Työharjoitteluun hakeminen ja kesätyöt
Tämä teksti käsittelee työharjoitteluun hakemista ja samaan aikaa kesätyön saamisesta ja kesätöistä pääasiassa. Tässä kirjoitan omia kokemuksia työharjoitteluun hakemiseen ja kesätöistä.
Työharjoittelu on meidän ammattikoulussa kakkosen syksyllä ja kolmosen keväällä, jos menee koulun suunnitelman mukaan. Työpaikan hakeminen voi joillekin olla aluksi vaikeaa. Onneksi työpaikan hakemiseen saa apua kouluista ja netistä. Työharjoittelun löytäminen on vaikeaa alaikäisenä ja myös vaaditaan yleensä ammattitaitoa tai työkokemusta aikaisemmin. Ainoastaan nuorempana saa työkokemusta kesätöistä ja työelämään tutustumisjakson. Minun mielestä yritykset pitäisi lähtee mukaa siihen, että tekee yhteistyötä koulujen kanssa. Yritykset saisi työharjoittelijoita ja koulu voisi antaa oppilaita työharjoitteluun, mutta sinne voisi myös samalla hakea. Joten oppilaat saisi harjoitteita työnhakua. Työharjoitteluun pääseminen ensimmäisen vuoden päästä on vaikeaa, koska kokemusta ei ole niin paljoa ja jotkut yritykset haluavat saada sellaisen työharjoittelijan, joka on suorittanut opinnot loppuun, eli on viimeisellä työharjoittelujaksolla.
No niin, kun ollaan puhuttu työharjoittelusta, nyt on hyvä aloittaa puhuman kesätöistä. Alaikäisenä on vaikea saada työtä. Tienaa ja tutustu työelämään ei oteta ammattikoululaisia vaan ne ottaa peruskoululaisia ja lukiolaisia, minun mielestä se on väärin, koska ei voi tehdä noin selvää rajaa lukiolaisten ja amislaisten kanssa. Mihin amislaiset pääsee kesätöihin, koska niihin joihin voi amislaiset hakee niin voi lukiolaiset ja kumman ne valitsevat sen joka, on ollut työelämässä, muutan viikon vai se joka ei ole päässyt mihinkään. Kyllä mä tajuan, että voi ne valita amikselaisenkin, koska hänellä voi olla koulutusta jotenkin. Mutta se on vaikeaa amikselaisille löytää sopivaa paikkaa. Mutta kyllä tää tilanne muuttuu varmaan, kun tästä asiasta puhutaan enemmän ja otetaan esille, jotta tähän puututaan.