Historiallista draamaa: Poldark alkaa Yle TV1:llä

Poldark Yle TV1.jpg

Nuori mies lähtee sotaan, ja hänen uskotaan kuolleen taistelutantereella. Joidenkin vuosien päästä hän palaa kotiin vain huomatakseen kaiken muuttuneen, eikä hän ole ainoa paluustaan järkyttynyt ihminen. Kuulostaako tutulta? Juonikuvio on perinteinen, ja sarjan pohjanakin toimivat romaanit ovat vanhoja, mutta tarina on televisiossa uusi.

Tänään tiistaina 4. lokakuuta Yle TV1:llä alkava englantilainen Poldark perustuu Winston Grahamin samannimiseen kirjasarjaan, joka on 12-osainen. Sarjan ensimmäinen romaani julkaistiin 1945 ja viimeinen vuonna 2002, vain vuosi ennen pitkäikäisen kirjailijan kuolemaa. BBC teki kirjasarjasta televisioversion ensimmäisen kerran jo vuonna 1975, ja tämä uusi Poldark sai ensi-iltansa sekä Briteissä että Yhdysvalloissa vuonna 2015.

Poldark 2016 Ross.jpg

Suomessa sarja saa tänään ensi-iltansa, ja Briteissä alkoi sarjan toinen tuotantokausi kuukausi sitten. Yhdysvalloissakin sarja on jo saanut jatkoa PBS-kanavan suositussa Masterpiece-kokonaisuudessa. Ensimmäiset Poldark-romaanit suomennettiin 1980-luvulla, ja viime vuonna Gummerus aloitti kirjasarjan uusien painosten julkaisun: Poldark – Kapinallinen ilmestyi tämän vuoden kesäkuussa ja Poldark – Demelzan laulu tämän vuoden elokuussa.

Video: Poldark series trailer (BBC)

Ross Poldark palaa kotiseuduilleen Cornwalliin taisteltuaan Yhdysvaltain vapaussodassa. Hänen luultiin kuolleen, joten hän on menettänyt kihlattunsa serkulleen, ja hänen perheensä tilukset ovat hunningolla. Hän alkaa parantaa kylän asukkaiden oloja sekä perheensä kaivosten toimintaa. Ensimmäisen kauden tarinassa on myös vahvasti mukana köyhä Demelza Carne sekä rikas ja ylimielinen George Warleggan.

Poldark 2016.jpg

Poldark-sarjan pääosassa on irlantilainen Aidan Turner (Kili, Hobitti-elokuvat), ja Demelzaa näyttelevä Eleanor Tomlinson on tuttu Ylellä muutama kuukausi sitten nähdystä Pemberleyn kartanon tragedia -draamasarjasta. Myös vuoden 1975 Poldark-sarjan pääosaa näytellyt Robin Ellis nähdään tässä uudessa sarjaversiossa papin roolissa!

Poldark 2016 Ross Demelza.jpg

Yle TV1 esittää Poldark:in ensimmäiset kaksi tuotantokautta peräjälkeen, joten ohjelmasta pääsee nauttimaan joka tiistai ensi vuoden helmikuulle asti. Jo viime heinäkuussa, ennen sarjan toisen kauden alkua Briteissä, julkaistiin tieto sarjan kolmannesta tuotantokaudesta, joka on tilattu alkamaan vuonna 2017. Kirjasarjasta riittää materiaalia moneksi tuotantokaudeksi, joten tästä sarjasta voi tulla aivan hyvin uusi Downton Abbey tai Outlander.

 

Poldark

Alkaen ti 4.10. klo 21.30

Yle TV1 & Yle Areena

 

 

 

 

Kuvat: Yle.

Kommentit (4)
  1. Olisin hirveästi halunnut tykätä tästä, katselin aikoinaan ainakin ekan kauden — ikävä kyllä se oli mielestäni vähän tylsä. Harmi. Ehkä annan sille vielä uuden mahdollisuuden!

    1. Kaikki sarjat ei aina kolahda, tai sitten itsellä on väärä ajankohta! Outlander ei aluksi iskenyt hirveästi, varsinkaan kirjat, mutta nyt jo voin sanoa sarjan toimivan. 🙂

  2. Kiitos vinkistä, tämä menee testikatseluun!

    1. Kiitos FB-nostosta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *