Anna Vilnan yllättää – rosoisen kaunis

Vilna – se kenties tuntemattomin Baltian pääkaupungeista, jää suotta Tallinnan ja Riikan varjoon. Toukokuinen Vilna tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa kolmen yöpymisen matkallemme – blogini teeman mukaisesti kaikki kohteet olivat jälleen maksuttomia. Heti alkuun kerrottakoon myös, että kaikki paikat, jotka teille tässä esittelen sattuivat kohdallemme spontaanisti. Olin tutustunut Vilnaan etukäteen hävyttömän vähän ja läksimme ennakkoluulottomasti matkaa, ajatuksella, katsotaan mitä sieltä löytyy!

Kun budjetilla matkataan, niin perillekin mentiin omalla autolla, kun kerrankin spontaani luonteeni oli tehnyt stopin ja edulliset lentoliput jäivät aikanaan ostamatta.  Via Baltica oli upea kokemus, joka  olisikin sitten varmasti oma juttunsa, mutta  liki 16 tuntia  matkustettuamme saavuimme illan hämärtyessä kohteeseemme.

Hotellimme Panorama edusti vanhaa neuvostoaikaista arkkitehtuuria ja sopivassa väsymyksen tilassa ei herättänyt suurta luottamusta, varsinkin kun äänekkäitä lauantai-illan juhlijoita ja festarivieraita oli hotellin käytävilläkin. Pienten käänteiden jälkeen kuitenkin totean, että hotelli oli vallan mainio ja ajoi asiansa yöpymispaikkana.(kuvaan sattuneet henkilöt eivät tiettävästi liity kuvailuuni äänekkäistä juhlijoista)

Vilnan kirjoitettu historia yltää aina 1300-luvulle, jolloin se oli Liettuan suurruhtinaskunnan pääkaupunki. Vilnalla on ollut monia isäntiä vuosisatojen aikana. Sitä ovat hallinneet niin Puolalaiset, Saksalaiset kuin Venäläiset ja sittemmin Neuvostoliittolaisetkin isännät, ennen Liettuan itsenäistymistä Neuvostoliiton hajotessa 1991. Vilnan rakennustaide onkin rikasta ja innoittanut muuta itäisen Euroopan arkkitehtuuria.

Ensimmäinen aamumme Vilnassa valkeni kauniina ja päätimme lähteä tutustumaan lomakaupunkiimme kävellen. Aamupäivään mahtui niin arkkitehtuuria, juna-asema kuin kauppahallikin

  1. Kävelykierroksella katsellen rakennuksia  & Vanha kaupunki

Pysähdyin katselemaan yksityiskohtia, talon koristeellisuutta. Vähän kunnostusta vaille, mutta näetkö miten kaunis se on joskus ollut?

Vuonna 1901 rakennettu hotelli Astoria on edelleen toiminnassa. Se sijaitsee aivan Vilnan vanhan kaupungin sydämessä Vilnan vanhakaupunki on ollut osa Unescon maailmanperintöluetteloa vuodesta 1994. Aamukoiton portti ja ortodoksikirkko 1500-luvun alkupuolelta.

Barokkiportti

Vilnaan voi tutustua myös vuokraamalla sähköpotkulaudan

Rakennustaiteen ohella voi Vilnassa bongailla myös seinämaalauksia, patsaita ja erilaisia muita koristeita

Pääsiäismunaa muistuttava  veistoskin sattui uteiliaiden kulkijoiden matkan varrelle

2. Juna-aseman pieni museo ja Kauppahalli. Vilnaan olisi voinut matkustaa helposti myös junalla Tallinnasta. Juna-asema oli aivan hotellimme vierestä. Aseman ravintolan pihalla valtava patsas tarkkaili uteliaita kulkijoita

Aseman yhteydessä oli myös pieni yhdistetty junamuseo ja leikkipuisto, jossa oli mielenkiintoista katseltavaa

Värikkäät portaat johdattivat meidät puistosta takaisin kävelysillalle, josta matkamme jatkui läheiseen kauppahalliin

Vilnan Kauppahallissa on ihanaa vanhan ajan tunnelmaa

Kukaan ei huudellut meitä ostamaan ”sukahousuja” vaan saimme kierrellä ja katsella rauhassa

myös kauppahallin ulkopuolella oli kauppiaita

Kun hotellin lähialueet oli tutkittu aamupäivänä aikana otimme iltapäivällä auton käyttöön ja suuntasimme katsomaan kaupungin suurta puistoaluetta. Lomalla on usein niin ”kiireinen” että puistot jäävät tarkemmin tutustumatta, ehkä niiden ohi ajaa turistibussilla, mutta siihen se useimmiten jää. Tällä kertaa olimme tulleet Vilnaan juuri tullaksemme Vingio Parkiin, jossa olisi seuraavana päivänä Rammsteinin Euroopan kiertueen avauskonsertti 2023. Olimme siis jo vähän tutustumassa alueeseen, ja toisaalta oli mielenkiintoista nähdä ja aistia arkea Vilnassa, ihmisiä lenkkeilemässä, kävelemässä perheineen, ulkoiluttamassa koiria. Lapsia opettelemassa ajamaan polkupyörällä ja perheitä piknikillä.

3. Vingio Park -puisto

Suuren  puistoalueen hyvinhoidetut väylät  tarjoavat upeat ulkoilumahdollisuudet vilnalaisille.

Koska aikaa perillä oloon oli kaksi tehokasta päivää, läksimme illalla vielä ihastelemaan pimenevää Vilnan iltaa autoillen. Parhaat jutut löytyvät yleensä vahingossa, kuten tämäkin reissu on jälleen osoittanut. En tiedä onko se viisas tapa matkustaa, mutta välillä erittäin rentouttavaa, kun ei ole etukäteen pitkää pakko nähdä -listaa suoritettavana. Ilta-ajelulla eteemme osui kukkula, jonne näytti kapuavan ihmisiä. Liettuan lippu liehui kevyessä tuulenvireessä huipulla olevan rakennuksen katolta. Lähdetäänpä siis tutkimaan

4.Gediminasin torni

Suosittu näköalapaikka jonne pääseminen vaatii vähän vaivaa, mutta näköalat palkitsevat vaivannäkösi. Kukkulalla sijaitseva kulmikas torni on ainut osa1300- ja 1400-luvuilla rakennettua  linnoitusta joka on jäljellä nykyään. Torni on yksi kaupungin symboleista.

Torni sijaitsee Vilnan vanhan kaupungin yläpuolella

Vilnan hiljalleen hämärtyessä Neris joki toivottaa meille hyvää yötä

Viimeinen reissupäivä kohteessa, tarkoituksena ottaa rennosti, sillä päivä olisi pitkä.  Ajoimme kahteen suurempaan ostoskeskukseen. Rentoa kuljeskelua nykyaikaisissa ostoskeskuksissa jollaisia on kaikkialla. Sen vuoksi en jaa tänne kuvamateriaalia tai muitakaan ostosvinkkejä, sillä en koe että ne mitenkään poikkaisivat siitä mitä voit kokea vaikka lähimmässä suuremmassa ostoskeskuksessa Suomessakin. Viimeisenä iltana palasimme Vingio Parkiin hyvissä ajoin ennen illan konsertin alkua, joten meille jäi hyvin aikaa nauttia tunnelmasta.

Puisto luo upeat puitteet järjestää suuria tapahtumia

Kiitoksia Vilna – annoit yllättää myönteisesti. Näin muutaman kuukauden takaa kun katselen kuvamuistoja voi vain hämmästellä miten paljon ehdimmekään kokea muutamassa päivässä! Lämmin suositus – mitäpä jos seuraavan kerran ottaisitkin suunnan tähän vähän vieraampaan Baltian helmeen

kulttuuri suosittelen matkat museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *