(minun) aknen pahentajat

Postasin vasta aknestani. Postauksessa kerroin lyhyesti aknetaustaani. Nyt voisin kertoa näiden kohta kymmenen vuoden aknetaisteluiden jälkeen itselleni aknea aiheuttavista asioista. Minulla on myös atooppinen ihotyyppi, joka mielestäni linkittyy aknen kanssa. Ajattelen, että kun ihostani puuttuu suojakerros(?), se myös tulehtuu helpommin, kun ilman atopiaa. Huom. En ole lääkäri, kosmetologi tai mikään muukaan ihosairauksien asiantuntija. Kuvaan vain omia huomioitani.

Stressi

Mitä stressaantuneempi olen, sitä huonompaan kuntoon ihoni muuttuu muutaman päivän sisällä stressin alusta. En itse huomaa olevani stressaantunut, koen olevani vain yleensä väsynyt ja kuormittunut. Näinä päivinä olen aika ahdistunut ja naamaan ilmaantuvat finnit vain pahentavat oloani. Tästä syntyy kierre, joka voi pahentua helposti ja kestää pitkäänkin. Yritän opetella tunnistamaan paremmin omia tunnetiloja ja hellittämään, kun olen ylivirittynyt.

Sokeri (ja ruokavalio yleensä)

Mitä huonommin syön, sitä enemmän näppyjä muodostuu. Sinällään en ole huomannut mitään eroa esimerkiksi hyvien rasvojen lisäämisestä, mutta herkuttelu näkyy helposti taas muutaman päivän viiveellä. Suklaa ei kumma kyllä tee samaa minulle, en vain pidä suklaasta. Elämän ironia. 😀 Sokeria tekee mieli, kun on ylikuormittunut. Stressi liittyy siis tähänkin.

Kasvojen klähmiminen

Kasvoihini ei vain kestä koskea aknen ollessa aktiivinen. Jos käsi ei ole juuri hetki sitten pesty ja kosken kasvoihin, on takuuvarmaa, että siihen paikkaan muodostuu finni.

Ihokarvat

Finnejä tulee minulla leukaan ja poskipäiden alapuolelle. Siis sille alueelle, jossa kasvaa sitä vaaleaa hentoa karvaa, jota kuvataan englanninkielisissä maissa mm. käsitteellä peach fuzz. Joka tapauksessa, nämä karvat tukkivat ihosolujani selvästi, sillä iho kirkastuu yleensä parissa päivässä karvojen ajelun jälkeen.

Hikoilun puute

Liikkumattomuus lisää minulla finnejä. Hikoilu ja tietenkin kasvojen pesu taas selvästi helpottavat ihon tilaa.

Likaiset liinavaatteet ja tyynyt

Tyynyliina on vaihdettava vähintään kerran viikossa ja tällöin minun pitää nukkua puhtailla hiuksilla.

Tietyt ainesosat ihonhoidossa ja kosmetiikassa 

Muodikas kookosvesi tekee takuuvarmasti kipeitä kystisiä finnejä. Samoin öljypohjainen meikkivoide aiheuttaa finnejä. Ainesosista en ole koskaan päässyt täydelliseen selvyyteen, että mitkä eivät minulle toimi näiden kahden lisäksi. Arastelen vaihtaa tuotteita, jos olen havainnut niiden olevan ihoni suhteen neutraaleja.

Talvi

Aurinko parantaa akneni. Vain silloin, kun vihdoin suostuin menemään ihotautilääkärille ihoni ei parantunut kesällä. Silloin tilanne oli pahimmillaan ja UV-säteily ei enää auttanut. En suosittele tätä kenellekään, mutta solarium piti monta talvea ihoni melko hyvässä kunnossa. Nyt harmittaa, että kävin solariumissa ihossani tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Hoito

Liian rajujen perusaineiden käyttö, rajut otteet, hankaaminen ja näppyjen puristelu, sekä heikko rasvaaminen huonontavat ihoni kuntoa.

Miten muilla aknen kanssa painijoilla, onko  samoja havaintoja, kun minulla, tai jotain muita? Kuvissa muuten tämän hetken tilannetta meikittä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *