Sylvialle

Vakinaiselta tavarantoimittajalta saapui lähetys päivän varoitusajalla.  Lucaffen Mamma Lucia-pavuista keitetyn espresson lähdössä on tavallisen hyvän robusta-vahvan presson vähän tunkkainen potku.  Loppu ja jälkimaku kääntyy makeaan ja karvasmanteliin.  Sencha Greenhorn maistuu raikkaalta jääteeltä kuumanakin.

resurbean.jpgkirja, Leo Tolstoi Ylösnousemus, Werner Söderström 1926 / kahvipapu, Lucaffe Mamma Lucia / irtotee, Sencha Greenhorn / muisti, Samsung / hopeatahna, Arctic Silver 5 / kahva, De’Longhi 

Ylläolevan Ylösnousemuksen hankin taannoin huutokaupasta siinä toivossa että se olisi Juho Hollon soljuvasti suomentama, kuten saman ikäinen (1924) niin ikään WS:in kultapainama Tolstoin Sota ja rauha. (Pinossa ja alla.  Saattaa sisältää juonipaljastuksia)

sylviallr3.jpg

Joitakin kesiä sitten, luku kerrallaan Natašan, Sonjan, Andrein, Pierren ja muiden elämistä, vilkkaista kodeista, menetyksistä, rakkauksista, kuoleman kohtaamisista ja kasvusta tuli itselleni tärkein romaani-kirja, ja Tolstoista partainen esikuva, joka näytti ymmärtävän elämää ja ihmistä kaikissa vaiheissaan.  Hän ei tehnyt sitä leikkaavalla tyylillä kuten klassiset jenkkikirjailijat, tai yrittänyt selittää ja esitellä sivistystään kuten saksalaiset, vaan kirjoitti elämää nuoteissa kuin se oli, oli ollut ja on tullut olemaan.  Luin kirjan alunperin toisesta kappaleesta, joten vanha merkintä ”Sylvialle!” tuli nyt selaillessa yllätyksenä vastaan.

”not a novel, even less is it a poem, and still less a historical chronicle”

Sota ja rauha on sinfonia tai vigilia, jonka hahmottaa sellaiseksi vasta lopussa.

 

kulttuuri kirjat ruoka-ja-juoma trendit
Kommentit (3)
  1. oi mikä blogi! pistin seurantaan.

    1. Kiitos! Olin juuri aikeissa kommentoida tuota Céline: Niin kauas kuin yötä riittää -postausta: olisi  jäänyt huomaamatta ja lainaamatta ilman.

      1. hei, kiva jos innosti, se on jumalaisen kaunis kirja.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *