Apua ja vinkkejä vauvan uneen

Vauvan uneen tarjotaan minusta aivan liian vähän valmennusta lasta odottaessa. Perusasiat pitäisi minusta kertoa ajoissa, aivan kuten synnytyksen ja imetyksenkin kohdalla tehdään. Neuvolasta käsittääkseni kyllä on mahdollista pyytäessä saada jonkinlaista tukeva vauvan uneen, mutta siitä minulle ei ole kokemusta sillä asun nyt ulkomailla. Tässä joitakin vinkkejä, mistä olen itse saanut apua:

KIRJOJA

Elizabeth Pantley: Pehmeä matka höyhensaarille (The No-Cry Sleep Solution)

Omakohtaisiin kokemuksiin perustuva vauvan uniopas. Löytyy erilliset osiot vastasyntyneen (alle 4 kk) ja vanhemman lapsen unesta. Monia hyviä konkreettisia apukeinoja kuten Pantleyn metodi, jolla voi hellävaraisesti vierottaa vauvan rinnasta tai tutista. Itselle suurin anti oli armeliaisuus: uniopetuksen kanssa kannattaa edetä vaiheittain, jos jokin askel ei toimi (kuten vauvan laskeminen hereillä sänkyyn) voi ottaa askeleen taaksepäin (imettää uneen).

Keski-Rahokonen, Nalbantoglu: Unihiekkaa etsimässä (myös äänikirja, löytyy mm. Bookbeatista)

Tämäkin perustuu kirjoittajien omiin kokemuksiin. Tuovat useamman kerran esiin, miten kirja perustuu tutkittuun tietoon, mikä on toki kiva, mutta itselle näissä asioissa kelpaa kyllä hyvin myös ihan vaan vertaistuki. Suurin anti tässä on mielestäni kattava erilaisten unikoulujen esittely: mukana on paljon erilaisia metodeita, niin hellävaraisia kuin riuhtaisevampaakin otetta vaativia.

VERKOSSA

Nykyään alkaa olla enemmän ja enemmän mahdollisuuksia maksulliseen uniojaukseen. Heidän sivuillaan tarjotaan usein maksullisen avun lisäksi ilmaisia vinkkejä. Tässä pari:

Unijuna: ainakin ilmaisia vinkkejä ja maksullista verkkovalmennusta

Muksuperheen uni: yksilöllistä uniohjausta sekä erilaisia materiaalipaketteja. Osa materiaaleista ilmaisia, osa maksullisia (olen itse ostanut täältä Hulinapaketin, jota voin suositella). Myös blogi ja Facebook-ryhmä. Muksuperheen uneen aktiivinen Facebook-ryhmä onkin auttanut itseäni varmasti eniten unimatkalla, suosittelen!

Internetistä löytyy myös erilaisia videoita, joilla neuvotaan, miten rauhoittaa lasta eri keinoin. Jos shush-patt-metodi ei ole tuttu, siihen ainakin kannattaa perehtyä.

APUVÄLINEITÄ

Kohinaääni

Tätä löytyy Youtubesta (oma suosikki on 12 tunnin sadeäänivideo). Lisäksi on tarjolla erilaisia ilmaisia sovelluksia, josta erilaista kohinaa on saatavilla. Olen kuullut monen kehuvan Whisbear-nallea, joka tunnistaa vauvan itkun ja alkaa sen havaitessaan kohista. Tämä onkin itsellä ostoslistalla.

Kapalointi

Vauvan voi toki kapaloida vaikka lakanaan tai harsoon (netistä löytyy neuvoja tähän), mutta tarjolla on myös erilaisia valmiita kapaloita. Jos vauva tykkää nukkua kädet ylhäällä, voin suositella Swaddle uppia, se on erittäin helppokäyttöinen. Niitä on paljon saatavilla käytettyinä. Muussa tapauksessa tarrakapalo lienee parempi. Kapalon kanssa kannattaa olla kärivällinen, voi mennä hetki ennen kuin vauva tottuu siihen. Meidän vauva oli pitkään näreissään, kun kapalo laitettiin päälle (joskus vieläkin 5 kk iässä), mutta rauhoittui ja kapalo myös selkeästi rauhoitti hänen untaan.

perhe lapset vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *