Criminal Minds: Another season, another new agent

aisha_tyler_criminal_minds.jpg

Criminal Minds -rikossarjassa tapahtuu jälleen miehistönvaihdos, kun tiimiin liittyy Aisha Tyler. Suurelle yleisölle Tyler on tuttu Archer-animaatiosta, The Talk -paneelikeskusteluohjelmasta sekä Ghost Whisperer -sarjan alkutaipaleelta. Myös stand-up -koomikkona tunnettu Tyler tullaan näkemään Criminal Minds:issä psykologi Tara Lewisin roolissa, muuttaen täten hiukan tiimin agenttien perustaustatarinaa. Tämä uusi roolitus tarkoittaa valitettavasti sitä, että sarjasta poistuu porukkaan erittäin hyvin istunut Jennifer Love Hewitt, jonka toinen raskaus muutti tähden aiottua sitoutumista sarjaan. CM:ssä nähdäänkin varsinainen Ghost Whisperer -vaihdosta läpy, sillä Hewitt ja Tyler tähdittivät sarjaa yhdessä!

a.j._cook_criminal_minds.jpg

Criminal Minds:in tekijöillä on muitakin haasteita sarjan syksyllä alkavalla 11. tuotantokaudella, sillä agentti Jennifer Jareauta näyttelevä A.J. Cook on myös raskaana! Itse asiassa Cook sai toisen lapsensa juuri tässä menneellä viikolla, kun pieni Phoenix Sky -poika syntyi päivä äitinsä syntymäpäivän jälkeen. Cookin ensimmäinen raskaus ja sen tulos nähtiin sarjassa, sillä tähden oma esikoispoika Mekhai Allan Andersen näyttelee sarjassa  JJ:n suloista Henry-poikaa. Samalla kaavalla todennäköisesti jatketaan, sillä 10. kauden lopussa JJ paljasti Reidille kauan odotetun toisen lapsen olevan tulossa. Aisha Tylerin uusi rooli onkin suunniteltu korvaamaan sekä Hewittin lähdön että Cookin äitiysvapaan, minkä takia on outoa, että rooli ei ole varsinaisesti vakituinen. Tylerin rooli on titteliltään ’recurring character’ eikä ’series regular’, viitaten vahvasti roolituksen väliaikaisuuteen. Tuo tiimin kuudennen agentin paikka on muutenkin ollut kovin tuulinen Paget Brewsterin (Emily Prentiss) lähdön jälkeen, ja sitkeät huhut kertovat emokanava CBS:llä olevan suuria ongelmia naisnäyttelijöiden asianmukaisen kohtelun kanssa. Sarjan showrunner Erica Messer kertoo Hewittin olevan tervetullut takaisin sarjaan koska vain, ja siihen jätettiin mahdollisuus myös juonellisesti.

anna_gunn_criminal_minds.jpg

Toinen muutos koskee Criminal Minds:in spin-off -sarjaa Criminal Minds: Beyond Borders. Suurella rummutuksella sarjan toiseksi päähenkilöksi kiinnitetty (ja backdoor pilot -jakson ainoa uusi naishahmo) Breaking Bad:in Anna Gunn on poistunut sarjasta ennen sen varsinaista alkua. Syyksi sanottiin perinteinen ’creative reasons’, mikä on samanlainen vakioselitys kuin tähtien avioerojen yhteydessä nähtävä lakitermi ’irreconcilable differences’. Syynä voi oikeasti olla taiteelliset seikat tai esimerkiksi aikataulut, mutta usein kyseessä voi olla myös henkilökemiat joko näyttelijöiden kesken tai näyttelijän ja tuottajien välillä. Tämän uutisen tultua julki Twitterissä ainakin näkyi fanien olettamus siitä, että tämä on jälleen yksi osoitus emoyhtiön piilosovinismista tai -seksismistä. Sekä Criminal Minds että sen aikaisempi spin-off Criminal Minds: Suspect Behavior ovat miestähtien hallinnassa (Thomas Gibson, Joe Mantegna, Forest Whitaker), ja naishahmot on tykätty pitää tiukasti sivuosissa. Gunnin hahmon piti olla periaatteessa toinen sarjan päähenkilöistä Gary Sinisen hahmon rinnalla, ja Gunnin poistuttua sarjasta ilmoitettiin, että Sinise ei tarvitse rinnalleen toista vastaavaa hahmoa. Gunnin hahmoa ei siten roolitettu uudelleen, vaan sarjaan kiinnitettiin kolmen miesroolin rinnalle yksi naispuolinen riviagentti sekä naispuolinen kuolinsyyntutkija. CBS kanavan johtaja kommentoi asiaa TV Linelle näillä sanoilla:

“Gary [Sinise] is sort of larger than life and [as Jack Garrett] he filled a lot of the same [needs as Gunn’s character]. But we’re actually going to be adding a couple of new characters” that “speak more to the needs of the franchise.”

Itselleni asiassa loistaa se fakta, että Gunn olisi ollut heittämällä suurin ja arvokkain naistähti, mitä CM-sarjoissa on koskaan nähty, ja hän lähti sarjasta kohtuullisen mystisesti. Hänen nimensä yksinkertaisesti jätettiin pois sarjan näyttelijälistasta, kun CBS ilmoitti keväällä ottavansa sarjan varsinaiseen tuotantoon. Yksittäisenä asianahan tämä ei olisi mitään huomionarvoista, mutta CM-naisnäyttelijöiden aikaisemman kohtelun huomioon ottaen hiukan epäilyttää. Viidennen kauden jälkeenhän sarjan ainoat naisagentit Cook ja Brewster erotettiin tylysti, jotta sarjaan saataisiin uutta säpinää. Brewster pakotettiin myöhemmin sarjaan takaisin sopimuksellisiin syihin vedoten, ja Cook tuotiin myös takaisin, molemmat todennäköisesti fanien äänekkäiden vastalauseiden takia. Criminal Minds:issa toistuu mieskeskeisyys jo ihan promomateriaaleissa, jossa naiset ovat kirjaimellisesti sysätty sivuun. Itseäni nämä jatkuvat huhut sarjan emokanavan syrjivästä asenteesta harmittavat hirveästi, sillä sarjan näyttelijät puhuvat jatkuvasti olevansa kuin yhtä suurta perhettä, ja ongelmia ja eripuraa tuodaan heille aivan turhaan yläpuolelta. Hei, CBS:n pomot, ryhdistäytykää!

Video: Watch a supercut of Morgan and Garcia’s pet names

Tämä yllä oleva Morganin ja Garcian toistensa hellittelynimiä täynnä oleva videokooste muistuttaa onneksi siitä kaikesta hauskuudesta, mitä Criminal Minds -sarjassa on sen kaiken draaman ja kauheuden keskellä! Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tästä koosteesta puuttuu moni Garcian mielikuvituksellisemmista lausahduksista Morganille, joten toivottavasti joku tekee uuden koosteen piakkoin. 🙂

 

 

Kuvat: Aisha Tyler, A.J. Cook, CBS.

Kommentit (1)
  1. Me ollaan pidetty tosi pitkä tauko tämän sarjan kanssa, koska meitä alkoi kyllästyttää se tietynlainen kaavamaisuus, joka tämäntyyppisissä rikossarjoissa aina on. Ja mulla jotenkin raskaus-, imetys- ja ties mitkä äitiyshormonit ovat tehneet tässä viime vuosina sen, etten ole pitkään aikaan oikein kestänyt mitään väkivaltaista tai liian jännittävää (monet GoT-kohtauksetkin skippasin ja pyysin miestä kertomaan sitten, kun voi taas katsoa). Mutta nyt tuli pitkästä aikaa sellainen olo, että bring it on, I can take it! 😀 itse asiassa tuli vähän ikävä noita hahmoja, kun oon kuitenkin monta kautta tätä sarjaa seurannutkin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *