Eläinten teurastaminen Suomessa
Elätkö siinä harhaluulossa, että Suomi on jonkinlainen tuotantoeläinten onnela?
Suomessa teurastettiin esimerkiksi vuonna 2021 yhteensä yli 86 miljoonaa eläintä.
Lihaa syövät ihmiset kuvittelevat jostain syystä, että ihmisillä on oikeus kasvattaa muiden lajien eläimiä siinä nimenomaisessa tarkoituksessa, että eläimet aiotaan tappaa. Eläimet siis syntyvät ainoastaan kuollakseen eli tullakseen teurastetuiksi. Ne syntyvät ainoastaan sen vuoksi, että ihmiset haluavat syödä niiden ruumiita, eikä niiden elämälle anneta muuta arvoa. Kyse on vain rahasta ja vain ihmisten mieliteoista.
Tämä pätee aivan samalla tavalla niin ei-luomutuotantoon kuin luomutuotantoonkin: KAIKKI tuotantoeläimet kasvatetaan hyödynnettäviksi ja tapettaviksi riippumatta siitä, millaisia väitteitä niiden elinoloista esitetään. Eikä tämä siis koske ainoastaan lihantuotantoa, vaan myös maidontuotantoa, jossa lehmät lähetetään teurastettaviksi heti, kun ne eivät enää kykene lisääntymään jatkuvasti ja tuottamaan tarpeeksi maitoa. Kaikki tuotantoeläimet kokevat täsmälleen saman kohtalon ihmisten käsissä.
Eivätkä teurastettavien eläinten määrät ole vähäisiä, vaan aivan käsittämättömän suuria. Ruokaviraston (1) mukaan suomalaisissa teurastamoissa teurastettiin vuonna 2021 noin 82 miljoonaa broileria, 1,9 miljoonaa lihasikaa, 920 000 kalkkunaa, 570 000 broileremoa, 260 000 nautaa, 50 000 lammasta, 35 000 emakkoa, 8 800 sorsaa, 4 600 hanhea, 1 000 kanaa, 3 000 ankkaa, 780 hevosta ja 750 vuohta.
Laitan tämän tyrmistyttävän luvun vielä uudestaan: Suomessa teurastettujen eläinten yhteenlaskettu määrä oli vuonna 2021 noin 86 200 000 eläintä, siis 86,2 miljoonaa eläintä.
Tuotantoeläimiä ei teurasteta silittelemällä – ei edes luomutuotannossa. Kaikki tuotantoeläimet teurastetaan samoissa teurastamoissa ja samoin menetelmin. Teurastettavat eläimet tainnutetaan pulttipistoolilla tai sähkö- tai kaasutainnuttimella, ja sen jälkeen niiden kaulavaltimot katkaistaan, jolloin eläimet kuolevat verenhukkaan (1). Jostain syystä ajatellaan siis niin, että jos eläin ei ymmärrä eikä tunne sitä, kun se tapetaan, sen elämän päättäminen ainoastaan rahan ja ihmisten mielitekojen vuoksi on ihan normaalia.
Ei se ole.
Erikoista on myös se, kuinka suljetuissa oloissa teurastamot voivat toimintaansa harjoittaa. Teurastamot nimittäin valvovat toimintaansa omavalvontasuunnitelman avulla: kukaan ulkopuolinen henkilö, teurastamoissa olevia viranomaisia lukuun ottamatta, ei pääse seuraamaan teurastamojen käytäntöjä eläinten pidosta ja tainnutuksesta (1).
Uskotko, että yksikään Suomessa vuosittain teurastettavista kymmenistä miljoonista eläimistä ei koskaan kärsi ihmisten käsissä? Vai eikö sillä mielestäsi ole mitään väliä? Luuletko, että ihmisellä on oikeus antaa eläimelle elämä – erittäin lyhyt elämä kyseenalaisissa oloissa – ainoastaan siinä nimenomaisessa tarkoituksessa, että eläin aiotaan tappaa?
LÄHDE 1: Ruokavirasto (2023). Usein kysyttyä teurastuksesta. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-hyvinvointi/elainsuojelu-teurastuksessa-ja-lopetuksessa/usein-kysyttya-teurastuksesta/ [viitattu 15.8.2024]