Pentu tuli taloon.

Aamut on aikaistuneet entisestään. Mäyräterrorinpentu herää ja herättää n.klo 04.00. Sillä on silloin kaikki mahdollinen. Pissahätä, kakkahätä, nälkä, jano, pienen mäyräkoiran asioita kerrottavanaan ja järkyttävä määrä hallitsemattomasti purkautuvaa energiaa.

Ulosmentäessä hätä on niin suuren suuri, että pentua ei voi laskea lattialle tai tarpeet tulevat siihen. Vedän aamutakin päälleni ja tukkani on niin kuin se on. Pentu rimpuilee kiireissään niin kamalasti, että pantaa ei meinaa saada kaulaan. Ulkona pentu tekee tarpeensa justiinsa siihen ja heti, mihin hänet lasketaan. Sitten kiireesti syömään. Pentu juuri ja juuri kykenee hyppämään ulkokuistin kaksi matalaa askelmaa kuistille ja osaa kävellä ovesta sisälle eteiseen, mutta alaspäin kuistin portaat ovat aivan pelottavat ja korkeat.

Pienen kääpiömäyräkoiran pieni häntä heiluu koko ajan, sitä naurattaa ihan kauheasti. Pienet suupielet näyttävät vetävän hymyyn myös. Pieni koira juoksee huoneesta toiseen kynnet laminaattiin rapisten kuin käpylehmä. Takapää nousee vuorotellen pääpuolen kanssa ja sekä taka- että etujalat näyttävät ottavan tasa-askelia tai loikkia, ei  vuorottelevia askelia. Puolentoista tunnin päästä heräämisestä pentu nukahtaa kesken juoksemisen. Keksittiin pennulle nimi ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Käytin siis tutustumassa kertaalleen pentulaatikolla pentuun kasvattajan luona. Penny muutti viikkoa myöhemmin meille ja meidän sydämiin.

Tyttö (8kk) ja Penny leikkivät samoilla leluilla. Molempien ”hampaita kutittaa”. Vauvaa naurattaa koiravauvan touhut. Molempia pitää välillä erotella toisistaan. Koiravauvaa vauvan varpaista, tutista ja sormista ja vauvaa koiravauvan mistä nyt kiinni sattuisi saamaan, eikä kumpaakaan voi jättää valvomatta hetkeksikään. En tiedä kummasta jatkossa ostamme lelut näille vauvoille, eläinkaupasta vai vauvanleluhyllystä. Molemmat toimii. Tyttö on ollut tähän asti laiska liikkumaan, hän on lähinnä pyörinyt ja kierinyt sattumanvaraisiin suuntiin, mutta viikonlopun aikana tyttö on lähtenyt ryömimään määrätietoisesti eteenpäin ja alkanut myös varaamaan ”seisotettaessa” jaloilleen. Aikaisemmin tyttö nosti jalat suoriksi eteen, kun häntä yritti seisottaa. Voi olla sattumaa, tai voi olla, että pieni mäyräkoira on motivoinut tyttöä liikkumaan.

Paska kaveri osaa olla pennulle hyvä kaveri ja myös huono kaveri. Heidänkään ei voi antaa olla valvomatta keskenään. Kokoero on valtava. Mörkökoira painaa reilun 35kg ja pentu reilun 1kg. Mörkökoira antaa pennun roikkua korvissaan ja huulissa, kiipeillä päällä ja purra tassusta. Emon elkein mörkökoira siirtää ja ”ojentaa” kuonollaan pentua ja ”hampailee” nätisti pennun kanssa.

