatalouden vaikutuksista. Silti, ehkä juuri tällaisia dokumentteja tarvitaan tuomaan esille lihantuotannon haittoja suurille yleisöille.

Minusta tuntuukin, että viime vuosina yhä useampi on alkanut tiedostaa omien valintojensa merkityksen esimerkiksi juuri ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Tiesittekö esimerkiksi, että yhden hampurilaisen valmistamiseen tarvitaan 3000 litraa vettä. Ja se on paljon vettä! Yhtä paljon, kuin käytät suihkussa käymiseen kahden kuukauden ajan! Meillä pohjolassa ei vedestä tietenkään ole pulaa, mutta kun otetaan huomioon se kauhea totuus, että maailmassa on miljoonia ihmisiä, joilla ei ole puhdasta juomavettä, niin en näe mitään syytä, miksi ihmisten tieten tahtoaan täytyy syödä monta liha-ateriaa päivässä? Jo parin aterian vaihtaminen kasvisruokaan vaikuttaa positiivisesti sekä eläimiin että luontoon. Lihansyönti on suomalaisille tapakysymys. Suurin osa perinteisistä kotiruoista sisältää lihaa, ja uusiin ruokalajeihin totuttelu vie aikaa. Ehkä kasviruokareseptit ja ainekset tuntuvat oudoilta tai niitä on vaikea etsiä kaupasta? Ajattelinkin jatkossa jakaa täällä blogissa muutamia lempireseptejäni, jotka myös lihansyöjäystäväni ovat hyväksyneet. Ensi viikolla täällä Ruotsissa alkaa ensimmäinen täysin kasvisruokaan keskittynyt kokkausohjelma tv:stä. Jään innolla odottamaan uutta inspiraatiota kotikokkauksiini – Aika on kypsä kasvissyönnille!

 

 

 

hyvinvointi mieli leffat-ja-sarjat ruoka-ja-juoma