Kuka tekee myyntiä?
Tähän kysymykseen vastataan useimmiten: myynti. Tietysti myös johto ja asiantuntijayrityksessä itse asiantuntijat. Vastauksen tähän kysymykseen pitäisi olla: kaikki. Jokainen, joka edustaa yritystä ja on sen palveluksessa, tekee yritykselle myyntiä. Ei voi olla. Eihän esimerkiksi taloushallinto tai ulkoistettu siivousyritys tee yritykselle myyntiä. Kylläpäs.
Taloushallinto on yrityksessä se, joka pitää huolta esimerkiksi yrityksen laskutuksesta. Ei ole tavatonta että yrityksissä nämä asiat saattavat olla esimerkiksi toimimattomien toiminnanohjausjärjestelmien tai vaihtuvan henkilöstön vuoksi niin sanotusti retuperällä. Laskuja tulee ja menee, mutta ei täsmällisesti, eikä tarkasti. Huolimaton asiakaspalvelu aiheuttaa sen, että joudutaan antamaan alennuksia tai ”unohtamaan” laskuja. Nämä ovat pois myynnistä ja pitkällä tähtäimellä liikevaihdosta. Liioittelua. Kyllä tällaiseen puututtaisiin.
Miksi puututtaisiin? Kuka puuttuisi? Nämähän ovat juuri niitä asioita, joiden oletetaan sujuvan – perusasioita. Olisi noloa tunnustaa, että nämäkin asiat vaikuttavat. Jos taas siivousfirmaa ei ole tai siitä säästetään, se näkyy asiakaspalvelun laadussa. Kuluttajapuolella se voi tarkoittaa esimerkiksi epäsiistiä liiketilaa, B2B-puolella neuvotteluhuonetta, jossa tekokukkien väri on harmaa. Mutta eiväthän tällaiset asiat voi vaikuttaa myyntiin. Eivätkö? Etkö ostaisi mielummin tuotetta viihtyisässä liiketilassa tai sopisi kauppoja puhtaassa neukkarissa? Vastauksesi täytyy olla kyllä.
Mutta mihin sitä siivousfirmaa enää tarvitaan, kun kauppa siirtyy verkkoon? Niinkö. Yrityksellä siis voi olla hienot mobiiliverkkosivut, mutta lupausta ei tarvitse lunastaa kasvotusten. Myynti on niin paljon muutakin kuin sitä, mitä tapahtuu myyjän ja asiakkaan välillä. Tämä on ihan selvää, mutta kyllä sen tuloksen tekevät ne, joilla on vastuu sitä tehdä. Niin vastuu. Vastuunkantajat toki keräävät suurimmat voitotkin, mutta unohdetaanko tässä mikä potentiaali muissa on? Se firman aulaemäntä tai se alipalkattu harjoittelija puhelinvaihteessa voivat olla ensimmäisiä kontakteja asiakkaaseen. Ennen kuin on ehditty jo kohta harvinaista paperista käyntikorttia sujauttaa, tietää asiakkaasi sinusta jo kaiken. Perusasioita. Kyllä nämä tiedostetaan. Meillä arvostetaan kaikkia työntekijöitä. Hienoa. Miten se näkyy? Onko heille muistettu kertoa se?
Digitaalisena aikakautena käydään jatkuvaa vuoropuhelua vastaanottajan ja lähettäjän välillä. Kaikki signaalit huomioidaan. Tahalliset ja tahattomat. Ja kaikki vaikuttaa myyntiin. Tätähän on mahdoton hallita. Aivan. Mahdoton hallita, muttei toteuttaa. Pitää vain muistaa, että vaikka itse olisi huippumyyjä, mutta kaveri vieressä vain hallinnollinen kuluerä, niin loppujen lopuksi jokaisen panosta tarvitaan. Kilpailu on ankaraa alalla kuin alalla. Eivätkö ne pärjää parhaiten, joilla kaikki resurssit on hyödynnetty?
Ajatusta vielä pidemmälle vietynä myös asiakkaat tekevät myyntiä. Heidän suosittelunsa voivat parhaimmillaan poikia lisämyyntiä. Sitten tulevat tietysti myös sidosryhmät ja ylipäätään kaikki tahot ja henkilöt, jotka ovat jollain tavalla tekemisissä yrityksen kanssa. Mutta johonkin pitää vetää raja. Miksi? Eikö kaikkia tule kohdella kuten asiakkaitasi. Koska kaikki tekevät myyntiä.