Ikivihreät: Battlestar Galactica

385744_391226857568336_1024297704_n.jpg

Kuva: Battlestar Galactica (Facebook)

En todellakaan voi sanoa olevani kaikkiruokainen tv-sarjojen suhteen, enkä ihan hirveästi nauti scifiä missään muodossa. Yksittäisiä leffoja, pätkiä B5sta ja Fireflysta, hämärä yritys lukea Alastair Reynoldsia ja jonkin verran pelien seuraamista sivusilmällä. Näistä esimerkeistä voikin päätellä, että avomieheni puolelta tulevat nämä vaikutteet, eikä minulla sinänsä ole mitään scifiä vastaan; noin yleisesti genrenä se ei vaan ole minua varten, mutta ymmärrän kyllä sen vetovoiman. Jotkut näistä kokeiluistani ovat tulleet avomiehen puolelta, mutta ainoa, missä hän on oikeasti onnistunut tähän mennessä, on Battlestar Galactica (suom. Taisteluplaneetta Galactica). Kuvastakin voi jo päätellä, että puhun sarjan uudesta versiosta (en vaan pysty katsomaan sarjaa, missä Starbuck on mies), joka pohjautuu 70-luvun lopun samannimiseen sarjaan.

Sarjaan koukkuuntuminen meni kutakuinkin näin: ’hei, katotaan nyt ees ensimmäinen jakso, ja jos et tykkää, ni ei oo pakko kattoo enempää!’ ’no, okei, katotaan eka jakso, whatever’ (luulin, katsokaas, saavani vastapalveluksena avomieheni lukemaan esim. ensimmäisen Potterin). Ensimmäinen ’jakso’ on kolmetuntinen. Kyllä. Sarjan pilottijaksona toimii kolmetuntinen minisarja, joka DVD:llä tietysti tulee putkeen ilman mitään typeriä alku- ja lopputekstejä välissä. Kun tajusin alkaa ihmetellä, että nää ’jaksot’ tässä alussa on vähän pitkiä, oli koukkuuntuminen jo hyvällä mallilla ja avokki myhäili tyytyväisenä vieressä.

s01_e0101_01_129001392123___CC___640x360.jpg

Kuva: SyFy

Sarjan aloittava minisarja oli monellakin tavalla tajunnanräjäyttävää katsottavaa. Toiminta oli kunnon toimintaa, scifi tarpeeksi helposti lähestyttävää (varsinkin oman henkilökohtaisen tietotoimiston istuessa vieressä) aloittelijallekin, mutta sarjan möi minulle hahmot. Kaiken scifin keskellä kyseessa on erittäin laadukas draamasarja, jonka hahmoista alkaa tosissaan välittää, mikä voi tietysti alienrodun mukana seikkaillessa olla hiukan riskialtista. Juoni on tietysti myös nerokas, ja monessakin osassa siinä otetaan kantaa ns. päivänpolttaviin aiheisiin (syrjintä, rasismi, naisen asema, alkoholismi).

Scifi ei olisi scifiä ilman omaa jargonia (oma erikoiskieli), ja tässäkin sarjassa tietyt lausahdukset ja sanat vaatteista ja tavaroista puhumattakaan tulevat tutuiksi ennen pitkää. Ehkä suurimman levinneisyyden on saavuttanut ’frak’, joka on sarjan oma voimakas kirosana (alkuperän voi helposti päätellä). Sinänsä erittäin nerokasta sarjan luojilta kehittää oma kirosana, jolla kiertää amerikkalaisen tv-systeemin sensuuria. Sanaa käytetään samalla tavalla kuin sen innoittajaa, eli näin: ’frak off’, ’motherfrakker’, ’holy frak’. Tällä sanalla ja sen variaatioilla sarjan fanit myös kätevästi tunnistavat toisensa.

00009965-632277_catl_348.jpg?k=1fff2ee6&pid=9965&s=catl&sn=nbcuniversalstore

[tällaisen paidan ostin avokille tuliaiseksi vaihdostani Jenkeissä]

Kuva: SyFy Store (NBC Universal Store)

Battlestar Galactica esiintyy myös useasti The Big Bang Theory -sarjassa, erilaisin viittauksin. Yleinen stereotypiahan on, että ns. nörtit katsovat scifiä. (Vaikka stereotypia onkin oman kokemukseni mukaan aika pitkälti totta, koen käsitteen ’nörtti’ hiukan ongelmallisen leimaavana.) Leonard, Sheldon et co. tietysti ovat sarjan faneja, ja tästä syystä esim. Haroldilla on toistuva fantasia Katee Sackhoffista (Starbuck BSGssä) ja Sheldonilla on sarjaan liittyvä leivänpaahdin. Jos pelkästään yhteys The Big Bang Theoryyn saa kiinnostumaan Battlestar Galacticasta, hurraa! Mikä tahansa syy saada lisää katsojia tälle mahtavalle sarjalle on frakking fantastic.

Voisin veikata, että tämä sarja tulee olemaan ainoa scifisarja, joka päätyy kaikkien aikojen lempparisarjojen joukkoon, mutta eihän sitä voi ikinä tietää. Sarjan mahtavuuden takia tulen tästäkin sarjasta varmasti kirjoittamaan lisää myöhemmin. On se vaan niin hyvä. So say we all.

Kommentit (4)
 1. Ehkä mä otankin tämän tänhetkisten projektien jälkeen työn alle. Meillä on miehen kanssa hyvin vähän yhteisiä kiinnostuksen kohteita sarjoissa, mutta tää vois olla sellanen. Tällä hetkellä tahkotaan yhdessä Doctor Whon uusia jaksoja läpi (mä tulin just ulos kaapista, apua), joten tässä vois olla potentiaalia seuraavaksi yhteiseksi sarjaksi. Mäkään en yleensä hirveesti scifistä innostu, mutta ehkä tän sun kirjotuksen perusteella voisin kokeilla tätäkin. 🙂

  1. Jes, awesome! 🙂 Se minisarja kyllä näyttää tykkäätkö sarjasta vai et! Kannattaa vaan sit varoo netin paljastuksia tästä, koska sitä sarjan mysteeriä avataan pala kerrallaan neljän kauden aikana.

   Mun avomies innostui kans vähän aikaa sitten Doctor Whosta, ehkä munkin pitäis harkita sitä…

   1. Mä oon niin koukussa Doctoriin, ettei hyvä tosikaan. Joskus ehkä vuonna 2006 ne uudet jaksot tuli ekaa kertaa telkasta ja mä nauroin/pyörittelin silmiäni ukolle, kun se katto niitä. Pari jaksoa sivusilmällä katsottuani huomasinkin seuraavani sarjaa silmä kovana. Sitten se jäi tauolle ja unohtui. Kunnes sitten ne alkoi uusimaan niitä parin viime vuoden aikana ja kiri tahdin kiinni. Me tajuttiin jotenkin tosi myöhään, että se tuleekin taas ja päästiin kunnon koukkuun vasta viime kevään lopussa. Sitten seurattiinkin siihen asti, kunnes jäi tauolle ja nyt tahkotaan kausia järjestyksessä Netflixin kautta ja korjataan aukkoja, joita toi myöhäisherääminen aiheutti (mähän oon siis niin koukussa siihen, että tilasin Netflixin vain sen takia 😀 ). Siellä ei vaan oo ihan kaikkia kausia (1-5, puuttuu siis 6-7), mutta meitä se ei niin haittaa, kun ehdittiin tässä keväällä/kesällä nähdä tv:stä ne pari viimesintä kautta. Mutta siis tän kamalan paasauksen jälkeen; suosittelen! Se oikeesti yllätti mut jotenkin ihan täysin, kun ensi alkuun se ei todellakaan vaikuttanut muhun iskevältä sarjalta, mutta hemmetti sentäs. Toisin kävi.

    1. Juu, Netflixin kautta avokkikin sitä seuraa! Ehkä mun täytyy tosiaan kokeilla. Toisaalta, voisin vaihteeksi yrittää koukutta miestä johonkin. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *