Kausiruokaa

_Z4A4247_1.jpg

Minulla on jo pitkään ollut ajatus perehtyä enemmän kausiruokaan ja opetella laittamaan kauden vihanneksia ja juureksia. Kausiruoka-ajattelu perustuu siihen, että kasvukauden aikana tuotetut kasvikset ja hedelmät tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa, valaistusta ja lannoitteita kuin silloin, jos ne tuotettaisiin muina aikoina. Kausiruoan suosiminen on paitsi ilmastoystävällistä, myös taloudellista, sillä kasvukauden ulkopuolella korkeammat tuotantokustannukset näkyvät usein kasvisten hinnassa. Vertaa esimerkiksi mansikoiden hintaa kesällä ja talvella. Tässä muita esimerkkeja eri kausien ruoista, joita kannattaa suosia:

Talvi: Peruna, juurekset, kaali, kuivatut pavut ja herneet, idut

Kevät: Nokkonen, villivihannekset, retiisi, raparperi

Kesä: Varhaisperunat, mansikat, salaatit, sipuli, kurkku, tomaatti, herne, porkkana, yritit, kesäkurpitsa, mustikka, vadelma

Syksy: Tuoreet pavut, purjo, peruna, juurekset, mustikka, puolukka, karpalo, omena, sienet

 

_Z4A4250.jpg

Sain Kausiruokaa -kirjan lähtiäislahjaksi edellisestä työpaikastani, silloin kun vielä asuimme Helsingissä ja löysin kirjan uudelleen nyt viimeksi muuttolaatikoista Tukholmaan muuttaessamme. Olin jo ennestään kokeillut kirjasta paria reseptiä, ihan hyvällä menestykselläkin, mutta en ollut ehtinyt syventyä tarkemmin kirjan muuhun informaatioon. Sitä nimittäin riittää! Kirjassa kerrotaan mm. ilmastonmuutoksesta ja ruoan osuudesta siinä, eri raaka-aineista ja niiden hiilijalanjäljen laskemisesta sekä siitä, miten kannattaisi syödä mahdollisimman ilmastoystävällisesti. 

Kaikista ilmastoystävällisin ruokavalio on ehdottomasti vegaaninen kausiruokaan perustuva ruokavalio, mutta kirjasta löytyy ohjeita jokaiselle ruokavaliolle. Tärkeintä olisi muistaa syödä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä niiden oikeina sesonkiaikoina. Kirja onkin kätevästi jaoteltu osiin eri vuodenaikojen perusteella, ja talviosiosta löytyi mm. tämä Voipapupasta -ohje, jota olenkin jo ehtinyt testata. Kaikki ruokaohjeet ovat suhteellisen yksinkertaisia, eikä niihin tarvitse mitään ihmeellisiä vegekaupoista ostettavia aineksia, vaan ihan tavallisia sesongin kasviksia ja vihanneksia. 

_Z4A4253_1.jpg

Netistä löytyy onneksi paljon tietoa ja reseptejä kausiruokaan liittyen. Tästä lähtien jääkööt tuoreet vadelmat näin talviaikaan ostamatta. Haasteena annan itselleni sen, että opettelen tekemään ruokaa kotimaisista juureksista!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Vastuullisuus

Päivän vege

HZ4A4268.jpg

Minusta ei nähtävästi koskaan tule ruokakuvaajaa, mutta toivon, että edes vähän siitä ihanasta persiljan ja sulaneen juuston tuoksusta välittyy sinne kotikatsomoihin asti – jos ei muuten, niin mielikuvituksen avulla!

Tein tänään ihan oman sovellukseni perinteisistä täytetyistä paprikoista. Vegeveresiona tietysti. Täytetyt paprikathan on siitä kiva ruoka, että sinne sisälle voi laittaa oikeastaan mitä vain. Koko komeus kruunataan vain juustoraasteella ja avot.

Näihin vegepaprikoihin tarvitset seuraavat ainekset (huom. määrät suurpiirteisiä!)

2-3 paprikaa

1 purkki kikherneitä

3 suurta herkkusientä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 purkki latva-artisokkia

nippu tuoretta persiljaa

kasvisliemifondia

suolaa

cheddarjuustoa

 

Silppua sipulit ja pilko sienet sekä latva-artisokka. Kuullota aineksia pannulla ja mausta lorauksella kasvisliemifondia. Lisää suolaa ja persiljaa oman maun mukaan. Minä käytin ruukullisesta persiljaa n. puolet. Leikkaa paprikat kahteen osaan ja poista siemenkodat. Täytä paprikanpuolikkaat sipuli-herkkusieni-artisokka-täytteellä ja raasta päälle cheddarjuustoa. Paista paprikoita uunissa keskitasolla n. 20-30 minuuttia, 225 asteessa.

Kuten sanottu, paprikoiden sisään voi laittaa melkein mitä tahansa. Itse pohdin kauan fetajuuston lisäämistä, mutta päädyin kuitenkin jättämään sen pois. Paprikat tarjoilin keitetyn parsakaalin kanssa. Uskon myös, että esimerkiksi jokin jogurttikastike tai jopa tsatsiki sopisi tähän seuraksi erinomaisesti. Jos ateriasta haluaa ruokaisemman, niin seuraksihan voi keittää vaikka bulguria tai miksei riisiäkin. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Vastuullisuus