Lumiukko ja joulunostalgiaa

The Variety Show

Yhteistyössä TV Mix

Kuinka monelle teistä Lumiukko-animaatio on erottamaton osa joulua? Hiljennyttekö jouluaaton tohinoiden keskellä television ääreen seuraamaan ajatonta tarinaa pikkupojasta ja lumiukosta? Tuleeko tästä piirretystä lyhytelokuvasta lämmin olo? Kuuluuko elokuvan musiikki lempisäveliisi ehkä jopa ympäri vuoden? Oikeasta lumesta viis, mutta onko mahdollista, että joulua ei tule ilman Lumiukko:a?

Nyt on tunnustuksen aika: minä en ole ikinä katsonut vuodelta 1982 olevaa Lumiukko-klassikkoelokuvaa. Toki olen nähnyt siitä jouluisin pieniä pätkiä kanavahyppelyn lomassa, ja yllä oleva kuva on erittäin tuttu minullekin. Silti en ole kertaakaan istunut elokuvan ajaksi alas, ja itse asiassa hämmästyin nytkin asiaan perehdyttyäni, että tämä koko perheen animaatioelokuva on vain noin puoli tuntia pitkä! Jo vuosikausia Lumiukko on esitetty Yle TV2:lla juuri ennen joulurauhan julistamista Suomen Turusta, heti siinä Joulupukin Kuuma linja -ohjelman jälkeen. Voisiko tämä joulu olla se kerta, kun minäkin syvennyn tähän rakastettuun tarinaan?

Kaikkialla puhutaan siitä, mitä joulun kuuluisi olla, ja 'joulu ei ole joulu ilman...' -lausahduksia kuulee kaikkialla heti marraskuun alusta alkaen. Mainokset tuputtavat lahjoja, ruokaa ja koristeita, ja media muistuttelee pakollisten jouluperinteiden noudattamisesta. Viikkojen vieriessä lähemmäksi joulun juhlintaa ihmiset ahdistuvat ahdistumistaan, kun pitäisi kaikkea. Näin aikuisena olen vahvasti sitä mieltä, että jokainen tekee oman joulunsa, ja ne oikeat jouluperinteet ovat niitä, jotka tekevät ihmiset onnellisiksi. Joillekin tämä warm and fuzzy tunne tulee joululaulujen soittamisesta jo lokakuusta asti ja kodin koristelemisesta äärirajoilleen; toiset tekevät itse muutaman modernin koristeen kierrätyspaperista, käyvät jouluaattona auttamassa työttömien joulujuhlassa ja lahjojen sijaan järjestävät kaveriporukalle jouluillallisen; jotkut tekevät aattona eeppisen tortilla-aterian ja katsovat Netflixistä kaikkien lempisarjojen parhaat jaksot.

Yhteistä näille ihmisten erilaisille joulunviettotavoille on niiden toistuminen vuodesta toiseen, sillä tavalla tai toisella joulutunnelmaan haluaa moni ihminen, oli se sitten kuinka kaukana tahansa siitä perinteisestä käsityksestä. Siinä missä monelle Lumiukko-elokuvasta tulee mieleen joulu, toisille tulee esimerkiksi TV Mix Original -karkeista mieleen lapsuus, ja nämä yhdistämällä pääsee helposti aika huikealle nostalgiatripille. Vaikka yleensä jouluun yhdistetään erityisesti suklaa eri muodoissa, minulle aina karkit laidasta laitaan ovat kuuluneet joulun juhlintaan, ja meillä onkin vanhempieni kotona erilaisia karkkikulhoja ripoteltu ympäri taloa herkkuhetkiä varten!

Nightwish - "Walking in the Air" 

Erottamaton osa Lumiukko-animaatiota on sen huikea musiikki, joka siivittää elokuvaa läpi sen lähes kokonaan vuorosanattoman juonen. Howard Blaken tunnelmallisesta sävelestä erottuu edukseen elokuvan tunnussävelmäksi muodostunut ja elokuvan ainoa sanoitettu laulu "Walking in the Air". Elokuvassa nuoren pojan tulkitsema klassikkosävelmä on vuosien saatossa saanut monta erilaista tulkintaa, joista meille suomalaisille tunnetuin taitaa olla yllä oleva Nightwishin versio. Vuoden 1998 Oceanborn-levyllä julkaistu Nightwish-versio on Tarja Turusta parhaimmillaan, eikä sitä pahemmin olekaan kuultu yhtyeen post-Tarja-vuosina. Aivan kuten Lumiukko-elokuva on klassikko, on tämä Nightwishin versio elokuvan tunnelmallisesta tunnuslaulusta jo moderni klassikko itsessään.

Lumiukko

Yle TV2 to 24.12. klo 11.33

 

Aiotko sinä katsoa Lumiukko-klassikon?

 

 

 

 

Kuvat: TV2, The Variety Show.

Kommentit

verbeliini
happy flow

ehdottomasti joulun paras ohjelma!! niin ihana, katson joka vuosi <3

Maria Hakkala

Jännästi siitä on Suomessakin tullut niin suosittu perinne. :)

AN79 (Ei varmistettu)

En muista katsoneeni Lumiukkoa kertaakaan, mutta Walking in the airin muistan ikuisesti.

Maria Hakkala

Mun eräs exä piti tota biisiä meidän biisinä; siitä sen lähinnä muistan. :D

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meillä on joka joulu ollut erilainen. Tavalla tai toisella siihen on kuulunut ainakin jommankumman perhe, mutta osallistujakombo, viettopaikasta puhumattakaan, vaihtelee joka vuosi.

Mutta lumiukko siihen kuuluu aina! :)

Maria Hakkala

Ei ehditty tänäkään vuonna sitä nähdä, kun saavuttiin määränpäähän juuri sen loppuessa! :)

Voi kyllä!

Mahdoton Nainen

Lumiukkoa on esitetty Suomessa vuodesta 1983 saakka, joten mä olen ollut noin puolivuotias kun sitä meidän perheessä ekan kerran katsottiin. Ja uskollisesti se on katsottu joka joulu sen jälkeen. Yhtenä jouluna jouduin matkustamaan kotipaikkakunnalleni juuri samaan aikaan kun Lumiukko esitettiin, joten äitini oli ostanut sen mulle DVD:nä etten missaisi jouluperinnettä kokonaan.

Mahdoton Nainen

Täsmennys: Wikipedia osasi kertoa, että vuoden -83 jälkeen Lumiukon toinen esitys oli vasta vuonna -89 ja säännöllisesti jouluisin sitä alettiin esittää vuonna -92. Eli kaikki kerrat kun se on telkkarista tullut olen sitä katsonut (ja kerran DVD:ltä).

Maria Hakkala

Mulla oli aikaisemmin jouluperinteitä monestakin eri ohjelmasta, lähinnä siten, että kaikkia joulupuuhailuja piti tehdä näiden ohjelmien pyöriessä taustalla tunnelmaa tuodessa. Nykyään tilanteet elää enemmän, mutta aina se televisio on tavalla tai toisella läsnä joulussa. :)

Hävettää tunnustaa, mutta en ole koskaan katsonut lumiukkoa. Samu Sirkan joulutervehdyksen sen sijaan useastikin. Mutta perinteisesti jouluaatto on vietetty aina kotona, nykyään myös joulun pyhät vietetään kotona.

Ihana kuva noista karkeista! :)

Maria Hakkala

Voi, Samu Sirkkaa ei ole tullut katsottua moneen vuoteen! :(

Merenwen
Destination Maryland

Katsoisin Lumiukon, Joulupukin ja Noitarummun, Kuuman Linjan, joulurauhanjulistuksen....mutta. Asun ulkomailla. Muutin viime vuonna juuri ennen joulua joulutorien, joululahjaostosten, glögin tankkaamisen sun muun jälkeen, joten nyt on periaatteessa ensimmäinen täysin amerikkalainen jouluni. En ole keksinyt mistä näkisin nämä ohjelmat mieluusti ilmaiseksi ja jälkikäteen. Suorana katsoisin, mutta aikaeron takia mun pitäisi olla hereillä niitä katsomassa keskellä yötä/aamuyöstä. Noh, josko keksisin jonkun reitin mistä katsoa...Lumiukon löysin netistä, mutta esim. joulurauhan julistus ja Kuumalinja ovat tietty joka vuosi uusia niin katsotaan josko löytäisin ne jostain niiden esityksen jälkeen :) 

Maria Hakkala

Juu, Lumiukko löytyy kokonaisena YouTubesta, mutta Yle on rajoittanut aika paljon Areenan ulkomaiden näkyvyyttä. Ehkä uutissivustoilta voisi löytyä ainakin osa joulurauhan julistusta, tai sit vaan palkkaat ensi jouluksi kaverin Periscopen ääreen näyttämään sulle kaikkia jouluohjelmat! :D

Merenwen

Lumiukon katsoin YouTubesta ja joulurauhan julistus tuli sekä livenä että löytyi sivuilta jälkikäteen myös ulkomailla :) Periscope on ihan kätevä idea, ehkä kokeilen ensi jouluna xD

Ranja
Haavekuvia

Olen katsonut Lumiukon kerran tietääkseni, mistä muut puhuvat. Ymmärrän kyllä sinänsä sen viehätyksen, mutta omiin jouluperinteisiin kuuluu ennemmin hassu ja hauska Joulupukki ja noitarumpu. :)

Maria Hakkala

En ole kumpaakaan nähnyt! Meillä Samu Sirkka oli pitkään perinne, ja sitten tosiaa television auki oleminen taustalla. :)

Meillä on muuten telkkari kiinni jouluaattona paitsi: Lumiukko ja Samusirkan joulutervehdys. Mä olen kyllä vähän pettynyt, kun siinä ei enää ole Lumikkia ja Seitsemää kääpiötä eikä Bambia liukkaalla jäällä...

Kommentoi