Olen ollut koirien kanssa koko ikäni, monenlaista koiraa on talossa ollut, mutta koskaan ei ole ollut kahta kertaa samaa rotua. Mäyräkoira on tyystin uusi tuttavuus meille. Yhden rodun sisällä eri yksilöiden väleillä on eroja, johtuu nyt sitten rodusta tai yksilöstä on Penny osoittautunut ensimmäisten päivien aikana aivan valloittavaksi otukseksi. Villi mutta toisaaltaan kiltti. Mörkökoira on elämäni ensimmäinen puhtaasti sekarotuinen koira ja voin varmuudella sanoa, että ensimmäiseksi ja viimeiseksi myöskin jää.

Pentu tekee tarpeet ulos joka kerta kun hänet ulos viedään. Kakkoja tulee suurinpiirtein yhtä monta päivässä kuin on aterioitakin, eli ainakin 3-4 kertaa. Pissoja tulee hereillä olon mukaan, tunnissa saattaa joutua käymään 3-4 kertaa ulkona. Pentu juo vettä leikin lomassa ja pienen koiran aineenvaihdunta on nopeata ja rakko täyttyy nopeasti. Koska Penny tekee kiltisti ulos ja minä pääsen pentua helposti ulos viemään, en ole nähnyt tarpeelliseksi opettaa Pennyä pissaamaan sisälle paperille. Uskon että kahdessa kuukaudessa ennen töihin paluutani ollaan päästy hyvälle mallille sisäsiisteyden kanssa. Vahinkoja lattialle on neljän päivän aikana tullut kolme kertaa, jotka olen vähin äänin siivonnut pois. Se on 8 viikkoiselle pennulle todella vähän.

Minun on helppo lukea koiranpennun kehonkieltä, nopeasti huomasin minkälaista pennun käytös on, kun sillä on tarve päästä ulos. Ei hän siis mitenkään itse ulos pyydä. Pennun käytös muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi, lähtee esim. kesken leikin kävelemään ihan toiseen suuntaan. Pentu kainaloon ja ulos, hän jaksaa kyllä pidätellä ulos asti kun toiminta pysäytetään sopivissa ajoin. Voi olla, että tämä on myös erityisherkkyyteni ansioita, että rekisteröin helposti kaikenlaiset muutokset myös koiran käytöksessä ja reagoin heti. Pissareissu pennun kanssa kestää 1-2min koska Penny tekee tarpeensa heti jos hätä on, siinä ajassa vauvallekaan ei ehdi tulla minkäänlaista hätää vaikka hetken yksin lattialla olisikin. Omakotitalossa ja omassa pihassa on etunsa pennun kanssa, ei tämä muuten näin kätevää olisi. Pidemmille ulkoiluille varataan enempi aikaa. Varsinainen lenkkeily ikä alkaa vasta 4kk tietämillä ja ensimmäiset rokotukset pentu saa 12 vkon iässä, eli kuukauden päästä. Siihen asti rokotetun emon rokotesuoja antaa suojaa myös pennulle, mutta meillä oma piha riittää pennulle temmellyskentäksi siihen asti kun hän on saanut omat rokotukset.

Oi että, vauvat ja koiravauvat on ihania. Tämä on kyllä kertakaikkisen mahtava vauvavuosi. Olen kiitollinen tästä kaikesta.

Aurinkoista tiistaita!

-Heidix

Kommentit (3)
  1. Haha! Miten ihana nimi teidän kissalla. Ja kiitos vinkistä. Kaktuksia taloon siis. 🙂

  2. Onnea uudesta perheenjäsenestä! Eläinvauvat on ❤️

    Meille tuli pari viikkoa sitten rescuepentu. Tyttökissa on valloittanut pienen asunnon nurkat ja meidät. Huonekasvit eivät olleet uudesta tulokkaasta niin innoissaan.

    1. Oi että! Onnea uudesta perheenjäsenestä myös teille. Kissat on mahtavia ja haastavia. Meillä on maatiaiskissa Alma. Alma Aina Inkeri Ankeinen. Ihan varmasti maailman negatiivisin kissa. Alma on nyt kaksi vuotias ja pikku hiljaa alkaa uskomaan, että kaktus voittaa aina. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *