E-kirja kirjasto vinkki

Ellibs sovellus. Kännykkään ja tablettiin. Sitä käytetään omalla  (suomalaisella) kirjastokortilla, palvelu ei maksa mitään, eikä sido mihinkään, eikä sieltä tule roskapostia. Löysin Ellibsin ihan vahingossa kaksi vuotta sitten ja olen tykännyt sitä käyttää ajanviete lukemisena.

Silloin kun minusta tuntuu että en jaksa tehdä mitään (ja kun ei ole pakko tehdä mitään), mutta en ole niin väsynyt että haluaisin nukkuakaan, instakuvavirta on yhtä jatkuvaa mössöä, eikä minkään kuvan kohdalle jaksa pysähtyä. Facebookissa on vain mainoksia ja kukaan ei oikeasti päivitä enää mitään, eikä aina edes kiinnosta. Netflix- ja hbo-sarjat on jo katsottu. Ellibs. Make my day.

 

Kaksi vuotta sitten lukuvalikoima Ellibsissä oli vielä aika pieni ja lainasin luettavaa ”mitäköhän näistä nyt sitten lukisi” periaatteella, mutta nyt pitää ihan jo karsien valikoida mitä lukisin, koska lainoja on mahdollista ottaa vain neljä kerrallaan ja vaihtoehtojen määrä valikoissa on lisääntynyt huomattavasti.

Kirjavalikoissa näkyvät sekä vapaat ja lainassa olevat kirjat ja valikosta näppäämällä saa näkyviin ainoastaan lainattavissa olevat. Lainassa olevia voi varata ja sähköpostiin tulee ilmoitus, kun kirja on lainattavissa. Myös varausjonon pituus näkyy.

Lainan pituus on joko 14 päivää tai 1 vrk itse valiten, eikä tiedosto jää laitteen muistia tai pilvipalvelua täyttämään. Lainojen palauttaminen on helppoa, sen voi tehdä tietoisesti itse näppäämällä näytöltä ’palauta laina’ tai laina-ajan umpeutuessa kirja vain katoaa omasta sähköisestä kirjahyllystä. Siis ei sakkoja. Whaat. Minä olen ollut omassa paikalliskirjastossa todella hyvä asiakas kirjaston talouden kannalta, koska palautin lähestulkoon aina kassillisen kirjoja viikon tai kaksi myöhässä ja kassan kautta ulos. Tai sisään.  Jos palautin lainat ulkoseinän luukkuun, niin siitä luukusta ei voi työntää sakkorahoja perään. Ei siinä voi muuta kuin pitää hetken piikkiä auki. Ellibsissä ei tee itselleen laskua. Se on hyvä.

Minun on pitänyt opettelemalla opetella lukea sähköisiä kirjoja, koska oikea kirja on minusta korvaamaton ja edelleenkin sydämessäni ja kotonani on paikka oikeille kirjoille. Sähkökirjaa ei voi kovin järkevästi kuvatakaan. Yritin. Ei se oo sama.

Ihminen on kuitenkin sopeutuvainen ja olen oppinut lukemaan myös näytöltä. Luen monesti ekirjaa kun olen nukuttanut vauvan, mutta hän ei vielä ole niin unessa, että voisin kadota paikalta. Kännykkä on yleensä lähellä, minun ei tarvitse lähteä omaa kirjahyllyä kaivamaan ja toisaalta, en sieltä ainakaan uutta luettavaa löytäisikään. Toisinaan unohdun lukemaan vauvan viereen koko päiväunien ajaksi tai kännykän näyttöni loistaa vielä yöpimeässäkin. Tämä ekirjoissa on täydellistä. Ei tarvitse lopettaa lukemista siksi, että puoliso ei ehkä vieressä saa nukutuksi kun lukuvalo on päällä. Voi lukea pimeässä häiritsemättä muita. Ja jos tulee keskeytys, sivu ei häviä. Kun ekirjan taas avaa, se aukeaa samasta kohdasta mihin jäi.

Tällä hetkellä minulla on luettavana Eva Frantzin Sininen huvila. Olen aika alussa, mutta kirjassa on keskiöissä mm. blogimaailma. Kirja on dekkari ja avaa uuden kirjasarjan, jossa seurataan rikoskomisariota nimeltä Anna Glad ja hänen sotkuista elämää ja työtä. Olen koukussa. Yritän lukea kirjaa vähän joka välissä.

Siispä, suosittelen lämpimästi tutustumaan Ellibsiin ja toivotan lukemisen iloa!

Sovellus löytyy sekä Appstoresta että Playstä.

Jos sinulla on hyviä e-kirja kirjasto kokemuksia ja -vinkkejä, jaa ihmeessä ne kommentteihin kaikkien iloksi.

 

-Heidix

 

 

Kommentit (3)
  1. Kirjastoa ja kirjojen tuoksua ei ehkä kyllä voita mikään. 😀 Olin pitkään vähän vastahakoinen e-kirjojen suhteen, kun omat kokemukset perustuivat lähinnä huonon lukuohjelman käyttöön. Onneksi koko ajan ollaan menty eteenpäin ja e-kirjojen lukeminen on nykyään todella helppoa ja varsinkin matkoilla äärimmäisen kätevää, kun ei tarvitse raahata omia rakkaita tiiliskiviä mukana.

  2. Kiitos vinkistä! Tulee tälle kirjojen suurkuluttajalle tarpeeseen. 🙂

    1. Ole hyvä ja mukava kuulla että tulee tarpeeseen 🙂 On tosi kiva, että sinne tulee koko ajan uutta luettavaa lisää. Ja valikoita on joka tapauksessa tosi ihanaa selata, melkein kuin kävelisi kirjaston käytävillä. Melkein. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *