Vauva 10 kk: päivärytmi

Klo 7: herätys

Aikaisten aamujen taklauksen jälkeen vauvan heräämisajaksi on vakiintunut 7-7.30. Olen päättänyt, että ennen seitsemää on vielä yö, eli tarvittaessa käytän pistäytymistä jos vauva itkee (tätä on kyllä tapahtunut aamu-unikoulun jälkeen todella harvoin). Jos vauva alkaa pulista ennen seitsemää, annan hänen rauhassa tehdä niin.

Aamutouhujen jälkeen vauva yleensä leikkii olohuoneessa ja minä teen usein vähän töitä. Yhdeksän aikaan lähdemme pienelle ulkoilulle.

Klo 10: ensimmäiset päiväunet

Kello kymmenen aikaan laitan vauvan lyhyiden unirutiinien (kirjan lukeminen, unipussiin laitto, tuutulaulu) jälkeen nukkumaan omaan sänkyynsä. Vauva jää tätä nykyä lähes aina nätisti nukkumaan huoneeseensa, enkä kuule sieltä mitään 1,5-2 tuntiin. Minulle on vähän arvoitus, miten kauan hän oikeasti nukkuu. Jos en ole kahden tunnin päästä unille laitosta kuullut huoneesta mitään, menen sinne. Yleensä vauva tällöin leikkii iloisena sängyssään.

Klo 12: lounas

Lounaan jälkeen lähdemme yleensä kaupungille, asioille tai vaikka museoon tai tapaamaan ystäviä. Tulemme takaisin puoli kolmen maissa, jolloin vauva syö välipalan ja imetän ennen toisia päiväunia.

Klo 15: toiset päiväunet

Näillekin unille vauva nukahtaa aina tosi hyvin, mutta herää noin 90 minuutin jälkeen itkuisena. Tämä on tällä hetkellä ainoa unihaasteemme. Ainoa syy minkä itkuisuudelle keksin, on että vauva on päässyt yliväsyneeksi. Voi olla, että vauva on herännyt edellisiltä unilta aiemmin kuin olen tajunnut, ja siksi valvomisaika on päässyt liian pitkäksi. Pitäisi siis kokeilla laittaa vauva aiemmin toisille unille.

Klo 17: päivällinen

Päivällisen jälkeen vauva hengailee yleensä isänsä kanssa ja minä pääsen urheiluharrastusteni pariin lenkille tai uimaan.

Klo 19.15: iltatoimet

Seitsemän jälkeen aloitamme iltatoimet (puuro, kylpy, imetys) ja kahdeksaan mennessä laitamme vauvan nukkumaan. Tämä viimeinen valveikkuna on itse asiassa aika lyhyt, vain kolmisen tuntia. Mutta koska se toimii, en viitsi ruveta tekemään asialle mitään.

Klo 20: vauva nukkumassa

Päiväunien tapaan myös yöunille vauva nukahtaa yleensä inahdustakaan päästämättä. Tavallisesti hän nukkuu yöt läpi, mikä on tietysti aivan ihanaa.

Kaiken kaikkiaan meillä on nyt siis vauvavuoden rauhallisin vaihe menossa. On ihanaa, että vauva nukahtaa käytännössä aina omaan huoneeseensa niin että minun tarvitsee vain laskea hänet sänkyyn. Ja että hän vetelee 11-12 tunnin yöunia putkeen. Osansa on varmasti vauvan iällä: ollaan päästy 8 kk hulinoista, mutta vuosikkaan unitaantuma ei ole vielä alkanut. Mutta olen aivan varma, että kaikella tekemälläni unikoulutustyöllä on myös ollut iso vaikutus. Suhtaudunkin luottavaisesti tuleviin vaiheisiin. Vaikka 8 kk hulinat aiheuttivat meillä vauvavuoden levottomimmat yöt, unikoulu korjasi ne todella nopeasti.

 

perhe lapset vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *