Paitapusero, as it should be

Reilu viikko sitten saamani työhaastattelupyyntö laittoi puhtia tämän tytön vaatehuoltoon ja garderobin uudistukseen, sillä yhdellä sanalla kuvaten perusvaatteni ovat olleet jo pitkään kunnossa ”kulahtanut”. Ostoslistalleni päätyi siis kokonainen vaatekerta. Päätin kuitenkin uusien vaatteiden lisäksi laittaa vanhat niin hyvään kuntoon kuin suinkin saan. Seuraavaksi kerron sitten vinkkejä, joilla saan paitapuseroni uskomattoman hyvännäköisiksi, tuntoisiksi ja rypyttömiksi.

1. Aloita liotuksella ja tahranpoistolla. Itse suosittelen Vanish Oxi actionia kokeiltuani sitä hyvin tuloksin. Valkoiset vanhat paitapuseroni kirkastuivat, ja kauluksiin pesun jäljiltä jääneet meikkivoidetahrat sekä rinnuksille pesuista huolimatta jämähtäneet kahviroiskeet lähtivät nätisti pois jo ennen pyykinpesukoneesen laittamista. Valkoisille suosittelen 4-6 tunnin liotusta mikäli kyseessä on täysin puuvillaiset kauluspaidat, ja polyesteriä ja/tai elastaania sisältäville paitapuseroille riittää 2-5 tuntia. Värillisille kauluspaidoille (ja muille vaatteille) suositellaan purkin kyljessä korkeintaan tunnin liotusta, mutta sanoisin että myös pitempään niitä voi pitää jos vaan muistaa valvoa, ettei vaatteesta lähde väri. Kyseinen tökötti kun sisältää aika paljon valkaisevia ainesosia, jolloin on valmistauduttava henkisesti siihen että väri vaalenee hieman väistämättä. Värillisiä paitapuseroja ei kannata laittaa 8 litraan vettä kahta enempää, ellei halua läikikkäästi haalennutta tulosta.

2. Pese pesukoneessa hienopesuohjelmalla 30-40 asteessa. Pesuainetta tarvitset puolet normaalista määrästä, sillä äskeinen liotus puhdisti kyllä. Pesuaineen idea on nyt jättää mukavampi tuoksu ja pestä Vanishin/ muun tahranpoistoaineen jämät pois. Hienopesuohjelma ehkäisee kankaan pinnan kulumista ja rypistymistä, sekä kauluksessa, rannekkeissa ja nappilistassa olevien tukikankaiden irtilähtöä, joten suosittelen sen käyttöä joka kerta kun peset paitapuseroitasi.

3. Laita vaate kuivamaan hengarille ja oio saumat, rannekkeet ja kaulus huolellisesti vetämällä ne suoriksi. Tämä vähentää huomattavasti aikaa, joka menee silittämiseen saumojen, kauluksen, taskujen ja rannekkeiden kohdalta.

4. Valmista silityssuihke. Ota esimerkiksi vanha lämpösuojasuihkepullo, joka levittää nesteen sumumaisena suihkauksena. Pese vanhat ainejämät pois, ja laita sitten teelusikallinen (5 ml) huuhteluainetta kahteen desilitraan lämmintä vettä. Sekoita hyvin! Silityssuihke toimii ikään kuin suojana kankaalle. Sen kanssa silittäessä kangas pysyy pitempään sileänä, ei ime niin kovasti kosteutta ja likaa itseensä sekä estää sähköistymistä. Suihkeen käyttö ei käy silkkisille paitapuseroille vesitahravaaran takia, eikä huuhteluaine elastaania sisältävien paitojen silitykseen. Silitä silkkipaidat ilman vettä hoito-ohjelapun mukaan ja elastaania sisältävät paidat pelkällä vedellä. Sininen huuhteluaine huijaa paitapuserot vielä aavistuksen valkoisemmiksi 😉

5. Tarkista ettei raudan pohja ole likainen! Voin taata ettet halua rautaan kiinnipalaneesta liasta tai tukikankaasta tahroja puhtaisiin puseroihin.

6. Aloita silitys hihoista. Mikäli käytät silityssuihketta, et tarvitse raudan höyrytoimintoa. Käännä paita aluksi nurin päin ja sumuta rannekkeet hieman kosteiksi, silitä. Silitä loput hihasta käyttäen taas aavistuksen silityssuihketta, vähemmän kuin rannekkeen kohdalla riittää mainiosti. Suihketta tarvitsee vain silittämättömille kohdille, älä lisää sitä enää sen jälkeen kun olet jo silittänyt kohdan.

7. Etene mahdolliseen kaarrokkeeseen. Jos sitä ei ole, silitä seuraavaksi etu ja takakappaleet luonnollisesti nurjalta puolelta. Pidä kangas kokoajan kevyen kosteana, ja ikäänkuin ”kuivaa” kangas muotoonsa raudalla.

8. Silitä kaulus käännettyäsi pusero taas oikeinpäin. Näin varmistat, että kääntyvä kaulus näyttää hyvältä pukiessasi vaatteen päälle, ja raudasta tuleva silitysjälki (=saumavarojen painaumat) jäävät kauluksen alle.

9. Leikkaa roikkuvat langanpätkät pois ja tarkista nappien kiinnitykset. Nyt on oikea aika ommella ne paremmiksi, mikäli ne repsottavat tai ovat lähdössä/lähteneet irti.

10. Käytä teippirullaa mikäli tarpeen. Älä enää tämän jälkeen silitä paitaa, ellet halua että mahdolliset kankaaseen siirtyneet liimajämät jäävät paitaasi ikuisiksi ajoiksi.

Omista paidoistani tuli näin käsiteltyinä jälleen oikein käyttökelpoisia, joten suosittelen tätä puuhaa sinulle lämpimästi mikäli tili näyttää turhan tyhjältä uusien paitojen ostamiseen ja vanhat kaulauspaitasi uhkaavat joutua kirpputorille tai kierrätykseen.

Muoti Sisustus Trendit