Lumiukko ja joulunostalgiaa

Yhteistyössä TV Mix

lumiukko_tv2.jpg

Kuinka monelle teistä Lumiukko-animaatio on erottamaton osa joulua? Hiljennyttekö jouluaaton tohinoiden keskellä television ääreen seuraamaan ajatonta tarinaa pikkupojasta ja lumiukosta? Tuleeko tästä piirretystä lyhytelokuvasta lämmin olo? Kuuluuko elokuvan musiikki lempisäveliisi ehkä jopa ympäri vuoden? Oikeasta lumesta viis, mutta onko mahdollista, että joulua ei tule ilman Lumiukko:a?

Nyt on tunnustuksen aika: minä en ole ikinä katsonut vuodelta 1982 olevaa Lumiukko-klassikkoelokuvaa. Toki olen nähnyt siitä jouluisin pieniä pätkiä kanavahyppelyn lomassa, ja yllä oleva kuva on erittäin tuttu minullekin. Silti en ole kertaakaan istunut elokuvan ajaksi alas, ja itse asiassa hämmästyin nytkin asiaan perehdyttyäni, että tämä koko perheen animaatioelokuva on vain noin puoli tuntia pitkä! Jo vuosikausia Lumiukko on esitetty Yle TV2:lla juuri ennen joulurauhan julistamista Suomen Turusta, heti siinä Joulupukin Kuuma linja -ohjelman jälkeen. Voisiko tämä joulu olla se kerta, kun minäkin syvennyn tähän rakastettuun tarinaan?

tv_mix_original_joulu.jpg

Kaikkialla puhutaan siitä, mitä joulun kuuluisi olla, ja ’joulu ei ole joulu ilman…’ -lausahduksia kuulee kaikkialla heti marraskuun alusta alkaen. Mainokset tuputtavat lahjoja, ruokaa ja koristeita, ja media muistuttelee pakollisten jouluperinteiden noudattamisesta. Viikkojen vieriessä lähemmäksi joulun juhlintaa ihmiset ahdistuvat ahdistumistaan, kun pitäisi kaikkea. Näin aikuisena olen vahvasti sitä mieltä, että jokainen tekee oman joulunsa, ja ne oikeat jouluperinteet ovat niitä, jotka tekevät ihmiset onnellisiksi. Joillekin tämä warm and fuzzy tunne tulee joululaulujen soittamisesta jo lokakuusta asti ja kodin koristelemisesta äärirajoilleen; toiset tekevät itse muutaman modernin koristeen kierrätyspaperista, käyvät jouluaattona auttamassa työttömien joulujuhlassa ja lahjojen sijaan järjestävät kaveriporukalle jouluillallisen; jotkut tekevät aattona eeppisen tortilla-aterian ja katsovat Netflixistä kaikkien lempisarjojen parhaat jaksot.

Yhteistä näille ihmisten erilaisille joulunviettotavoille on niiden toistuminen vuodesta toiseen, sillä tavalla tai toisella joulutunnelmaan haluaa moni ihminen, oli se sitten kuinka kaukana tahansa siitä perinteisestä käsityksestä. Siinä missä monelle Lumiukko-elokuvasta tulee mieleen joulu, toisille tulee esimerkiksi TV Mix Original -karkeista mieleen lapsuus, ja nämä yhdistämällä pääsee helposti aika huikealle nostalgiatripille. Vaikka yleensä jouluun yhdistetään erityisesti suklaa eri muodoissa, minulle aina karkit laidasta laitaan ovat kuuluneet joulun juhlintaan, ja meillä onkin vanhempieni kotona erilaisia karkkikulhoja ripoteltu ympäri taloa herkkuhetkiä varten!

Nightwish – ”Walking in the Air” 

Erottamaton osa Lumiukko-animaatiota on sen huikea musiikki, joka siivittää elokuvaa läpi sen lähes kokonaan vuorosanattoman juonen. Howard Blaken tunnelmallisesta sävelestä erottuu edukseen elokuvan tunnussävelmäksi muodostunut ja elokuvan ainoa sanoitettu laulu ”Walking in the Air”. Elokuvassa nuoren pojan tulkitsema klassikkosävelmä on vuosien saatossa saanut monta erilaista tulkintaa, joista meille suomalaisille tunnetuin taitaa olla yllä oleva Nightwishin versio. Vuoden 1998 Oceanborn-levyllä julkaistu Nightwish-versio on Tarja Turusta parhaimmillaan, eikä sitä pahemmin olekaan kuultu yhtyeen post-Tarja-vuosina. Aivan kuten Lumiukko-elokuva on klassikko, on tämä Nightwishin versio elokuvan tunnelmallisesta tunnuslaulusta jo moderni klassikko itsessään.

Lumiukko

Yle TV2 to 24.12. klo 11.33

 

Aiotko sinä katsoa Lumiukko-klassikon?

 

 

 

 

Kuvat: TV2, The Variety Show.

Kommentit (19)
  1. ehdottomasti joulun paras ohjelma!! niin ihana, katson joka vuosi <3

    1. Jännästi siitä on Suomessakin tullut niin suosittu perinne. 🙂

  2. En muista katsoneeni Lumiukkoa kertaakaan, mutta Walking in the airin muistan ikuisesti.

    1. Mun eräs exä piti tota biisiä meidän biisinä; siitä sen lähinnä muistan. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *