Huikeita kokemuksia: Testissä virtuaalitodellisuuslasit

samsung_gear_vr.jpg

Audiovisuaalinen tekniikka kehittyy koko ajan, ja osana tätä kehittyvät erilaiset liikkuvan kuvan katselumahdollisuudet. Kun 80-luvulla kuluttajia villitsivät Betamax- ja VHS –videokasetit, 90-luvun lopulla pankin räjäyttivät DVD:t, 2000-luvun taitteen jälkeen alkoivat yleistyä Blu-ray –soittimet ja –levyt, ja viime vuosina markkinoita ovat vallanneet erilaiset suoratoistopalvelut. Samaan aikaan liikkuvan kuvan esitysformaattien kehittyessä luodaan uutta tekniikkaa itse kuvan esittämiseen. Televisiot kehittyvät vuosi vuodelta terävimmiksi, litteämmiksi ja suuremmiksi, ja tavallisen kuluttajan on vaikea välillä pysyä innovaatioiden perässä. Varsinainen härpäkekikkailu ja lisävarusteiden kehittely on tähän asti pysynyt enemmän pelimaailman puolella Wii-tyylisine ratkaisuineen, mutta vihdoin nämä uutuudet alkavat valua myös televisio- ja elokuvamaailman puolelle.

Vuosi 2016 tulee todennäköisesti jäämään historiaan vuotena, jolloin virtuaalitodellisuuslaitteet tuotiin ryminällä kuluttajien markkinoille, mutta itse asiassa Samsung julkaisi oman versionsa jo viime vuonna. Samsung julkaisi ensin kaksi versiota ammattilaisten käyttöön, jolloin luotiin mahdollisuus sisällön kehittämiseksi ennen kuluttajamarkkinoille suuntaamista. Marraskuussa 2015 kuluttajille julkaistu Samsung Gear VR on kehitetty yhteistyössä Oculuksen kanssa, jonka Oculus Rift on nykyään jo itsessään synonyymi virtuaalitodellisuuslaseille. Playstation, HTC ja muut yritykset tuovat omat versionsa markkinoille tämän vuoden aikana, ja Samsung Gear VR kehittää koko ajan lisää sovelluksia materiaalin hyödyntämiseen. Amerikkalainen suoratoistopalvelu Hulu on juuri julkaissut oman sovelluksen Samsungin virtuaalitodellisuuslaitteelle, jolle on jo saatavissa materiaalia mm. Netflixiltä.

samsung_gear_vr_testi.jpg

Pääsin itse testaamaan Gear VR:ää ensimmäisen kerran viime kesäkuussa Samsungin kesälounaalla, ja sain laitteen itselleni testiin loppuvuodesta. Tajusin vasta hiljattain minulla olevan lainassa juurikin tuollainen suunnittelijoille tarkoitettu Innovator Edition, joten se eroaa hiukan kuluttajille myynnissä olevasta Consumer Editionista. Innostuin nyt kirjoittamaan aiheesta, kun tuntuu, että kilpailu aiheen ympärillä alkaa tosissaan kuumeta!

Jokainen VR-laite on tavalla tai toisella kytketty johonkin toiseen laitteeseen, jonka kautta varsinainen kuvamateriaali tuotetaan. Samsung Gear VR:ssä tuo laite on älypuhelin, eli tarkemmin sanottuna Samsung Galaxy S6 tai S7 –puhelimet. Tässä minun testiversiossani toimii minulla myös Samsungilta lainassa oleva Samsung Galaxy S6 Edge, ja tässä VR-lasien yhdistämisessä puhelimeen kannattaakin olla tarkkana. VR-lasit (tai ’silmikko’, kuten näkee myös sanottavan) aktivoituvat, kun niiden etuosaan kiinnittää älypuhelimen ja käynnistää Oculus-sovelluksen. Näin pääsee käsiksi laitteen perusvalikoimaan sekä myös kauppaan, josta voi ladata lisämateriaalia (osa ilmaiseksi, osa maksua vastaan). Peruskatselussa laitteessa on muun muassa erilaisia 360°-kuvia sekä huikaisevia kaupunkimaisemia. Videopuolella ihastuttaa esimerkiksi upea Cirque de Soleil –video, jonka katselija voi ihastella akrobatiahurjastelua joka puolelta.

samsung_galaxy_s6_edge_gear_vr.jpg

Olen testauttanut laitetta itseni lisäksi miehelläni, omalla perheelläni ja nyt viimeisimmäksi mieheni perheellä, ja ihastunutta hämmästelyä se on saanut osaksi kaikilta! Osa testikaniineista on ollut jo etukäteen tietoisia tekniikan olemassaolosta, ja he ovat olleet hyvin innoissaan päästessään kokeilemaan ei-vielä-niin-kovin-yleistynyttä laitetta. Osa on ollut hämmästyneitä koko laitteesta, mutta jokainen on ollut ihmeissään virtuaalitodellisuuskokemuksesta. Ensimmäinen osa kokemuksen mahtavuutta on itse lasien käyttäminen, ja toinen on ehdottomasti lasien käyttäjien seuraaminen! Neuvon ihmisiä aina istumaan lasien käytön aluksi, sillä VR-maailmaan tottuminen kestää hetken; tottumisen jälkeen voi ja kannattaakin nousta seisomaan ja ihan reippaasti käännellä päätään sekä itseään kuvamateriaalin mukana täyden kokemuksen saamiseksi.

Tottahan toki VR-tekniikassa on yleisesti vielä kehittämistä, ja uusia versioita tästä laitteesta tulee varmasti markkinoille jatkossa yhtä tiheään kuin uusia televisiomalleja. VR on kokemuksena kuitenkin niin mahtava, että suosittelen kaikkia, joilla siihen on mahdollisuus, kokeilemaan tekniikan uusia ulottuvuuksia. Tämän testissä olleen Samsung Gear VR –laitteen joudun ikäväkseni palauttamaan Samsungille, mutta täytyy ehdottomasti pitää mielessä laite esimerkiksi ensi joulun toivelistoja silmällä pitäen!

 

Samsung Gear VR ja Galaxy S6 Edge saatu lainaan Samsungilta

 

 

 

Kuvat: The Variety Show.

Kommentit (2)
  1. Meillä mies sai jostain sellasen köyhän miehen version, missä sellaseen pahviboksiin kiinnitetään puhelin ja se puhelin sit näyttää sitä ohjelmaa. Kyllä sillä pään sai pökerryksiin kun sitä testaili! Aika hauska vekotin.

    Mies oli käynyt myös kaupassa testaamassa tuota pojan kanssa ja kersasta onkin aivan hulvaton video, jossa se selittää mitä ympärillä näkyy (oli joku sukellusjuttu ja siellä oli hai).

    1. Juu, noita pahviversioita on kanssa markkinoilla ihan pilkkahintaan, ja niissä tietysti sisältökin toimii vähän eri tavalla. Täytyykin ehkä testata myös!

      Meillä myös otettiin ihmisistä valokuvia, kun Gaer VR:ää porukalla tuossa kokeiltiin! Harvoin nykyään enää saa näin uudenlaisia kokemuksia. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *