lyhyesti aknestani

Sain ensimmäiset finnit ja aknediagnoosin vasta lukioikäisenä. Silloin käytin yhden paikalliskuurin, kun sain reilusti pikkunäppyjä kasvoilleni. Kuuri poltti ihoni ja valkaisi pyyhkeisiin ja lakanoihin jälkiä. Käytin kuuria muistaakseni puoli vuotta. Se riitti kuitenkin pitkäksi aikaa vaikutuksiltaan  ja ihoni säilyi 2010-luvulle kirkkaana.

Ehdin opiskella yliopistossa yhden lukuvuoden, kunnes iho räjähti. Tai, oikeastaan se kehittyi pikkuhiljaa huomaamatta hormoninäpyistä kystiseen akneen. Olin vuosia iloinen, jos kasvoillani ei ollut kolmea isoa finniä enempää aknea. Tällä tiellä ollaan edelleen.

Kävin YTHS:lla lääkärissä ja sain jonkin antibiootin, joka ei tehonnut. Ostin aknetuotteita apteekin itsehoito-osastolta, kokeilin suolaa ja oliiviöljyä. Samalla hain riittävän hyvin peittävää meikkivoidetta ja sain välillä reaktioita meikkituotteista ja rasvoistakin. Kokeilin maidotonta, sokeritonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Vähensin alkoholin käyttöä.

Lopulta kävin ihotautilääkärillä nelisen vuotta sitten. Tilanne oli jo niin pitkällä, että tarvitsisin ihotautilääkärin mukaan sen pahamaineisen ”rottakuurin”, jota en voi nyt käyttää. En aloittanut sitä silloin lapsihaaveiden vuoksi ja sillä tiellä olen siis edelleen, koska imetän. Sain lääkäriltä paikallisvoiteen ja paikallisantibiootim, jota olen käyttänyt siitä lähtien.

Aknella on ollut eniten psyykkisiä vaikutuksia itselleni ja rahaa on kulunut valtavia määriä niin meikkituotteisiin, kuin  ihonhoitotuotteisiin ja erikoisruokavalioihinkin. Mikään ei lopullista apua tuo ja iholleni on muotoutunut jo syviä arpia. Ne harmittavat ja mietinkin, että haluaisin päästä niistä eroon.

Kymmenen vuoden ajan akne sai minut jättämään tekemättä asioita, joita olisin halunnut.Se sai minut jäämään kotiin ja eristäytymään maailmalta. Vältin sosiaalisia kontakteja, enkä löytänyt riittävän hyviä meikkituotteita peittämään kystisiä aknepalluroita, jotka ovat kipeitä, paisuneita, kuivia ja valtavan punaisia.

Nyt ihoni on paremmassa vaiheessa ja korjailee itsetunnon rippeitäni. En tiedä miten se onnistuu, kun nyt arvet ja uudet ikääntymisen merkit häiritsevät hyvää fiilistä itsestä raskauden muuttaman vartalon lisäksi, mutta yritän parhaani. Akne kuitenkin ilmestyessään vie kehityksen aina mennessään ja lannistaa.

Kiinnostaa kuulla, että onko teillä luottotuotteita akneihon hoitoon tai samoja tuotteita käytössä (tämän hetken suosikkeja kuvissa)? Koska roaccutan ei ole nyt minulle vaihtoehto, olen hyvin halukas saamaan suosituksia.

Kommentit (2)
  1. Akne liittyy käsittääkseni suoliston kuntoon. Itsellä oli nuorena tosi kauan akne ja nykyään ongelmia suoliston kanssa.

    Söin sen roaccutan-kuurin, oli rankka, kuivatti niin rajusti. Sen jälkeen oli jonkin aikaa aivan todella hyvä iho. Sitten finnejä alkoi taas vähän tulla, sillä erotuksella että tiesin tarkalleen mikä ne oli aiheuttanut – suklaa, rasvaiset juustot, suolapähkinät, voi, jne. Nykyään olen jättänyt lehmänmaidon kokonaan pois ruokavaliosta, koska se tuntuisi olevan mulla se pahin aknen aiheuttaja.

    1. Onpa kiva, että ruokavaliosta on löytynyt helpostus! Vaikkakin maitorajoite kyllä voi olla haastavaakin toteuttaa! Olin koko raskausajan täysin maidoton (vähän juustoa kyllä söin) vaikean pahoinvoinnin vuoksi ja se ei kyllä mukavaa ollut. Minulla se ei kuitenkaan harmi kyllä aknea poistanut!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *