Golden Globes 2014 Nominations: who will shine and who will whine?

Tämän(kin) vuoden ihana juontajapari Amy Poehler ja Tina Fey (Kuva: NBC)

Eilen julkistettiin Golden Globes 2014 -ehdokkaat, ja yllätyksiä riitti sekä hyvässä että pahassa! Golden Globes -palkinnot myöntää Hollywood Foreign Press Association (HFPA), joka koostuu amerikkalaisen viihdekulttuurin parissa työskentelevistä ulkomaisista toimittajista. Hienosta nimestään huolimatta HFPA koostuu n. 90 jäsenestä, joten se ei ole lähelläkään esimerkiksi Oscareiden (yhteensä n. 6000) tai Screen Actors Guild -palkintojen (n. 100 000) äänestäjämääriä. Golden Globes -gaalaa pidetään kuitenkin tärkeänä indikaattorina tärkeintä eli Oscar-gaalaa ajatellen, joten huomiota ja mielenkiintoa se saa osakseen joka tapauksessa. Ongelma Golden Globes -palkinnoissa on niiden helppo saatavuus; toisin sanottuna, HFPA on tunnettu korruptoituneisuudestaan. Esimerkiksi vuonna 2011 elokuvat Burlesque ja The Tourist saivat ehdokkuuksia, jotka vaikka omalla tavallaan hyviä elokuvia eivät noin yleisesti ole lähelläkään pääsyä tämänkaltaisiin gaaloihin ja ehdokkuuksiin. Yleisesti viihdelehdistössä huhuttiin lahjonnasta näiden kahden elokuvan tuotantoyhtiöiden (tai oikeastaan levitysyhtiöiden) suhteen, ja muistan lukeneeni tuolloin jostain (muualtakin kuin Ricky Gervaisin ao. videosta), että HFPA:n jäseniä lennätettiin vip-treatmentillä Las Vegasiin Cherin show’ta katsomaan (and lo and behold, Cherhän sai ehdokkuuden paras laulu -kategoriassa). Vuoden 2011 juontaja Ricky Gervais repi ehdokkuuksista hyvää ja asiaankuuluvaa huumoria.

Ongelmallisuudestaan huolimatta Golden Globes -gaala on hyvää viihdettä. On ehkä hiukan hassua sanoa äskeisen paasauksen jälkeen, että minua ei oikeastaan haittaa HFPA:n mahdollinen korruptoituneisuus. Kuten australialainen toimittaja Stephanie Bunbury tiivistää, ”The industry benefits from the promotional opportunity the Globes provide and, in the end, that is what counts.” Golden Globes -palkinnot kuuluvat erottamattomana osana alkuvuoden palkintogaalasumaan, ja nämä tapahtumat ruokkivat itse itseään promotessa Hollywoodin uusimpia tuotoksia. Joskus nämä palkinnot osuvat oikeaan, ja toisinaan eivät. Tärkeämpää on mielestäni niiden viihdearvo ja kaikki se oheistoiminta! Rakastan, toki, seurata palkintojen ehdokkuuksia ja voittajia, mutta yleisesti rakastan näiden palkintogaalojen tunnelmaa. Golden Globes -gaalassa Hollywoodin suosituimmat istuvat rennosti pyöreissä pöydissä elokuvittain ja tv-sarjoittain jaoteltuina, joten kaikilla on yleensä mieluista pöytäseuraa. Ohjelman tullessa mainoskatkolta voidaan nähdä julkkisten huutelevan vieraisiin pöytiin ja juttelevan tuttavien kanssa. Tässä gaalassa on jotenkin rennompi tunnelma kuin muissa gaaloissa; tiedä häntä johtuuko tunnelman rentous viihdeihmisten välinpitämättömyydestä HFPA:n suhteen, mutta minä haluaisin kovasti ajatella rentouden johtuvan juurikin tuosta intiimimmästä set-upista, jossa ollaan kuin yhtä suurta perhettä tiukan pönötyksen sijaan. Tässä perhetapahtumassa näyttelijät ja ohjaajat tuntuvat myös aidosti iloitsevan tuttaviensa voitoista, ei pelkästään omistaan.

http://www.youtube.com/watch?v=-6BW3QWfJpc

Kenen voittomahdollisuudesta olen innoissani? Koko ehdokaslistan voi katsoa HFPA:n virallisilta Golden Globes -sivuilta (tai miltä tahansa viihdesivustolta). Golden Globes -palkintoja jaetaan sekä television että elokuvien saavutuksille, ja näistä molemmat on jaettu myös komedia- ja draamakategorioihin. Tämä tekee gaalasta myös katsojaystävällisemmän, sillä varsinkin komediapalkintojen kiitospuheissa nähdään hienoja hetkiä! Draamakategoriat ovat myös välillä erittäin *yawn*, sillä vaikuttavuudestaan huolimatta niistä ei saa hirveän vetävää palkintogaalaa aikaiseksi. Omia suosikeitani tämän vuoden (tai siis 2014) tv-ehdokkaista on:

 • Taylor Schilling, Orange Is the New Black (Best Actress in a Drama Series)
 • Monica Potter, Parenthood (Supporting Actress)
 • Hayden Panettiere, Nashville (Supporting Actress)
 • Tatiana Maslany, Orphan Black (Best Actress in a Drama)
 • Michael Sheen, Masters of Sex (Best Actor in a Drama)
 • The White Queen -minisarjan kolme ehdokkuutta.

Golden Globes -ehdokkuudet tarjoavat hiukan vaihtelua muiden vastaavien gaalojen ehdokkuuksille, ja hyvä niin! Jos joudun katsomaan yhdenkin ehdokaslistan, jossa toistuu vain juliannamarguelisit, elisabethmossit ja julialouisdreyfusit, kiljun sisäisesti. En väitä, etteivätkö nämä kaikki näyttelijät ansaitsisi ehdokkuutensa ja palkintonsa, mutta vaihtelu virkistää, ja tässä asiassa HFPA onnistuu! Muutama vuosi takaperin Katey Sagal voitti parhaan draamasarjan naispääosapalkinnon Sons of Anarchy -sarjasta, ja viihdemedia kohahti kohtalaisesti. Vuoden 2014 gaalassa voisin kuvitella standing ovationin Monica Potterille, jonka hiljaisen pyyteetöntä roolityötä Parenthoodissa on kehuttu jo kauan, mutta varsinkin viimeisen kahden kauden juonikuvioiden takia. Haluaisin myös parhaan naispääosan draamassa menevän Taylor Schillingille, ja perinteisen ehdokasesittelyn kohdalla voisi näyttää Taylorin esittämän Piperin reaktion Crazy Eyes -hahmon ”chocolate and vanilla swirl” -rallatteluun. Behind the Candelabra -elokuvan ehdokkaat Matt Damon ja Michael Douglas voisivat myös ehdottomasti tulla ojentamaan palkinnon täysissä roolihahmojensa asuissa mainitsematta tätä outoutta millään tavalla (tämä elokuva on mielenkiintoisesti ’TV Movie’ -kategoriassa, vaikka Suomessa pyörikin ihan elokuvateattereissa).

TV Award Show Season is almost upon us! Tässähän jo ihan innostuu! Luvassa on varmasti, siis, useampikin postaus näihin palkintogaaloihin liittyen, ja taidanpa sivuta elokuvapuoltakin hiukan, sillä kyllähän Oscareistakin pitää voida kirjoittaa (propsit muuten Neloselle, joka on jo useamman vuoden näyttänyt Oscarit suorana).

http://www.youtube.com/watch?v=4Lut25T746s

Innostutteko te Hollywoodin palkintogaaloista? Löytyykö Golden Globes -ehdokkaista suosikeita?

Kommentit (2)
 1. Rakastan Oscareita, ja katson ne joka kerta telkkarista suorana jos vain aika antaa periksi – huolimatta suomalaisten uskomattoman huonoista kommentaattoreista 😀 Tuleeko Golden Globesit meillä telkkarista, muuten? Voisi kyllä katsoa nekin…

  Mulle pukuloisto on puoli huvia, ja siitäkin syystä award season on ihan huippu!

  1. Siis, tottakai, pukujutut on half the fun! Mä jotenkin varmaan aattelin sen olevan niin obvious, etten muistanu ees kirjottaa siitä. 😀

   Golden Globesit ei mun mielestä tuu tänä vuonna telkkarista, mut joskus on tullut. Saattaahan niitä tulla jossain vaiheessa vuotta; suomalaiset tv-kanavat laittaa ihan ihme ajankohtiin noita palkintogaaloja, tyyliin puoli vuotta tapahtuman jälkeen… 😮

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *