Ensisynnyttäjä, kaikki mitä luulet, tiedät ja tunnet on väärin

Syyllistäminen. Sen osaa jokainen jo äidiksi tullut. Jos et ensisynnyttäjänä ymmärrä perhearjen olevan yhtä sotatannerta, sinulle kyllä varmasti se kerrotaan. Jos et sen jälkeenkään ymmärrä, olet paska äiti ja epäonnistunut jo valmiiksi. En enää malta vaieta asiasta ja tyytyä kuuntelemaan niitä viisaampia ja kokeneempia äitejä, jotka ovat jo tuoneet tähän maailmana vähintään yhden ihmeen. Mitä enemmän ihmeitä on, sitä äänekkäämmäksi käydään. Älkää käsittäkö väärin, arvostan ja kuuntelen kokemuksia mielelläni sekä yritän oppia niistä ja poimia niistä ne arvokkaimmat vinkit. Kuitenkin on olemassa asioita, joihin olen perehtynyt ihan itse. Tutkinut ja hakenut tietoa. Pohtinut yön pikkutunteina. Punninnut eri vaihtoehtoja ja päätynyt itseäni miellyttävään lopputulokseen. Kyllä, ITSEÄNI miellyttävään. Ei teitä jo äidiksi tulleita vaan itseäni. Vaikka teillä onkin suuresti enemmän asioista kokemusta kuin minulla, en silti välttämättä tarvitse jokaisessa asiassa sitä ”oikeaa” mielipidettä, pään kääntämistä tai vähättelyä (joka usein naamioidaan ”realistiseksi ajatteluksi”). Eniten ehkä ottaa päähän se, että jokainen äidiksi tullut unohtaa vauvan putkahtaessa maailmaan millaista sitä ensimmäistä oli odottaa. Millaista oli valmistautua henkisesti parhaalla mahdollisella tavalla ja millaisia tunteita kaikki herätti. Kuvittelisin, että toisen odottaminen ei tunnu läheskään samalta kuin sen ensimmäisen. En voi tietää, koska tosiaan odotan vasta sitä ensimmäistä, mutta seuraavat asiat kyllä jo tiedän:

En malta odottaa sitä ensimmäistä kertaa kun pääsen taas ystävien kanssa viettämään iltaa kaljatuopin ääressä ja polttamaan hyvällä omalla tunnolla yhden kokonaisen tupakan siinä olutta siemaillessa! Itse en ole tippaakaan nauttinut alkoholia odotuksen aikana, en edes maistanut toisen lasista. Tupakan savua on mennyt sen verran mitä olen miehen tupakasta välistä ottanut kun on hermo ollut tarpeeksi kireellä (kyllä, olen pilannut lapseni elämää siis ennen kuin hän on edes syntynyt. Tiedostan tämän ilman että sitä tarvitsee mainita ja tunnen siitä kyllä erittäin huonoa omaatuntoa jo valmiiksi). Mielestäni nuo tuntemukset ja odotukset ovat täysin normaaleja varsinkin tämän ensimmäisen raskauden aikana! Varsinkin kun ennen painettiin miehen kanssa melkein joka viikonloppu kuppiloissa niin onhan tämä nyt suuri muutos, mikä tapahtui kaiken lisäksi sormia napsauttamalla kahden vaaleanpunaisen viivan ilmestymisen jälkeen. Hullua edes olettaa, että olen elänyt kuin perheellinen ihminen ennen kuin minulla on edes ollut lapsia ja että tämä ei olisi suuri muutos elämässäni. Tottakai tiedostin tulevan muutokseen kun lähdettiin lasta suunnittelemaan. Edelleen: se ei silti tarkoita sitä ettenkö saisi välillä haikailla myös sen vanhan perään ilman että minua leimataan heti paskaksi äidiksi ja alkoholistiksi.

Imetys. Siitä on yhtä monta mielipidettä kuin on äitiäkin. Ymmärrän ja arvostan kyllä jokaisen mielipidettä ja erilaisten kertomusten kautta olen myös muodostanut oman mielipiteeni sekä suunnitelman koskien tulevaa imetystä. En aio ottaa paineita sen onnistumisesta, mutta tietenkin kaikkeni tulen yrittämään. Jos se ei vain onnistu eikä minulta tule maitoa, kasvatan sitten lapseni korvikkeilla (tämä ajatus saa useimpien niskavillat nousemaan). En myöskään aio täysimettää lastani kuukausia tai vuosia, vaan alan hyvissä ajoin totuttamaan häntä tuttipulloon, jotta en ole ainoa henkireikä hänelle vaan myös mieheni pystyy hänestä huolehtimaan. Tämä on tietenkin myös monesta äidistä kammottava ajatus. Imettää pitäisi niin kauan kuin lapsi tissiä huolii ja kolmen vuoden imetyksen jälkeen siirtyä Hesen hampurilaisaterioihin (vitsi vitsi, mutta noin niinkuin kärjistettynä). Minä olen tehnyt imetyksen suhteen OMAN suunnitelmani. En sano että se tulee toteutumaan tai olisi paras vaihtoehto, mutta se on MINUN päätökseni. Kunnioittakaan äidit sitä.

Ja se liikunta. Minulle se on henkireikä. Rakastan sitä tunnetta kun kroppaa on piiskattu koville ja lihakset ovat hellänä. Jos sen tunteen saaminen edellyttää sitä, että koti ei ole siisti ja ruoka miehelle ajallaan tehtynä niin so be it. Puhuessani tästä vastaukset ovat olleet melko saman kaltaisia: voit heittää hyvästit liikunnalle ja oman hyvinvointisi ylläpitämiselle, et tule ehtimään sellaisiin suorituksiin. Mutta minähän olen päättänyt, että tulen! Antakaa siis minun rauhassa kokeilla ja joko onnistua tai epäonnistua ilman että sitä ajatusta tarvitsee heti jyrätä. Minulla on sitä paitsi melkoinen valtti takataskussa: arjen hoitamiseen osallistuva mies! Sen vuoksi tähän lapsen hankkimiseen uskalsin hänen kanssaan lähteäkin, koska tiesin hänen kantavan osan tästä vastuusta.

Tästä päästäänkin tähän viimeiseen päänsärkyyn: miehen lapsen hoitoon. Jos sinulla on mies, kelle et uskaltaisi lasta jättää edes kauppareissun ajaksi, se ei tarkoita sitä että minulla olisi. Jos jätän lapsemme miehelleni pitkiksikin ajoiksi hoidettavaksi, varsinkin alle vuoden vanhaa, se ei tarkoita että hylkään hänet ja jätän heitteille. Isä on lapselle yhtä lailla vanhempi siinä missä äitikin. Ainoana erona vain se että hän ei voi imettää, mutta edelleen: luojalle kiitos tuttipulloista. Aiomme jakaa vanhempainvapaan minun ja mieheni kesken niin, että kun pikku prinsessa on noin 8 kuukauden ikäinen, tämä mami palaa töihin ja isi jää vuorostaan kotiin prinsessan kanssa pitämään loput vanhempainvapaat sekä isikuukauden ja lomat. Sen jälkeen sitten punnitaan tilanne uudestaan. Tämä siksi, koska koemme vanhemmuuden ja suhteen solmimisen lapseen yhtä tärkeäksi niin isälle kuin äidille. Toisekseen tämä äiti on melko huonoa kotiäiti-tyyppiä, joten töihin palaaminen aikaisemmin tuntuu oman mielenterveyden kannalta hyvältä vaihtoehdolta. Ja vaikkei tuntuisikaan enää 8 kuukauden päästä niin kolmanneksi: minun mieheni on niin sitoutunut isäksi tulemiseen ja arjen pyörittämiseen ja yksinkertaisesti haluaa olla kotona rakkaan pikku prinsessamme kanssa, joten hänelle oikeus se suotakoon.

Tärkeintä mitä olen oppinut tämän raskauden aikana kaikista niistä neuvoista, kokemuksista, kannustuksista ja pelotteluista? Lapsen etu menee kaiken edelle, tietenkin. Hän on pieni ihmisen alku, josta meidän tulee muokata onnellinen, hyvinvoiva, viisas, kunnollinen ja yhteiskuntakelpoinen aikuinen. Tämä ei kuitenkaan saa mennä marttyyriuden puolelle: myös meillä on mieheni kanssa omat tarpeemme, mitä ei tule unohtaa. Jos koen liikunnan tarpeeni, työn teon tai illanvieton ystävien kanssa kerran kuukaudessa tai parissa tarpeelliseksi oman mielenterveyteni kannalta, kenelläkään ei pitäisi olla siihen mitään valittamista. Jos mieheni kokee kaljanhuuruisten pelimaratoonien tai tuntien fribeen heittelyn pitävän hänet järjissään perhearjen keskellä, se hänelle suotakoon. Kunhan olemme molemmat oikeasti läsnä kun pikku prinsessa sitä kaipaa, emmekä keskity tietokoneen ja puhelimen selaamiseen. Mielestäni hyvä vanhempi ei unohda itseään ja omia tarpeitaa kokonaan, vaan pitää huolta myös omasta henkisestä hyvinvoinnistaan. Minulla on onneksi niin hyvä tilanne, että lastani kasvattaa itseni lisäksi toinen täysin tasavertainen vanhempi, joten uskon meidän selviävän hienosti mahdollistamalla molemmille myös ne omat harrastukset mistä tulee hyvä olo. Pitää vain muistaa että kohtuus kaikessa, myös vanhemmuudessa. Otan edelleen mieluusti vastaan teidän viisaampien ja kokeneempien neuvoja. Kuitenkin sitten, kun selkeästi esitän omat mielipiteeni ja ajatukseni johonkin asiaan niin muistakaa myös kunnioittaa niitä sekä antaa minun tehdä omat virheeni, jotta voin kasvaa sille omalle lapselleni juuri oikeanlaiseksi vanhemmaksi.

 

bad_parent.png

 

Suhteet Oma elämä Raskaus ja synnytys Vanhemmuus

Norppana kalliolla

Tiesinkö ennen tätä ensimmäistä raskautta, että paino voi nousta hurjasti ja vatsa kasvaa äärettömiin sfääreihin? Tietenkin tiesin. Olimme haavelleet lapsesta jo kauan, joten kaikkiin asioihin oli perehdytty mukamas huolellisesti. Siltikään en kyennyt villeimmissä kuvitelmissanikaan valmistautumaan siihen kaikkeen mitä tämä toisi tullessaan. Rationaalinen ajattelu oli jälleen sumentunut harhaisten kuvitelmien takia. ”Ei se vatsa kasva niin paljoa”. Juu eipä. ”Syön terveellisesti koko raskauden ajan. Eihän lisäkaloreiden tarve kasva kuin noin 300 kcal per päivä”. Niin juu, yhtälöstä unohtuivat silloin kaiken pahan alku ja juuri: raskaushormonit! ”Liikun todella paljon vointini mukaan niin ei tule liikaa ylimääräisiä kiloja”. Mitä tekee huonon itsekurin omaava nainen, joka alitajuisesti tiedostaa edessä olevan 9 kuukauden väistämättömän vatsan turpoamisen? Vinkki, siihen liittyy sohva, sipsipussi ja Netflix. Nyt yritän ajatella, että seuraavassa raskaudessa (jos sellaista koskaan tulee) olen sitten viisaampi. Voi olla että sekin ajatus on taas harhainen hormonien aiheuttama kuvitelma.

Ensimmäiseen neuvolaan paino oli noussut jo kolme kiloa mikä kiristi tietenkin jo muotoja mukailevissa vaattekappaleissa. Varsinkin kun pituutta on kertynyt elämäni aikana hurjat 1,5 metriä niin jokainen kilo näkyy melko selkeästi. Viiden kilon jälkeen painon nouseminen hieman rauhoittui. Onneksi, sillä edessä oli vasta ensimmäinen ultra ja tutut ”hieman” jo ihmettelivät turvonnutta olomuotoa. Oli siis työn ja tuskan takana pitää raskaus salassa siihen asti. Olin mieluummin kotona kuin ihmisten ilmoilla. Ensimmäisessä ultrassa todettiin kaiken olevan hyvin ja pieni elämänalku veti vatsassa hurjaa rallia välittämättä äidin sisuskaluista.

No senhän jälkeen se helpottikin kun ei tarvinnut enää peitellä ja salailla. Turpoaminen ei sen puolesta enää haitannut. Vaatevaihtoehtojen väheneminen sen sijaan haittasi. En tiedä kuinka paljon neljän ensimmäisen raskauskuukauden aikana minulla meni rahaa vaatteisiin. Ostin mielestäni järkeviä venyviä tunikoita sekä väljiä housuja venyvillä resoreilla. Oli kivasti vielä keskikesä niin pitihän sitä yrittää näyttää hyvältä vaikka olo ei ole sen mukainen ensimmäisen raskauskuukauden jälkeen enää ollutkaan. Luojan kiitos petrasin tuon syömisen suhteen edes vähän ja paino tyssäsi kesäksi +6 kiloon.

Ei muuten ole helppoa näin ensikertalaisena tuo raskauden aikainen syöminenkään. Tarpeeksi kun lukee mielipidekirjoituksia, tutkimuksia ja keskusteluja, on vakuuttunut siitä ettei raskaana ollessa saa syödä mitään muuta kuin salaattia ja luomuruokia. Nekin vain kotimaisina ettei vain tulisi mitään myrkkyjä kehoon. Parasta oli mielestäni tuo kala: mitään Suomen järvestä nostettua riistakalaa ei tulisi syödä, koska niissä on elohopeaa ja ties mitä. Lohta pitäisi myös välttää jos se on Itämerestä. Tai raakaa. Tai kylmäsavustettua. Tai vakuumipakattua. Silakkaa vain kerran kuussa. Purkkitonnikalakin on pahasta. Näitä riittää. Silti paras mikä näiden ohjeistusten lopussa aina on: ”Kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa”. Millä helvetillä kun pakastekalatkin on rajattu pois sen vuoksi, että pitäisi syödä vain kaikkea tuoretta joissa on korkea ravintoarvo. Tiedättekö muuten kuinka mukavaa on olla suomalaisissa kesäjuhlissa raskaana?? Ei siinä, että suomalaisen juhlimistavan huomioiden ainoa alkoholiton juoma on kraanavesi. Sen lisäksi melkein jokainen ruoka-annos sisältää kalaa jossain muodossa, eikä lajiketta ole mainittu missään. Jos satut lohen pöydästä tunnistamaan niin sekin tarjotaan raakana. Ei siis riitä, että istut kuivin suin humaltuvan juhlaväen keskellä. Ajattelet samalla sitä Hesen kerrosateriaa, minkä ahdat nälissäsi napaasi heti kun ensimmäiset vieraat alkavat sammumaan ja voi viimein poistua paikalta. Olettaen, että löydät oman humalaisen miehesi kaikkien mustien pukujen keskeltä.

Viidentenä raskauskuukautena lähdettiin miehen kanssa etelänmaille. Reissataan paljon ja valitettavasti noita lomakiloja kertyy jokaiselta reissulta. Ainoana erona nyt, että tein oman henkilökohtaisen kilojenkeräämisennätyksen eivätkä ne enää lähteneetkää seuraavan kuukauden aikana niin kuin aiemmin. Vaatepino nimeltä ”Ei mahdu” kasvatti kokoaan entisestään ja sinne päätyivät myös ne ensimmäisten raskauskuukausien aikana ostetut vaatteet, joiden piti fiksuina ostoksina mennä koko raskauden ajan. Yeah right. Edelleen karsastin äitiysvaatteita ja yritin pysytellä niistä erossa ostamalla isoja huppareita sekä collegehousuja. Muistin parin viikon välein sellaisen termin kuin ”liikunta” ja yritin välillä käydä lenkillä huonolla menestyksellä. Sohva tuntui paljon mukavammalta vaihtoehdolta.

Jossain vaiheessa nuo raskausajan ruokavalioon liittyvät ohjeet painuivat unholaan. En tietenkään syö sitä raakaa kalaa. Oikeastaan en syö mitään kalaa. Kuudes ja seitsemäs raskauskuukausi lipuivat ohi sokerin- ja rasvanhuuruisina. Vatsan ympärysmitta ja paino ottivat järkyttäviä kasvupyrähdyksiä. Olo alkoi olla jo niin ällöttävä hupparien ja veryttelyhousujen kanssa, että lopulta marssin H&M:ään ostamaan äitiysfarkut. Paras ostos ikinä. Tuntui että sain osan naiseuttani taas takaisin. Siltikin ne olivat vain rippeitä entisestä. Raskausajan turvotukselta olen onneksi säästynyt aika hyvin. Vaikkei kihlasormus enää sormeen menekään niin luojan kiitos omat kengät mahtuvat vielä jalkaan. Mies on kyllä armeliaana luvannut lainata omiaan jos tilanne sitä vaatii. Niin siis lisäyksenä vielä: ne kengät mitä ei tarvitse solmia, menevät vielä jalkaan. En ole enää viikkoihin ylettynyt polvia alemmas, joten kenkälusikka ja valmiiksi sidotut kengännauhat ovat pelastaneet minut Crocseilta.

Yhdeksäs raskauskuukausi koputtelee ovella ja kyllä hävettää kuinka naiivi sitä olikaan ensimmäisten kuukausien aikana. Ei auttanut, vaikka kuinka luki fitness-ihmisten blogeja hyvästä voinnista ja katseli heidän kuviaan pienistä raskausvatsoista, missä ei ollut tippaakaan ylimääräistä ihraa. Sen eteen olisi pitänyt tehdä jotain jo kuukausia sitten. Tyydyn nyt vain osaani ja yritän välttää edessä olevaa katastrofia vähentämällä karkin, sipsin, suklaan ja noutoruoan määrää edes lähelle vakiota ennen kuin Pikku prinsessa saapuu maailmaan. Samalla rukoilen edelleen mielessäni, ettei tuo vatsa tuosta enää kasvaisi niin paljoa vaikka tiedän sen turhaksi. Sohvalla maatessa olo on kuin olisi norppana kalliolla: helppo saalis minkä kyljen kääntämiseen menee minuutteja ja ylös nostamiseen tarvitsee nosturia. Norppaoloa edesauttaa se järkyttävä selluliittimäärä, mikä on parkkeerannut kroppaan navasta alaspäin. No mutta ainakin miehellä on hauskaa jos erehdyn kierähtämään selälleni. Vatsalihasten paettua siitä ei enää omin voimin ylös päästäkään. Kaiken kaikkiaan puntarissa on nyt 15 kiloa enemmän kuin kahdeksan kuukautta sitten. Onko raskaus suuri fyysinen mullistus keholle? Tietenkin. Oliko se sitä mitä odotin? Ei. Pahempaa. Onko tämä sen kaiken arvoista? Todellakin. Pieni hinta maksettavaksi minun ja mieheni omasta rakkaasta tyttärestä. Mutta ei se silti sitä tarkoita etteikö välillä saisi vituttaa. En malta odottaa alkuvuotta, että pääsen viimein salille. Pelkkä ajatus täysimetyksestä ilman miehen apua saa kylmät väreet juoksemaan pitkin selkää, joten ostin jo kunnon arsenaalin tuttipulloja. Niillä isi voi sitten ruokkia hädän tullen Pikku prinsessaa kun äiti painelee lenkillä, salilla, jumpassa tai uimassa. Enkä aio tuntea siitä huonoa omaa tuntoa.

 

blogi1.jpg

Kauneus Liikunta Meikki Raskaus ja synnytys