Romanialaiset viinit lyövät ällikällä

Euroopan suurimpiin viinintuottajamaihin kuuluva Romania esitteli viime kuussa suomalaisille viini- ja ravintola-alan ammattilaisille huippuviinejänsä. Olen usein kuullut Romaniaa verrattavan mm. Ranskaan viinimaana, mutta en koskaan maan viinejä ollut maistanut. Tietenkin siis minun oli päästävä mukaan maistelemaan. Romania on myös Euroopan viidenneksi suurin viinimaa!

Kuva: Nora Hentunen/MSLGROUP

Kuva: Nora Hentunen/MSLGROUP

Viineistä voin todeta, että voi hyvä jumala. Viinit todella yllättivät. Ne olivat monivivahteisia ja erosivat toinen toisistaan, sillä tuottajia tuli eri alueilta. Paikalliset rypäleet Feteasca Regala ja Feteasca Alba tekivät todella vaikutuksen. Viinitila Liliacin (AMB Wine Company) Feteasca Regala maistui niin täydelliseltä. Rehellisesti totean, että jos näitä ja muita alkuperäisrypäleistä tehtyjä viinejä saisi Alkosta, ranskalaiset, italialaiset ja saksalaiset viinit – se olis adios. Heti tapahtuman jälkeisenä päivänä saimme yhden helmen lisää Alkon hyllyyn: Halewood Romanian punaviini Floare De Lunan (Fetesca Neagra). Saattaa tosin mennä loppuviikkoon, että on ostettavissa Alkoista. Heti testaamaan! Toivottavasti saamme pian myös Feteasca Regalaa ja Albaa Suomeen.

Feteasca Regala

Ilouutinen on se, että romanialaisten viinien vienti on ollut viime vuosina kasvussa. Eniten romanialaisia viinejä viedään Isoon-Britanniaan, Saksaan, Kiinaan, Italiaan ja Espanjaan. Viroon viedään 5 prosenttia viinistä, tarkkana siis jos sinne on suuntaamassa. Iso osa Romaniassa tuotetusta viinistä kulutetaan kuitenkin edelleen paikallisesti. 

Tastingissa olivat mukana viinituottajat AMB Wine Company (Liliac), Avincis Vinuri, Mera Com International (Crama Girboiu), Ostrovit (Domeniile Ostrov), Vigna Petrovaselo, Viticola Corcova ja Halewood Romania.

Kuva: Nora Hentunen/MSLGROUP

Tilaisuudessa viineistä puhui myös Romanian Suomen-suurlähettiläs Dr. Cătălin Avramescu, joka oli oikein mukava mies. Samoin koko henkilökunta. Viinituottajia unohtamatta! Äärimmäisen ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Takaraivossa kolkutti harmillinen uutisointi kyselystä, jonka mukaan suomalaiset luottavat vähiten romanialaisiin. Tosi surullista. kyselyyn vastanneet tuskin tietävät oikeasti romanialaisista ihmisistä mitään. Sama tilanne superihanien kreikkalaisten kohdalla, jotka talouskriisin ja kreikkalaisten poliitikkojen söhellyksien vuoksi löytyivät samaiselta listalta. 

Joka tapauksessa, olen vakuuttunut viineistä ja itse maasta, jonka luontokohteista olen myös kuullut paljon hyvää. Romanian listaan ehdottomasti maihin, joissa haluan käydä.

M

Ps. Viinitila Liliacin slogan on ”Wine of Transylvania”. That’s I mean cool. 

Kuvat: MSLGROUP

Kommentit (4)
  1. Suosittelen Romaniassa matkailua. Transilvanialaiset ovat kokemukseni pohjalta vastaanottavaisia ja ystävällisiä. Kaupungeissa kuten Cluj-Napoca, Brasov ja Sibiu näkee jo paljon omatoimisia turisteja ympäri maailmaa. Kaupungeissa on runsaasti majoituspalveluita eri asteissa sekä myös laadukkaita ravintoloita varsinkin kaupunkien keskusta-alueilla. Nämä kaupungit sijaitsevat Transilvanissa maantieteellisesti. Transilvania on yksi Romanian virallisista lääneistä. Koko alueella on paljon historiaa ja lähes kaikissa Transilvanian kaupungeissa on vanha kaupunki. Kujien tunnelma hipoo kuumina kesäiltoina melkein kuuban meininkiä. Romanian kommunistisen valtakauden päättymisestä on reilut 20 vuotta ja se on mahdollistanut joidenkin alueiden säilymisen tavalla, jota muualla länsi-euroopassa ei kohtaa. Maa kehittyy omaa tahtiaan ja on mielenkiintoista havaita juurikin, mikä tulee säilymään ennallaan ja mitkä ovat uusia trendejä. Sanoisin kaikenkaikkiaan, varsin mielenkiintoinen kohde juuri nyt käydä tutustumassa. Suosittelisin matkan suunnittelua etukäteen. Kohteena maa on keskitasoa haastavampi.

    1. Vau, kiitos kivasta kommentista – kuulostaa tosi hyvältä. Todella matkakuume kasvaa… Olen tosiaan kuullut myös, että luonto on Romaniassa aivan omaa luokkaansa. Etukäteen suunnittelulla varmaan helpottaa omaa matkaa. Ehkäpä Romaniasta tulee matkailutrendi muutamien vuosin sisään, kun tarpeeksi moni suomalainenkin löytää sen? Vähän niinkuin Kroatia 🙂 

  2. Mä haluan kanssa ehdottomasti tuota lepakkoviiniä 🙂 

    1. Voi kumpa saisimme sitä Suomeen… todella kirpsakkaa ja pirskahtelevaa viiniä, aivan ihanaa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *