Kiehtovat unet

Paras ystäväni, joka yleensä näkee vain arkisia, jopa tylsiä unia, näki unta talosta. Hän harhaili talon sisällä ja etsi ulospääsyä. Huoneet olivat upeita ja katossa kattokruunu. Ihmisiäkin siellä oli, mutta ystäväni ei tuntenut heitä. Lopulta kaikki yhdistivät voimansa löytääkseen ulko-oven ja kyllä sellainen löytyikin, mutta kukaan ei tahtonut astua ulos. Ilmeisesti kaikille riitti tieto, että he halutessaan voivat poistua, mutta pakottavaa tarvetta siihen ei ollut.

Olin ihmeissäni. Voiko unitalossa olla muita ihmisiä? Voiko talo olla mukava, suorastaan upea, ilman venyviä varjoja, ahdistavaa tunkkaisuutta ja kauhua? Minun unissani talo esiintyy aina samanlaisena: se on romahduspisteessä, pimeä, aavemainen, ja minä ryntäilen siellä täydessä paniikissa ryömien, koska jokaisen löytämäni käytävän katto laskee alaspäin, kunnes joudun survomaan kehoani pitkin ahtaita tunneleita. Huoneiden väliset ovet ovat niin pieniä, että niistä mahtuu vain pää, mutta läpi on ahtauduttava jos mielii pysyä hengissä. Ulospääsyä en ole koskaan löytänyt. En usko, että sellaista edes on. Mutta minua on kyllä vaaninut joku omituinen näkymätön uhka jossain pimeyden keskellä. Yleensä olen kuitenkin täysin yksin ja ahdistunut. Erittäin, erittäin ahdistunut.

Onneksi en ole enää aikoihin nähnyt niitä unia. Virtaava vesi ja talo ovat kaksi elementtiä, joiden esiintyminen unissani johtaa aina piinaan tai paniikkiin.

Luin, että unitalo edustaa ihmisen henkistä tilaa. En tunne olevani henkisesti yhtä karmeassa hapessa kuin unitaloni on ollut, vaikka varmasti patoumia löytyykin. Ystäväni talo edusti mielestäni hänen henkistä tilaansa vallan mainiosti. Hän on optimisti. Voin hyvin kuvitella, kuinka ystäväni unitalossa roikkuu kristallikruunuja, on ikkunoita, valoa, ja positiivinen tunne siitä, että ovi on kyllä olemassa. Pitää vain etsiä ja löytää.

Minä olen realisti. Jos päälleni on romahtanut kartano, en usko, että on olemassa ulospääsyä. Yritän vain pysyä liikkeessä ja selviytyä.

Millainen on sinun unitalosi? Kuvastaako se mielestäsi psyykettäsi, henkistä kuntoasi, sieluasi?

puheenaiheet ajattelin-tanaan mieli
Kommentit (3)
  1. Minä olen viime aikoina nähnyt vain tressi unia. Mutta ajoittain myös merkityksellisiä unia , joissa yhteen taloon palaan usein , kyllä se on jonkinmoinen kurkistus sisäiseen maailmaani

    1. Sen verran utelias olen, että on aivan pakko pyytää sinua vähän kuvailemaan unitaloasi. Näetkö talon ulkopuolta ollenkaan ja jos näet, millainen se on? Sataako ulkona vai paistaako aurinko? Ovatko talon huoneet tilavia vai ahtaita? Onko siellä valoja? Onko muita ihmisiä (koska ilmeisesti siellä voi ihmisiä olla…)? En minä tähän uniasiaan niin syvällisesti usko, että tekisin psyykkeestäsi mitään syväluotaavaa analyysia. Olen vain kiinnostunut tietämään, millaiselta muiden taloissa näyttää ja millaisia elementtejä siellä on, koska oma unitaloni on niin pimeä, ettei siellä erota edes huonekaluja, jos niitä edes on.

      1. Usein vahvemmissa unissani toistuu tietyt tilanteet ja paikat. Kun näen talosta unta, se usein se sama tietty todellinen talo elämäni varrelta, sillä talolla tai lähinnä tietyllä ihmisellä on ollu merkitystä elämässäni, tämä ihminen ei ole siellä mutta tiedän että se on hänen kotitalonsa. Joskus siellä on ihmisiä, satan itse olla kellarissa ,yläkerrassa, joskus keskikerroksessa, koskaan ei ole täysin pimeää, kellarissakin on valoa sekä ikkuna josta tulee päivänvaloa, mielikuva säästä on utuinen ja lämmin kesäpäivä, ehkä iltapäivä valon perusteella.kuinka rysähtänyttä siellä on ,niin se on aikalailla samaa miltä minusta tuntuu hereillä ollessani. Usein tämän unen jälkeen seuraa jotain huomattavaa ihmissuhteissano, usein yhteydenotto.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *